Nedelja

Pravosuđe

Presuda konzulima 1

foto: ap

12. 10. 2011. / 16.25

Presuda konzulima

Piše: D. G

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je u utorak 11. oktobra bivšeg generalnog konzula u Njujorku Slobodana Nenadovića i vicekonzula Igora Miloševića, jer su zloupotrebom službenog položaja pomogli državljaninu Srbije Miladinu Kovačeviću da pobegne iz Amerike u junu 2008. godine posle tuče u kojoj je povređen američki državljanin Brajan Štajnhauer. Igor Milošević je osuđen na 18 meseci zatvora, a Slobodan Nenadović, zbog istog dela, osuđen je uslovno na godinu dana zatvora, s rokom provere od četiri godine.

Osuđene diplomate, koji su nedugo posle te afere ostali bez posla u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Ivana Ramić je, prilikom izricanja presude, rekla da su konzuli krivi što su Kovačeviću izdali putni list i tako mu pomogli da napusti Ameriku. Ona je istakla da je njihovim radnjama državi narušen ugled i podsetila da je država snosila konsekvence zbog takvog postupanja njenih službenika – Srbija je porodici Štajnhauer, u proleće 2009. godine, isplatila odštetu od 900.000 dolara.

Inače, Miladin Kovačević je u somborskom zatvoru gde izdržava kaznu od dve godine i tri meseca, na koju je osuđen posle sporazuma sa tužilaštvom, prema kojem je priznao da je Štajnhaueru, tokom tuče u studentskom klubu u Bostonu, 4. maja 2008. godine, naneo teške telesne povrede opasne po život. Naime, maja 2008. u Bostonu Miladin Kovačević je zajedno sa dva Bošnjaka, Sanelom Softićem i Edinom Džubarom, pretukao Amerikanca Štajnhauera. Tuča je izbila kad je Štajnhauer uhvatio za zadnjicu devojku koja je bila u društvu napadača. Štajnhauer je završio u bolnici, gde je uveden u veštačku komu, a zadobio je, kako su američki lekari tvrdili, nekoliko naprsnuća lobanje i teške povrede mozga.

Tokom sudskog procesa protiv bivših diplomata, Kovačević ih nije teretio i u svom svedočenju je naveo da je iz SAD pobegao jer se plašio za svoj život i bezbednost porodice.

On je ispričao da mu je posle incidenta Univerzitet na kome se školovao konfiskovao svu ličnu imovinu, pa i stan u kome mu je bio pasoš, objasnivši da uz sebe posle izlaska iz pritvora 6. juna 2008. nije imao nijedan identifikacioni dokument. Zbog toga je otišao u konzulat, gde su mu izdali privremenu putnu ispravu 9. juna, ali je tvrdio da se ne seća ničeg u vezi sa traženjem i dobijanjem te isprave, pa čak ni da li je u konzulatu video Miloševića i Nenadovića, jer je bio na jakim lekovima.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Medijski arhiv »Ebart fondacije«

Prijem

B. Š

Studentski protesti

Borba za znanje

Boško Štulić

Broj nedelje

19,9

 

Novogovor

Market

Aleksandar Ćirić

Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki

Timošenko osuđena na sedam godina zatvora

Radmilo Marković

Svi brojevi na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu