Nedelja

Novogovor

Rasprijateljiti

Glagol "rasprijateljiti" (unfriend, ukloniti nekoga sa liste prijatelja na nekoj društvenoj mreži poput Fejsbuka) Novi okfordski univerzitetski rečnik proglasio je za reč 2009. godine.

Neki su se zalagali da taj glagol glasi de-friend, valjda zato što imenica unfriend obeležava nekoga ko nije prijatelj, ko je loš prijatelj, ili je neprijatelj. Ipak usvojena je kombinacija undo (poništiti) i friend (prijatelj), jer to se i radi: jednim klikom miša se poništava prethodni izbor.

Od malena smo učili da su prijateljstva privremena (Brana Crnčević: "Prijatelji do groba, od groba svako na svoju stranu"), ali rasprijateljiti je nekako dublje od te klik-logike: tu se reč praslovenskog porekla prijatelj dramatično i nepovratno sudarila s prefiksom raz- (ras), koji obeležava deljenje, odvajanje, međusobno udaljavanje.

U našem jeziku reč rasprijateljiti znači raskinuti, razvrgnuti prijateljstvo. Pominju je i Vuk i Daničić, nju jednu uz mnoštvo suprotnih: oprijateljiti se, sprijateljiti se, prijateljati se, prijateljovati, prijateljašiti se, prijan, prijak, prijašin, priko, prišo, prišić; preprijatelj…

U žargonu, možda je odgovarajuća reč otkačiti nekoga, jer je blaža od sikterisati, nogirati, noktirati, kvitirati, biti s nekim kvit, raskrstiti s nekim, otpisati ga, precrtati, oterati u…, raskantati se, ugasiti radnju, skinuti trolu, što se više odnosi na ljubavne veze.

I te naše asocijacije su nekako ipak dramatične i mračne, a ovde je taj prekid saobraćaja lak i hladan. Klik-miš na polje "ukloni": "Crkni!"

Sada tzv. urbani rečnici beleže reči kao sexting, što znači: "očajnik" (desperate) šalje tekstualnu poruku sa seksualnom aluzijom (sex-text). Nešto poput turbo-folk stiha: "Na mom se odelu vide kapi kiše, javi se draga, ja ne mogu više…" Samo kraće, direktnije i nepristojnije.

Iz istog broja

Telekomunikacije

Stiže konkurencija

Marija Vidić

Poštanske marke

Izvozimo u Kinu

Vladan Stošić

Stipendije

Štrajk u Londonu

Tatjana Gluvaković

Nauka

Pokrenuta mašina Velikog praska

Slobodan Bubnjević

Broj nedelje

23.294

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu