Nedelja

Internet

Rasprave o budućnosti

U Dubaiju je 3. decembra otvorena Svetska konferencija o međunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12), čiji je fokus na regulisanju rada interneta. Ovom skupu prisustvuju predstavnici 193 države iz celog sveta, uključujući i Srbiju, a neke od tema o kojima se raspravlja, poput pitanja slobodnog i otvorenog interneta, izazvale su burne reakcije u javnosti i mnogo pre same konferencije.

Naime, organizator konferencije je Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za informacione i komunikacione tehnologije, za koju će se u Dubaiju glasati da li da preuzme ulogu "upravljača interneta". Protiv ovakvog predloga čvrsto su stali Evropski parlament i SAD, uz obrazloženje da bismo, izglasavajući jedno regulatorno telo, ubrzo stigli do kraja ere otvorenog i decentralizovanog interneta u kojoj sada živimo. Ispred kompanije Google javnosti se obratio njihov internet guru, Vinton Cerf, koji je izjavio da je Međunarodna telekomunikacijska unija samo "produžena ruka brojnih nedemokratskih članica UN-a".

Poslednje zasedanje ITU-a bilo je 1988. godine, kada internet nije bio u javnoj upotrebi, pa kritičari te agencije kao argument navode da on i nije deo klasičnih telekomunikacija, te da ITU ne može dobiti ovlašćenja za njegovu regulativu.

Dešavanja sa konferencije u Dubaiju mogu se pratiti na veb-adresi wcitleaks.org, a neki od najspornijih predloga dostupnih javnosti jesu ideja Rusije da svaka država ima pravo da uobličava i konstruiše internet u svojim granicama, kao i predlog ETNO-a, grupe evropskih operatera, da se uvede nov način tarifiranja saobraćaja koji bi podrazumevao da sam pošaljalac podataka (npr. YouTube) za svaku posetu iz Srbije plaća naknadu srpskom internet provajderu, što bi dovelo do "potpune komercijalne nesigurnosti", ističu iz organizacije Internet Societyja.

Predstavnici Srbije u Dubaiju su Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj pri Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Mirjana Arsekić-Kraković i Milan Janković iz Ratela, kao i Nataša Radović iz Uprave za digitalnu agendu.

Na tribini o upravljanju internetom, koja je nedavno održana u beogradskom Domu omladine, Slobodan Marković, savetnik državnog sekretara Lazarevića, izjavio je da će Srbija, zbog usaglašavanja zakona sa EU, i na ovom skupu glasati prema propisima Evropskog parlamenta.

Konferencija traje do 14. decembra, kada će javnosti biti dostupne informacije o svim donesenim odlukama.

Iz istog broja

Novogovor

Hg!

Milan Milošević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

2,2

 

Zdravstvo

Lečenje na kredit

Maja Guzijan

Konferencija

Rasizam i sport

R. V

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu