Nedelja

Crtežom protiv klimatskih promena

Rizična rabota 2

Rizična rabota

U sklopu "Globalne klimatske nedelje" od 19. do 25. septembra ove godine, koju Ujedinjene nacije organizuju širom sveta, i Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije htelo je da doprinese spasenju planete od globalnog i svakojakog drugog zagrevanja: oko 300 školaraca trebalo je u ponedeljak da se okupi na Trgu republike i nacrta i naslika dela koja upozoravaju na opasnosti klimatskih promena. Predviđeni su bili raznorazni govornici, postavljena je bina, skup je, naravno, uredno prijavljen.

A onda je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije neposredno pred održavanje kampanje za očuvanje zemlje "preporučilo" organizatorima da skup odloži ili pomeri za neki drugi dan, jer bi to, jelte, bilo mudrije. Naravno da su organizatori odgovorni za bezbednost dece skup odložili, bina je rasklopljena, govornicima je otkazano, a školarci koji su se spremali da brane planetu ostali su u svojim osnovnim školama, jer je MUP rekao da možda njih baš i ne može da odbrani ako bi ih ko napao. Istog dana malo starija deca okupila su se ispred Skupštine grada da dočekaju srebrne košarkaše.

Jedino što iz otkazanog javnog školskog časa na otvorenom o klimatskim promenama u centru Beograda može da se zaključi jeste da se država nalazi u vanrednom stanju i da je naprosto besmisleno da se govori kako je, eto, sve normalno, te kako državni organi reda i mira mudro demontiraju eksplozivne situacije otkazivanjem svega i svačega, pa i okupljanje školske dece. Sudeći po preporukama MUP-a, možda deca ne bi smela ni čoporativno da idu u školu, ili da decu iz obdaništa šetaju beogradskim parkovima, jer nam MUP saopštava da nije u stanju da potencijalne batinaše skloni sa ulica. Posle svega, bilo bi lepo da MUP građane Beograda obavesti kada vanredno stanje prođe, a dotle bi deca valjda trebalo mudro da se suzdrže od loptanja u Pionirskom parku.

Iz istog broja

Broj nedelje

600

Dr Jovan Krkobabić u Valjevu

Gospodin Predsednik Potpredsednik

Dragan Todorović

Slučaj Bitići

Oslobađajuća presuda

N.S

Korporativna odgovornost

Filantropski koncept poslovanja

Ana Radić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu