Nedelja

TV manijak

Skandal za kraj

Piše: Dragan Ilić
Skandal za kraj 1

Petarde koje verovatno čujete u svom komšiluku pouzdan su znak predigre za novogodišnje slavlje. Pred nama su dani ispunjeni tv-izmaglicom, uparađenim voditeljima, zdravicama i tradicionalnim filmskim maratonima. Dok slavlje zaista ne počne i prasići ne budu reš pečeni, gledamo poslednje mrvice ovogodišnje tv-produkcije.

Počnimo od sporta. Svake nedelje, Treći kanal RTS-a i BK televizija nadmeću se u količini takozvanih kombinovanih prenosa fudbalskih utakmica. Ova šizofrena forma, koju je na 3K vratio gospodin Igor Miklja, oživljava sećanje na radijske prenose pod nazivom "Vreme sporta i razonode". Umesto da ljudski odgledamo jednu utakmicu, a to znači 90 minuta fudbalske igre, sa usponima i padovima tempa, selimo se s jednog stadiona na drugi u potrazi za golovima. Ni poslovično korektna sportska redakcija BK nije odolela pritisku kladioničarske pomame i šetka nas slikom po raznim utakmicama. Umesto lepote igre, bitno je znati rezultat jer izgleda da naš svet više voli klađenje od fudbala. Kombinovani prenosi garantovano kod gledalaca izazivaju glavobolju (za kombinovani prašak), a umesto gospode Tomića ili Pecija slušamo isključivo vratolomne jezičke bravure gospodina Miklje. Ova eksplozija sportskih rezultata koju omogućava savremena tv-tehnologija vratiće istinske prijatelje sporta na stadione, što dalje od kombinovanih prenosa, a fanaticima na tribinama biće dozvoljen isključivo tranzistor.

Što se proroka i iscelitelja tiče, sve maske su pale nakon gostovanja jednog od ovdašnjih bioenergetičara u emisiji "Biseri" na BK televiziji. Životni put ovog vojvođanskog iscelitelja tekao je u krilu KPJ-a, onda je usledila karijera u Savezu soc. omladine i sve je cvetalo do Slobe i antibirokratske revolucije. Saznali smo da je svaki tadašnji funkcioner po definiciji bio doušnik tajne policije, jer politika zahteva prave informacije. Kad naš čovek ode sa vlasti (ili narodski rečeno – zglajzne), e onda se često u njemu probude ili književni dar ili parapsihološke moći. Kolika li samo bioenergija tinja u našim bivšim drugovima, konačno rasterećenim od bremena obaveza.

Političke analize za ovu godinu zaokružio je naš premijer u emisiji "Debata", koja je emitovana na TV B92. Tada smo čuli već legendarno slovo o Makijaveliju, o kojem je gospodin Đinđić govorio sa evidentnim simpatijama. Studenti u publici su se kikotali (i to dvaput), što baš nije obradovalo Đinđića, ali uspeli smo na kraju ove godine da potvrdimo dve slobode. Prva je činjenica da premijer otvoreno govori o svojoj političkoj strategiji i filozofiji, a druga je naše ostvareno pravo da se na njegove reči nasmejemo u njegovom prisustvu. To se na primer u SPS-u još nije desilo, mada im se potpredsednici smenjuju telefonskim pozivima iz Haga.

U narednoj godini, sudeći po izjavama gazda Jezde, konačno će prevarenim štedišama biti vraćene pare, a da je pravde vratili bi im i više od 100 odsto. I Jezda je kao bankar – alternativac i parapsiholog tesno sarađivao sa Službom, pozicijom i opozicijom. Sada ga, se kaže, niko ne seća. Čudi me kako nijedna ovdašnja televizija nije shvatila medijski potencijal Jezdimira Vasiljevića i angažovala ga kao voditelja šou programa. Takođe mi nije jasno zbog čega se prenosi suđenja iz Haga marketinški ne eksploatišu. Kad postane monotono, Sloba zeva, daj blok reklama, pa nam posle spiker prepriča šta je bilo, ko u Skupštini.

Prvi ovdašnji reality show, pod nazivom "Cirkus voajer", završio se ovih dana mini skandalom. Prema glasovima gledalaca TV Košave pobedila je gospođica Maja, a primedbe na regularnost glasanja imao je drugoplasirani Veselin. Pobednica je osvojila 200.000 dinara, naučila da igra trbušni ples i stekla nove prijatelje. Veselin je džabe čistio slonovsku balegu i rezigniran najavio prekid svake buduće saradnje sa TV Košavom. Pošto se u ovoj emisiji pokušala dočarati ovdašnja realnost, kraj mi se čini potpuno logičan.

Naredne godine gledaocima želim dobar prijem, zanimljiv program i brze prste na daljinskom upravljaču.

Iz istog broja

Meridijani

Priredila: D. Anastasijević

Predlog za doček Nove godine

Biću bolji

Srđan Valjarević, pisac

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu