Nedelja

Uspeh u Belgiji

Pridruživanje Evropi 1

foto: reuters

Pridruživanje Evropi

Piše: D.Ž

Malo ko je davao velike šanse fudbalskom timu "Partizan" da se priključi fudbalskoj eliti. Ovaj tim sastavljen od isluženih veterana i golobradih fudbalskih poletaraca uspeo je u tome. Utakmica je bila dramatična. Radost navijača bila je utoliko veća.

Posle sedam godina i pobede u takozvanoj penal završnici nad engleskim Nju Kastlom, takođe u gostima, "Partizan" je i ovaj put prošao na penale. Najpre zahvaljujući okolnosti da su možda tri najbolja igrača "Anderlehta" izveli udarce kao da su vežbali ono što se u ragbiju naziva "pretvaranje".

Suarez, Vilja i Busufa pucali su visoko iznad prečke Radiše Ilića. S druge strane odličan golman Proto odbranio je šuteve Krstajića i Davidova ali nije uspeo da kompenzuje promašaje pomenute trojice.

Kada je Busufa, kao poslednji u seriji, pucao visoko iznad gola na mirnoj Čuburi počela je da odjekuje paljba iz vatrenog oružja, a komšija je izašao na terasu i vikao – "Mi smo Evropa!". Kolone automobila krenule su kroz grad.

Ovoj napetoj završnici prethodilo je 120 minuta igre u kojoj je "Partizan" imao podređenu ulogu i poraz je visio u vazduhu. I to bez obzira što je golovima brazilca Klea poveo s 2:0. Prvo je Kleo, koga ove godine hoće šut, zatresao mrežu Belgijanaca u 15 minutu, udarcem glavom, a potom u 52, nakon sjajnog centrašuta Davidova, doveo "Partizan" u vođstvo od dva gola razlike. S obzirom da je u prvoj utakmici u Beogradu bilo 2:2 ovo je bio rezultat snova, a onda je belgijski tim proradio i počeo da mrvi "Partizan".

Uz puno sreće i odličnu igru centralnih defanzivnih igrača Jovanovića i Krstajića, "Partizan" je odoleo nakon što su igrači «Anderlehta» izjednačili na 2:2 i čak je tim iz Beograda pokazao zavidan nivo fizičke i psihičke pripremljenosti jer nije poklekao u polusatnom produžetku. A onda su krenuli već opisani penali.

Ipak, igrač utakmice u pobedničkom timu bio je Kleo, momak koji je iz "Crvene zvezde" maltene najuren kao nedovoljno perspektivan igrač. U svakoj utaknici koju je «Patizan» odigrao na putu do Lige šampiona postigao je barem jedan gol. A sinoć – oba. Plus, jedan iz penala.

Fudbalski tim "Parizan" plasmanom u Ligu šampiona zaradio je oko sedam miliona evra. Igrači će, kako se ovih dana navodilo, za taj uspeh biti nagrađeni sa po 40.000 evra premije.

Iz istog broja

Broj nedelje

Sedam

Konkurs za novinare

Zelene inovacije

 

Nasilje nad životinjama

Pasji život

M. Rudić

Novogovor

Šalter

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu