Nedelja

Pravosuđe

Presuda konzulima 2

foto: ap

Presuda konzulima

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je u utorak 11. oktobra bivšeg generalnog konzula u Njujorku Slobodana Nenadovića i vicekonzula Igora Miloševića, jer su zloupotrebom službenog položaja pomogli državljaninu Srbije Miladinu Kovačeviću da pobegne iz Amerike u junu 2008. godine posle tuče u kojoj je povređen američki državljanin Brajan Štajnhauer. Igor Milošević je osuđen na 18 meseci zatvora, a Slobodan Nenadović, zbog istog dela, osuđen je uslovno na godinu dana zatvora, s rokom provere od četiri godine.

Osuđene diplomate, koji su nedugo posle te afere ostali bez posla u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, imaju pravo da ulože žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Ivana Ramić je, prilikom izricanja presude, rekla da su konzuli krivi što su Kovačeviću izdali putni list i tako mu pomogli da napusti Ameriku. Ona je istakla da je njihovim radnjama državi narušen ugled i podsetila da je država snosila konsekvence zbog takvog postupanja njenih službenika – Srbija je porodici Štajnhauer, u proleće 2009. godine, isplatila odštetu od 900.000 dolara.

Inače, Miladin Kovačević je u somborskom zatvoru gde izdržava kaznu od dve godine i tri meseca, na koju je osuđen posle sporazuma sa tužilaštvom, prema kojem je priznao da je Štajnhaueru, tokom tuče u studentskom klubu u Bostonu, 4. maja 2008. godine, naneo teške telesne povrede opasne po život. Naime, maja 2008. u Bostonu Miladin Kovačević je zajedno sa dva Bošnjaka, Sanelom Softićem i Edinom Džubarom, pretukao Amerikanca Štajnhauera. Tuča je izbila kad je Štajnhauer uhvatio za zadnjicu devojku koja je bila u društvu napadača. Štajnhauer je završio u bolnici, gde je uveden u veštačku komu, a zadobio je, kako su američki lekari tvrdili, nekoliko naprsnuća lobanje i teške povrede mozga.

Tokom sudskog procesa protiv bivših diplomata, Kovačević ih nije teretio i u svom svedočenju je naveo da je iz SAD pobegao jer se plašio za svoj život i bezbednost porodice.

On je ispričao da mu je posle incidenta Univerzitet na kome se školovao konfiskovao svu ličnu imovinu, pa i stan u kome mu je bio pasoš, objasnivši da uz sebe posle izlaska iz pritvora 6. juna 2008. nije imao nijedan identifikacioni dokument. Zbog toga je otišao u konzulat, gde su mu izdali privremenu putnu ispravu 9. juna, ali je tvrdio da se ne seća ničeg u vezi sa traženjem i dobijanjem te isprave, pa čak ni da li je u konzulatu video Miloševića i Nenadovića, jer je bio na jakim lekovima.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Medijski arhiv »Ebart fondacije«

Prijem

B. Š

Studentski protesti

Borba za znanje

Boško Štulić

Broj nedelje

19,9

 

Novogovor

Market

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu