Nedelja

Vojadžer

Putnik na kraju sveta 2

Putnik na kraju sveta

Piše: S. Bubnjević

Svemirski brod Vojadžer 1 stigao je do ivice poznatog sveta. Kako je početkom nedelje saopšteno iz NASA, ova automatizovana kosmička sonda došla je na svom putu do same granice Sunčevog sistema. Nakon 33 godine putovanja kroz Sunčev sistem, brod težak svega 722 kilograma, postao je najudaljeniji objekat koji je čovek lansirao sa Zemlje – najistureniji pionir naše civilizacije. Mada je sa naše planete poleteo čak četiri godine kasnije, stigao je dalje od dve trećine sporijeg Pionira 10, sa kojim je pre pola decenije izgubljen kontakt.

Lansiran 5. septembra 1977. Vojadžer 1 je uporedo sa Vojadžerom 2 krenuo na misiju kroz Sunčev sistem. Krećući se brzinom od 17 kilometra u sekundi, Vojadžer je prevalio čitavih 17,4 milijarde kilometara, a u međuvremenu je 1979. prošao pored Jupitera, a zatim godinu dana kasnije i pored Saturna, gde je prvi fotografisao njihove satelite. Nakon toga se zaputio ka Uranu i Neptunu, a zatim ka spoljašnjem delu Sunčevog sistema.

Zahvaljujući radioaktivnom punjenu, oprema na Vojadžeru još radi, a smatra se da bi mogao funkcionisati bar još 15 godina, nakon čega će izgubiti kontakt sa Zemljom. No, ako u međuvremenu izađe iz Sunčevog sistema, neće se zaustaviti ni nakon što bude prestao da šalje poruke na matičnu planetu – nastaviće da leti po inerciji ka dubokom svemiru. Na Vojadžeru je, kao i na Pioniru, za eventualni inteligentni život postavljena poruka o tome da na planeti Zemlji postoji ljudska civilizacija – zlatna ploča na kojoj su snimljeni i zvuci i muzika sa Zemlje.

Trenutno je Vojadžer toliko daleko da svetlost i elektromagnetni talasi do njega putuju čak 16 sati. Zato svaka radio-poruka sa njega kasni toliko. Vojadžer se vrlo približio heliopauzi, što je poslednja granica sveta koji kontroliše Sunce. U ovom delu svemira, inače, postoji "mehur" čestica koje astronomi nazivaju heliosfera i koje je Sunčev vetar "oduvao" u međuzvezdani prostor, koji se sastoji od gasne smeše vodonika i helijuma – laički rečeno, heliosfera je granica na kojoj se susreću "vetrovi" sa Sunca i drugih svetova.

Sunčev vetar se, inače, kreće nadzvučnom, supersoničnom brzinom kroz ceo solarni sistem, a onda, najednom, njegova brzina padne ispod brzine koja je jednaka brzini zvuka na Zemlji. Ta granica se naziva linija terminalnog šoka. Kako su rekli naučnici sa Tehnološkog instituta u Kaliforniji, instrumenti na Vojadžeru su najednom zabeležili dramatičnu promenu u protoku čestica oko broda. Ovo je zabeležio instrument za naelektrisane čestice niske energije, što je jasan signal kako je Vojadžer stigao blizu heliopauze. Šta će videti nakon izlaska izvan Sunčevog sistema?

Iz istog broja

Novogovor

Farmer

Aleksandar Ćirić

Izbori na Kosovu

Voker opet džoker

R.V

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

6

In memoriam

Branislav Cole Kovačević

Milan Milošević

»Marketinški događaj 2010«

McCan Erickson punom parom napred

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu