Nedelja

Obrazovanje

Semestar na moru 2

MV Explorer

Semestar na moru

Nataša Kurucki, studentkinja četvrte godine elektrotehničkih sistema na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, biće prva studentkinja iz Srbije koja će zimski semestar četvrte godine studija provesti na brodu "MV Explorer", najbržem putničkom brodu na svetu. Ovu priliku dobiće zahvaljujući punoj stipendiji Univerziteta iz Virdžinije, u iznosu od 29.000 dolara. Od 700 studenata koliko se svakog semestra primi na ovaj program, punu stipendiju dobija devetoro najuspešnijih, a jedna od njih je i Nataša Kurucki. Zimski semestar za Natašu počinje 26. avgusta kada će iz Montreala isploviti na "Exploreru" i zaputiti se ka Maroku, koji je prvi na maršruti. U naredna četiri meseca praktični deo nastave odvijaće se, između ostalog, i u Gani, Vijetnamu, Južnoj Africi, Japanu i Kini. Koliko je naše društvo spremno za uspehe studenata poput Nataše, pokazuju problemi sa kojima se susrela nakon dobijanja stipendije.

"Nakon dobijanja stipendije, suočila sam se sa time da roditelji nisu mogli da mi plate avionsku kartu do Montreala, odakle polazi brod, i povratnu kartu iz Majamija, što je poslednja stanica. Takođe, bilo mi je potrebno oko 500 evra za deset viza, autobuske karte i vakcine koje su bile obavezne."

Pokušaj podizanja studentskog kredita nije urodio plodom, jer domaće banke studentima odobravaju kredit jedino ukoliko imaju šest meseci radnog staža. Sa druge strane, studenti sa američkih univerziteta imaju mogućnost da bez obzira na to da li su u radnom odnosu ili ne, u bankama u svojoj zemlji podignu kredit za finansiranje školovanja.

Srbija talentovane studente koji studiraju na stranim fakultetima pomaže kroz Fond za mlade talente Ministarstva omladine i sporta. Nataša nije konkurisala za ovu stipendiju, zato što bi eventualno potvrdan odgovor iz Ministarstva stigao tek u novembru, a ona je na brodu trebalo da bude već 26. avgusta.

Zato se za finansijsku pomoć obratila državnim i privatim kompanijama. "Poslala sam 102 mejla raznim kompanijama, manjim i većim firmama, bankama i uticajnim pojedincima u zemlji, ali nažalost, dobila sam svega deset odgovora i svi su bili negativni. To me, međutim, nije sprečilo da nastavim da se borim." Obratila se matičnom fakultetu iz Novog Sada, Gradu Zrenjaninu i Američkoj ambasadi u Beogradu. I, uspela je.

"Novčanu pomoć dobila sam od Grada Zrenjanina, i tim ljudima sam beskrajno zahvalna, Fakultet tehničkih nauka mi je, takođe, izašao u susret, a najviše mi je pomogla Američka ambasada u Beogradu", kaže Nataša, obećavši da će se potruditi da ovu priliku dobro iskoristi.

Program "Semestar na moru" ("Semester at sea") postoji od 1963. godine u organizaciji Univerziteta iz Virdžinije i Instituta za pomorsko školovanje Sjedinjenih Američkih Država.

Namenjen je najtalentovanijim i najuspešnijim studentima različitih oblasti studiranja, a kriterijumi upisa su izvanredan akademski uspeh i lična dostignuća studenata. Cilj ovog programa je promovisanje globalnog liderstva i interkulturalnog razumevanja.

Nataša će imati pet predmeta i šansu da uči od najboljih, s obzirom da program "Semestar na moru", među predavačima, u svojoj višedecenijskoj istoriji ubraja i Nelsona Mandelu, Mihaila Gorbačova, Majku Terezu, Fidela Kastra i Indiru Gandi.

Iz istog broja

Ratni zločini

I Haradinaj pred sudom

T. Tagirov

Novogovor

Kupine

Aleksandar Ćirić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

12

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu