Nedelja

Kriminal i pravosuđe

Potpisan sporazum o izručenjima

Srbija i Hrvatska potpisale su 29. juna u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju državljana, koji su osumnjičeni ili optuženi za organizovani kriminal ili korupciju.

Kako rekoše potpisnici sporazuma, ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Ivan Šimonović, reč je o istorijskom ugovoru za obe zemlje jer nije poznato ni u regionalnoj pravnoj praksi (ali ni u svetu) da su dve države potpisale sličan ugovor.

Potpisani sporazum će, između ostalog, otvoriti mogućnost i da Hrvatska vrlo brzo izruči Srbiji jednog od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Sretka Kalinića, koga ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić očekuje u Srbiji u roku do četiri meseca.

Hrvatska i Srbija tako prestaju da budu utočište za kriminalce sa stranim državljanstvom, ali to nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom.

Službeno Sarajevo još ne može da potpiše ovakav bilateralni sporazum jer pre toga mora da promeni deo Zakona o kaznenom postupku koji brani izručenja, ali i odredbe Ustava Federacije i Ustava RS, što prema izjavi visokog izvora hrvatskog Ministarstva pravde, koju citira "Jutarnji list", nije samo pitanje dobre volje tog ministarstva već i pitanje političke volje u BiH.

Dok se to ne desi, Hrvatskoj bi ovaj sporazum trebalo da pomogne da se izađe na kraj sa organizovanim kriminalom, ali i sa takozvanim vikend razbojnicima. Reč je o prestupnicima koji u Hrvatskoj "operišu" najčešće leti, za vreme turističke sezone. Policijske statistike govore da "vikend razbojnici" najčešće dolaze iz Srbije, BiH i Slovenije i država koje se nalaze na tzv. balkanskoj ruti i da se uglavnom bave krađama, prevarama i krijumčarenjem.

Kada je reč o "krupnim ribama", hrvatski ministar pravde je izjavio da bi Sretko Kalinić, ukoliko se ne bi protivio, Srbiji mogao biti izručen već u narednih mesec dana. U suprotnom, ekstradicioni postupak trajao bi nešto duže, oko četiri meseca (baš kao što Ivica Dačić i predviđa).

Hrvatski ministar je posle potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju okrivljenih državljana, objasnio da je Kaliniću, koga Srbija potražuje zbog izdržavanja kazne od 40 godina zatvora, određen pritvor u Zagrebu po drugom osnovu, zbog falsifikovanja isprave i najavio da će Županijski sud sada odlučivati i o zahtevu Srbije za njegovim izručenjem.

Prema njegovim rečima, Županijski sud u Zagrebu će, prilikom odlučivanju o zahtevu Srbije, imati u vidu i sporazum o međusobnom izručenju okrivljenih državljana, koji je 29. juna i stupio na snagu.

Ivo Šimonović je još dodao i da Ugovor o izručenju precizira razne procesne mogućnosti kada je u pitanju vođenje krivičnog postupka. Prema njegovim rečima, princip je da se započeto suđenje optuženom dovrši u zemlji u kojoj je počelo, ali da se njegovo izručenje može tražiti ako je reč o nekom drugom krivičnom delu.

To se odnosi na Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, koji se tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo vlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića i Nike Franjića, 23. oktobra 2008. godine. Prema rečima srpske ministarke pravde Snežane Malović, Jociću će suđenje biti završeno u Srbiji, a isto važi i za ostala optužena lica protiv kojih se vode odvojeni postupci za to ubistvo u Srbiji i Hrvatskoj – postupci će biti završeni u onim državama u kojima je protiv njih podignuta optužnica, odnosno počeo glavni pretres.

Iz istog broja

Eksplozija u Bugojnu

Pohapšene vehabije

M. G

Novogovor

Začin

Aleksandar Ćirić

Vidovdanski parastos

Foto nedelje

 

Broj nedelje

20

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu