Nedelja

Slučaj generala Trifunovića

Samo na rečima 2

foto: goranka matić

Samo na rečima

Bivšem generalu JNA Vladi Trifunoviću država Srbija do danas nije isplatila ni dinar nadoknade. On je pravosnažnom presudom oslobođen optužbi zbog predaje kasarne u Varaždinu, 1991. godine. Država mu duguje razliku u platama od novembra 1991. do avgusta 1992, kao i razlike u penzijama od 1992. do sada. Naime, pošto je "udaljen sa dužnosti", generalu Trifunoviću je penzija umanjena za više od 30 odsto.

Vrhovni sud Srbije je početkom godine ukinuo presudu kojom su general Vlado Trifunović i grupa oficira osuđeni na zatvorske kazne zbog "podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje". Naime, on je kasarnu u Varaždinu predao hrvatskim snagama i na taj način spasio živote 250 mladih vojnika. Kazao je jednom prilikom da je osećao da nema prava da besmisleno šalje u smrt nečije sinove. U Srbiji je zbog predaje kasarne "u kojoj je bila veća količina naoružanja" osuđen na kaznu zatvora. Otišao je na izdržavanje kazne, ali je godinu dana kasnije aboliran odlukom tadašnjeg predsednika SRJ Zorana Lilića. U Hrvatskoj je optužen za ratne zločine na 15 godina, a u okružnom tužilaštvu u Murskoj Soboti, u Sloveniji, protiv njega se vodi krivični postupak.

Činjenicu da se protiv njega vodio postupak u tri države, nekadašnji general JNA je prokomentarisao:

"Osećam se jadno, ali istovremeno i svestan da sam radio sve pravilno, i da zbog toga smetam njima. Jer u svim državama, i Srbiji, i Hrvatskoj, i Sloveniji pravljeni su ratni zločini. Ja nisam počinio zločin i nisam hteo da bilo šta radim nečasno. Zato sam proganjan. Zato nemam stan, odgovarajuću penziju, zato mi je porodica rasturena i živim kao bednik. Da sam ja ubijao i zatvarao, moja porodica bi danas živela u vili, država bi je tetošila i pomagala. Branila bi i mene. Ja bih bio možda negde u zatvoru, ali taj zatvor je daleko bolji od moje sobe."

Vlado Trifunović od 1992. živi u sobi od devet kvadrata hotela Bristol u Beogradu, bolestan je i nezavidnog finansijskog stanja. Prema prošlonedeljnim vestima, trenutno se nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji, gde treba ponovo da bude operisan na kardiovaskularnom odeljenju.

Kada je povučena optužnica, ministar odbrane Dragan Šutanovac je najavio da će Srbija vratiti generalu Trifunoviću status koji mu je oduzet i da će mu isplatiti razliku u penziji za sve prethodne godine kada je bio osuđenik za veleizdaju. Razlika iznosi oko 1,2 miliona dinara. Kazao je da će se to dogoditi čim iz tužilaštva stigne odluka o odustajanju od gonjenja. Marko Karadžić, u to vreme državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, zatražio je da se Trifunoviću da orden, dok je bivši premijer Zoran Živković pozvao sadašnjeg premijera Cvetkovića da se žrtvi političkog progona da stan.

Do sada, kao po običaju, sve je ostalo na rečima.

Iz istog broja

Korporativna odgovornost

Virtus za Eurobank EFG

Ana Radić

In memoriam

Dubravka Vojvodić

 

Otkriće NASA

Život kakav ne poznajemo

j. j

Festival nauke 2010.

Čiko, a gde je vaša laboratorija?

S. Bubnjević

Novogovor

Haktivista

Milan Milošević

 

Foto nedelje

nedelju uređuje Jasmina Lazić

Broj nedelje

18,23

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu