Nedelja

Građanska kontrola

Prati pare 2

Prati pare

Piše: Marina Ilić

Od sada će zahvaljujući portalu www.pratipare.rs i građani biti u prilici da prate kako lokalne vlasti upravljaju budžetom, koliko se novca izdvaja za koje projekte i da li se i kako oni realizuju. Portal je u subotu 25. avgusta u centru Beograda predstavila Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Ovaj pilot-projekat, koji je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji, usmeren je na deset gradova i opština u Srbiji (Beograd, Zaječar, Novi Sad, Valjevo, Čačak, Prijepolje, Leskovac, Niš, Palilula i Zvezdara).

Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Vukosava Crnjanski-Šabović kaže da je novac u budžetu novac svih nas i da svi imamo pravo da tačno znamo šta se, kada i kako finansira našim parama. Portal "Prati pare!" je građanski poduhvat koji ima za cilj da aktivnostima i sadržajem na portalu uspostavi efikasan mehanizam za kontrolu budžeta lokalnih samouprava i podstakne građane i medije da aktivno učestvuju u tom procesu. Cilj projekta je da postojeće prakse lokalnih vlasti i njihove budžete učini transparentnijim i da omogući uslove za odgovornije upravljanje javnim sredstvima", naglašava Vukosava Crnjanski-Šabović.

Jer, analizirajući lokalne budžete veoma je teško zaključiti koliko lokalne vlasti nameravaju da odvoje sredstava za određene investicije što ukazuje na to da budžetski proces nije dovoljno transparentan.

Portal uređuje tim aktivista, novinara i stručnjaka iz oblasti upravljanja budžetima, kojima je cilj da građanima približe budžetski proces i ohrabre ih da preuzmu aktivniju ulogu u praćenju potrošnje javnih sredstava. U stvaranju sadržaja sajta učestvuju i čitaoci, slanjem svojih predloga i inicijativa za praćenje budžeta lokalnih samouprava.

Na portalu se mogu naći informacije o investicijama koje lokalna samouprava finansira i njihovoj realizaciji, kao i građanski budžeti koji lako razumljivim jezikom objašnjavaju na koji način i u koje svrhe se koriste javni resursi da bi zadovoljili javne i kolektivne potrebe stanovništva. Uz pomoć aplikacije "Od prvog do prvog" građani mogu da saznaju koliko i na šta odlazi deo njihove plate pod stavkom porezi.

Nevladina organizacija CRTA, osim ovog portala, ima i portal Istinomer, na kom se analiziraju izjave i obećanja političara i u kojoj meri su ispunjena, kao i Otvoreni parlament koji je usmeren na povećanje transparentnosti rada republičkog parlamenta.

Iz istog broja

Broj nedelje

7000

 

Afera Agrobanka

Nova hapšenja

M. Rudić

Novogovor

Ultimativno

Milan Milošević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu