Nedelja

Ratni zločini

Problemi sa koncentracijom 2

foto: reuters

Problemi sa koncentracijom

Piše: J. L

Pred tribunalom u Hagu nastavljeno je suđenje bivšem šefu državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom zameniku Franku Simatoviću koji se terete za zločine srpskih policijskih i paravojnih snaga tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. Šestonedeljna pauza prouzrokovana Stanišićevim lošim zdravstvenim stanjem i iznenadnom smrću Simatovićevog advokata prekinuta je prošle nedelje, ali se Stanišić ni tada nije pojavio u sudnici. Prvi put od početka suđenja u junu ove godine, pristao je da raspravu prati putem video-konferencijske veze iz Pritvorske jedinice. Pojavio se na ekranu neobrijan, bled i iscrpljen, sa dugim brkovima koje nikada ranije nije nosio. Tokom suđenja je sve vreme ćutao, osim što je potvrdio da prima sliku i zvuk iz sudnice, i rekao da mu praćenje rasprave teško pada posle sedam meseci provedenih u krevetu.

Pošto se požalio lekaru Pritvorske jedinice da "ima problema sa koncentracijom" i da ga podsećanje na rat čini "izuzetno emotivnim", lekar je preporučio da se dnevne rasprave ograniče na tri, umesto na četiri i po sata koliko inače traju.

Tako bivši šef Miloševićeve tajne policije suđenje može da prati do 45 minuta u kontinuitetu, sa polusatnim pauzama između seansi.

Osmog decembra iskaz je dao nekadašnji komandant odbrane Škabrnje, kod Zadra, Marko Miljanić. Miljanićevo svedočenje o napadu Martićevih i drugih srpskih snaga na to selo 1991. godine počelo je prethodne sedmice.

Iz istog broja

NP Vreme

Direktor

Festival nauke

Kad nauka zabavlja

Mirko Rudić

Pruga Beograd–Niš

Tužbom na blokadu

J. L

Kragujevac

Delta park

Klimatski samit u Kopenhagenu

Poslednja rezervacija

Slobodan Bubnjević

Lik i delo

Nata Mesarović

Dragoslav Grujić

Broj nedelje

40.000

Pred sudom pravde (2)

Tvrdnje, stavovi i gledišta

M. M

Novogovor

RKKA

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu