Nedelja

Društvo

Silovanje u pokušaju 2

Silovanje u pokušaju

Piše: Marina Ilić

Osim po kafanama i rukometu, navijači iz Makedonije Niš će pamtiti i po jednom nemilom događaju. Prema izveštaju popularnog makedonskog portala Tačka, Makedonac, koji je u Niš otišao sa drugovima kako bi bodrio svoju rukometnu reprezentaciju, doživeo je "pravi pakao".

Navijač je u jednom niškom kafiću upoznao konobaricu koja je njega i njegove drugove ubrzo pozvala u stan, uz napomenu da živi sa još dve cimerke i da "može biti zabavno". Makedonci su, piše Tačka, želeći da uštede novac za jedno noćenje i steknu novo iskustvo, kupili alkohol i uputili se ka stanu. Međutim, zabava se pretvorila u dramu. Kada je konobarica ostala sama sa jednim od navijača nastao je, kako objavljuje Tačka, "pravi horor za Skopljanca". Devojka je počela da ga mazi i svlači, ali je on odgurnuo od sebe objasnivši da mu nije privlačna. Posle kraće rasprave devojka je zapretila da ga neće ostaviti na miru dok ne spava sa njom. Drama je trajala tri sata, a od nasrtljive devojke, navijača je spasao jedan od drugova.

Kako za "Vreme" kaže psihološkinja Ivana Hercigonja, slučajevi silovanja muškaraca nisu česti, ali je moguće da ih ima više nego što se o tome piše. "Uzroci ovakvog ponašanja žena mogu biti mnogi, ali najverovatnije je da je ono posledica promena uloga i sve veće konfuzije među parovima. Muškarci su danas isfrustrirani jer se teško suočavaju sa sve većom emancipacijom žena pa se zbog toga povlače. Žene su, s druge strane, slobodnije, ali ipak i dalje žele zaštitu, a ako je ne dobiju postaju agresivnije", kaže Hercigonja. Kao drugi mogući uzrok ove pojave ona navodi činjenicu da u našoj zemlji poslednjih godina generalno raste stopa agresivnosti. "Svedoci smo mnogih slučajeva nasilja muškaraca nad ženama, brojni su primeri agresije u osnovnim i srednjim školama, gradskom prevozu, a ako agresija raste, ona raste u svakom obliku", dodaje Hercigonja.

Ljiljana Jagodić, diplomirana psihološkinja, tvrdi da u ovakvim situacijama muškarci imaju isti problem kao žene. "Svako ljudsko biće se suočava sa istim psihičkim problemima, omalovažavanjem, poniženjem, strahom i nemogućnošću da se odbrani od nečega što se ne želi, kao što je recimo seks sa devojkom koja mu nije privlačna, što je bio slučaj sa makedonskim navijačem", kaže naša sagovornica. Ona takođe dodaje da muškarac može imati strah i od toga da neće moći da odgovori na adekvatan način, tj. da neće moći da izvrši seksualni čin. "U tom slučaju se dovodi u pitanje njegova muškost, pa bi mogao imati problema u budućnosti. Ali onoga trenutka kada se on seksualno uzbudi, onda više ne možemo govoriti o silovanju. U tome je razlika između muškaraca i žena. Žene su silovane onda kada su prinuđene na seksualni odnos, a čini mi se da muškarci ne mogu biti prinuđeni na to, jer je priroda tako odredila. Ono o čemu je ovde reč jeste agresija, prinuda, demonstracija sile i poniženje, a ne sam čin seksualnog zlostavljanja. Dakle, mentalno silovanje, a ne fizičko", ističe Jagodićeva.

U Srbiji je 2009. godine osnovana Sigurna kuća za muškarce, prva na Balkanu. Na inicijativu Nevladine organizacije "Muška sigurnost", nekadašnji predsednik opštine Ćuprija Dušan Trifunović osnovao je sigurnu kuću baš u ovom gradu sa ciljem da pored krova nad glavom, ugroženim muškarcima pruži i pravnu i svaku drugu pomoć.

Iz istog broja

Novogovor

Kampanja

Aleksandar Ćirić

Broj nedelje

3

 

Vazduhoplovstvo

Nebeski fotograf za 2,7 miliona evra

Igor Salinger

Vanredna zima

Broj nastradalih raste

Đurđica Bogosavljević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu