Nedelja

Poslanici i sudovi

Radikalna struja i imunitet

Na višemesečne napade predstavnika Srpske radikalne stranke, Vuk Hamović, jedan od vlasnika londonskog EFT-ja, najvećeg trgovca strujom u Jugoistočnoj Evropi, odgovorio je podnošenjem privatne tužbe u Drugom opštinskom sudu u Beogradu za krivično delo klevete (zavedena 17.04.2004. pod oznakom K- 404/04) protiv Aleksandra Vučića, generalnog sekretara SRS-a i predsednika Anketnog odbora Skupštine Srbije koji se poslednjih meseci bavio "strujnom aferom". Hamović je na taj način želeo da pred sud izvede Vučića koji ga mesecima unazad proglašava maltene šefom mafije u Srbiji.

Ove je nedelje Vučić ponovio optužbe na račun Vuka Hamovića u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama", ponavljajući tvrdnje koje se odnose na umešanost EFT-a u poslovanje EPS-a, odnosno insistirajući na tome da je Vuk Hamović organizovao jednu od najvećih pljački "državnih para". Nedavno je Vučić izjavio (u "Večernjim novostima") da je reč o sumi od oko 150 milona evra, što bi trebalo da bude suma koju je Hamović inkasirao, odnosno svota za koju je država oštećena. Anketni odbor koji je zasedao nekoliko nedelja u martu mesecu ove godine, što su građani Srbije mogli da vide u direktnim prenosima, nije došao do takvog zaključka, već se procenilo da je neophodno angažovati nezavisnu revizorsku kuću koja bi mogla da razmrsi "strujni čvor".

Međutim, malo je verovatno da će doći do sudskog razrešenja čitavog slučaja i pronalaženja istine u sudskom postupku. Aleksandra Vučića kao narodnog poslanika štiti institucija imuniteta koja je propisana članom 77. Ustava Republike Srbije. U tom smislu, pokazale su se kao neosnovane glasine da se Aleksandar Vučić pozvao na instituciju imuniteta u slučaju "Hamović protiv Vučića". Naime, procedura nalaže da tužilac koji postupa po privatnoj tužbi, ukoliko je osumnjičena strana narodni poslanik, traži od Narodne skupštine neku vrstu dozvole za pokretanje krivičnog postupka. Administrativni odbor parlamenta šalje svoj predlog pred poslanike koji odlučuju o tome da li će nekom od narodnih izabranika biti uskraćeno pravo na instituciju imuniteta. U slučaju "Hamović protiv Vučića" ovo skupštinsko telo je preporučilo parlamentu da ne uskrati pravo Aleksandru Vučiću imajući u vidu činjenicu da se radi o krivičnom delu za koje je zaprećena, uslovno rečeno, mala kazna.

S druge strane, u izjavi za "Vreme", Vučić odbacuje bilo kakvu mogućnost da izbegne sudsko suočavanje sa Hamovićem i kaže: "To je čista laž! Nikada se ne bih sakrivao iza imuniteta, nikada to nisam činio niti ću! Tako mi rođene dece!"

Iz istog broja

Pun kufer marketinga

Zavođenje

Nadežda Milenković

Broj nedelje

312.000

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu