Nedelja

Novogovor

6. 11. 2013. / 18.46

Restrukturiranje

Savetnik Vlade Srbije Dominik Stros-Kan razgovarao je s ministrom privrede Sašom Radulovićem o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju i izmenama propisa koji su važni za privredni oporavak, pišu novine i javljaju televizije.

Što se oporavka tiče, to je ozdravljenje, isceljenje, prebol. Oporaviti se drugačije se kaže ozdraviti, postati zdrav, preboleti, preležati bolest, okrepljivati se, pridići se, pridizati se, podmladiti se, nanožiti se, ozdravljati i polako se oslanjati na noge, okopijeriti se, davranisati se, osnažiti se na početku ozdravljenja.

Ko zna zašto se taj izraz koristi za opis preduzeća koja propadaju, koje nagriza zub vremena, čija se imovina razvlači? Zašto preduzeća opisuju izrazima za bolesnu čeljad i onemoćale starine, a ne kao proizvodnu i organizovanu delatnost ljudi?

To mora da se restrukturira, još će reći.

Glagol restrukturirati je nesvršen.

On znači ponovo uspostavljati, uspostavljati određenu strukturu, promeniti strukturu (sastav, ustrojstvo, raspored, sklop, tvorevinu). Strukture preduzeća su do sada više puta menjale razne (reformske) političke strukture. I?

Sada se ta preduzeća restrukturiraju u nadležnosti resora ministra za privredu, po iskustvu stečajnog upravnika.

Novine kažu da je Vlada Republike Srbije na sednici održanoj krajem juna 2013. usvojila Akcioni plan za rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju, koji traje duže od decenije: 179 preduzeća u restrukturiranju, sa oko 54.000 zaposlenih, knjigovodstveno su zadužena čak pet milijardi evra. Prema proceni Svetske banke, njihove obaveze se svake godine uvećaju za oko 750 miliona evra i taj dug ne mogu da servisiraju.

Ova preduzeća dobijala su direktne subvencije iz državnog budžeta u iznosu od oko četiri milijarde dinara godišnje.

Sad moraju da im to ukinu, jer para nema, pa se to zove završetak restrukturiranja.

Kako će, na primer, da restrukturiraju nekadašnji Zavod "Aleksandar Ranković"? Ne znate šta je bio Zavod "Aleksandar Ranković"? Pa, naravno da ne znate. Mi koji smo ga gradili i u njemu hleb zarađivali i decu hranili i školovali, i oblačili i obuvali, znamo. A vi koji rastete pod ovima pod kojima se ništa ne gradi i ništa ne radi, samo se restrukturira – ne znate, naravno…

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu