Nedelja

Beograd

Protest vlasnika splavova 2

foto: a. anđić

Protest vlasnika splavova

Nezadovoljni visinom zakupa koju bi trebalo da plate za svoje lokale, više od 60 vlasnika splavova protestovalo je, u petak 14. septembra, ispred beogradske skupštine grada. Splavari zahtevaju da se poništi Konkurs za dodelu mesta za splavove na Dunavu i Savi, koji je raspisao Grad, jer tvrde da je Konkurs nezakonit, s obzirom na to da je određivanje visine i naplaćivanje takse u nadležnosti države, a ne Grada.

Advokat splavara Vesna Josić ističe da je gradskoj vlasti Zakonom o plovidbi i vodama preneta nadležnost da određuje delove obala i vode na kojima će da odobri postavljanje objekata, ali za Plan kojim se ta oblast reguliše potrebno je odobrenje Ministarstva infrastrukture i Direkcije za vodne puteve Plovput, a Grad to odobrenje nije ni tražio. "Zakon jasno kaže da visinu naknade za plovidbu i držanje plovila na vodnom putu određuje Vlada Republike Srbije, mada ona uredbu o visini naknade nije donela. Grad je preuzeo da samoinicijativno odredi visinu naknade. Skupština je Odlukom zadužila Gradsko veće da posebno uredi pitanja vezana za tu oblast. Taj organ zatim donosi Pravilnik o izboru korisnika, kojim gradonačelniku daje pravo da odredi cenu koju vlasnici splavova saznaju tek objavljivanjem konkursa", kaže Josićeva.

Takođe, konkursom je određeno da samo pravna lica, odnosno registrovani za ugostiteljsku delatnost, mogu da konkurišu, što je onemogućilo privatne vlasnike da svoje splavove iznajmljuju.

Prema novom pravilniku, vlasnici objekata koji se nalaze na najboljim lokacijama treba da izdvoje 15 evra po kvadratu. Oni, međutim, smatraju da su cene zakupa prevelike pošto u zemlji vlada kriza, a splavovi su puni gostiju samo šest meseci godišnje. Osim toga, cena takse je određena paušalno, za razliku od republičke naknade za upotrebu vode kao vodnog dobra, kao i komunalne takse koje se plaćaju po metru kvadratnom, dok njihovu visinu određuju stručne službe.

"Ne može gradonačelnik paušalno da određuje visinu zakupa splavova i da se ograđuje uređivanjem obale. Splavari prvi žele da im se uvede red i infrastruktura u priobalju, ali sve mora da ide po zakonu i mora da postoji neka razlika između malih i velikih. Ne mogu istu cifru da plaćaju vlasnici velikih diskoteka i vlasnici malih kafića i restorana. Nećemo dozvoliti da nas Grad i Ministarstvo, kojima se obraćamo već pet meseci, ignorišu po ovom pitanju", objašnjava Vesna Josić.

Između ostalog, vlasnici beogradskih splavova smatraju da je zakupnina visoka, jer su oni sami gradili objekte i već dve decenije rade legalno i traže da se oformi komisija koja bi proverila poslovanje splavara i utvrdila realnu cenu zakupa.

Vlasnica jednog od splavova Ljilja Milanović kaže da nije konkurisala niti ima nameru jer smatra da je cifra od preko dva miliona dinara, koliko bi iznosio zakup na godišnjem nivou, prevelika. "Svako ko radi normalno i pošteno u ovoj zemlji ne može sebi da priušti sebi toliki novac od ovog posla. Ako treba da se borim za koru hleba u 21. veku, onda nam ne treba ni država, ni sistem, ni ništa", kaže Milanovićeva za "Vreme".

U gradskoj upravi ističu da je donošenje odluke o postavljanju plovila i raspisivanje konkursa bilo u skladu sa zakonom i da je to jedini način da se uvede red na beogradskim rekama. Oni smatraju da se ne uvode novi "nameti" vlasnicima splavova, već red u oblast koja je neregulisana u poslednjih 30 godina. Konkursom se obezbeđuju bezbednosni uslovi, a tvrdnje vlasnika splavova da im se narušava pravo da slobodno raspolažu svojom imovinom su neosnovane, tvrde gradske vlasti.

"Ovo nisu novi ‘nameti’ vlasnicima, već ispunjavanje obaveze koje imaju i drugi građani – kako vlasnici nepokretnosti tako i vlasnici ugostiteljskih objekata", poručuju iz Sekretarijata za stambene i komunalne poslove i dodaju da se ovim konkursom ni na koji način ne narušava ustavno pravo građana na slobodno raspolaganje sopstvenom imovinom. "Ovde je reč o raspolaganju mestom na obali koja je javno dobro, a nije privatna svojina, pa se to mesto ne može dati u zakup trećem licu, već njom upravlja Grad Beograd koji propisuje uslove i način njenog korišćenja", naglašavaju u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove.

U saopštenju Uprave za vodu navodi se da je na sastanku predstavnika Grada, Sekretarijata za komunalne poslove i gradske Uprave za vode dogovoreno da će ponavljanje Konkursa za plutajuće i plovne objekte na obalama sačekati sledeći sastanak predstavnika Grada i grupe nezadovoljnih vlasnika splavova, koji će biti održan za deset dana.

Iz istog broja

Eksploatacija nikla

Kopati – ne kopati

J. Lazić

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Toples Kejt

Milan Milošević

Broj nedelje

100

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu