Nedelja

Novogovor

Prijateljstvo

Prijateljstvo je, kažu, veza jedva zerčak plića od ljubavi. Ili za isto toliko dublja, po drugima.

U oba slučaja valja nešto uložiti: udvaranje/prepoznavanje, pripitomljavanje/negovanje, prijem/zračenje, osetljivost/poverenje, razum/osećanje… Strpljenje i trpeljivost.

Jasno je da se o prijateljstvima "većim" od pojedinačnih – kao ni o ljubavima – ne može ozbiljno govoriti. Zato je u političkom rečniku, bilo korektnom ili u globalnom novogovoru, svaka upotreba oba ova pojma – kao i mnoštva drugih: na primer bratstva, vere, običaja, boje, ukusa i mirisa, itd. – više nego sumnjiva.

Ne postoji tradicionalna ljubav, ali je zato "tradicionalno prijateljstvo" magična formula. Šta stvarno ima u tradicionalnom prijateljstvu Srba i Rusa? Engleza i Amerikanaca? Italijana i Albanaca?

Ili, na nivou država: kako negdašnji prijatelji jedni druge smeštaju u kategoriju parija ili otpadnika, ko crta osovine zla i ko procenjuje da nekoga treba vratiti u "kameno doba"? Ili kakva je "treća Srbija"? Šta bi s njenim "tradicionalnim prijateljima" i saveznicima iz dva svetska i nekoliko manjih ratova? Ako je suditi tvorcima javnog mnjenja, izdali su. Ispada, nekako, da se trajno dokazuju – i da su, prema tome, trajnije veze – samo s neprijateljem.

Nije teško objasniti kako je u ovom ("srpskom") slučaju reč o kompleksu. Ima "prijateljstava" koje slabi neguju s jakima, i onih koja, češće, neguju jaki s malima. Prestanak prijateljstva u oba slučaja pogađa samo male.

Na sreću, to se u običnim, ljudskim, pojedinačnim prijateljstvima mnogo ređe dešava, iako je obrazac "sticanja" prijatelja često isti.

Gubitak je, među pojedincima, uvek veći.

Iz istog broja

Broj nedelje

10.508

Konferencija

Srbija protiv raka

Pobuna naučnika

Proleće našeg nezadovoljstva

Slobodan Bubnjević

Preregistracija i skuplja registracija

Punjenje budžeta

M.T

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu