Nedelja

Digitalna škola

Računarski kabinet za svaku školu

Piše: M. V

Do kraja ove školske godine biće završeno opremanje modernih računarskih kabineta u svim osnovnim školama u Srbiji, najavila je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić. Ministarka Matić i predstavnici nekoliko konzorcijuma domaćih kompanija koje se bave informacionim tehnologijama potpisali su ugovor o nabavci hardvera i softvera za 2910 obrazovnih ustanova u vrednosti od čak 1.207.734.863,58 dinara. Taj novac biće iskorišćen za nabavku računara i opremanje školskih kabineta, a firme potpisnice su beogradska ComTrade grupa, Informatika, Saga, niški Pakom, kao i lokalni Microsoft, koji će obezbediti softver.

Projekat Digitalna škola tek počinje, pa će u decembru biti opremljeni kabineti u prvih 15 škola. One će, kao i ostalih gotovo 3000 osnovnih škola u Srbiji dobiti digitalni kabinet koji uključuje do 30 mesta za rad učenika na računarima, kao i ostatak opreme potrebne za učenike i nastavnike, prateći softver i povezanost računara u kabinetu i na internet. Sve škole će ujedno postati i deo jedinstvene obrazovne mreže Srbije (AMRES), izgrađene za potrebe domaće akademske zajednice i obrazovnih ustanova.

Sredstva za nabavku računara obezbedilo je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, i ona su dobijena od godišnjih naknada za licence telekomunikacionih operatora, kao i naknada za radio i TV frekvencije koje su mediji plaćali Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL). Prema zakonu, višak sredstava koji na ovaj način pristigne namenjen je za razvoj telekomunikacija i informacionog društva.

"Naše Ministarstvo će pomoći nastavnicima da lakše odgovore na izazov održavanja savremene nastave, time što ćemo im omogućiti da razmenjuju obrazovne sadržaje koje pripremaju za izvođenje časa. Tako će se učenicima širom Srbije omogućiti da prate interaktivne prezentacije i da, na njima zanimljiv način, lakše usvajaju nastavne sadržaje", rekla je na potpisivanju ugovora ministarka Matić.

Iz istog broja

Projekti – »Podeli svoje znanje – postani mentorka«

Ženska moć i solidarnost

Ana Radić

Broj nedelje

12.000

Novogovor

Demokratski deficit

Milan Milošević

Slučaj »Obilić«

Spreman nacrt optužnice

R. V

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu