Nedelja

Poslovne vesti

Saopštenje Udruženja industrijalaca i preduzetnika Jugoslavije

Grčka vlada izdvojiće 232 miliona eura pomoći privredi Srbije. Od te sume, 45 miliona eura namenjeno je za pomoć investicionim projektima privatnog biznisa u Srbiji, rečeno je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Program za obnovu Balkana", koja je održana krajem prošle nedelje u Kalamati.

Konferenciji, čiji je organizator kompaija Nort Internešenel iz Soluna zajedno sa industrijalcima te oblasti, prisustvovali su predstavnici Vlade Grčke na čelu sa Andreasom Loverdosom, zamenikom ministra inostranih poslova Grčke, najviši zvaničnici vlasti severne Grčke, delegacije Vlade Srbije, Privredne komore i Udruženja industrijalaca i preduzetnika Jugoslavije.

Učesnici skupa bili su u prilici da se u potpunosti upoznaju sa potencijalom investicionog kapitala vlasnika privatnih kompanija Istočne Makedonije i Trakije, kao i sa pogodnostima za korišćenje pomoći Vlade Grčke privatnim investicijama u Srbiji u iznosu od 45 miliona eura.

Posle potpisivanja Pisma o namerama u decembru prošle godine, generalni sekretar Udruženja industrijalaca i preduzetnika Jugoslavije dr Tihomir Simić je tokom Konferencije potpisao ugovor o saradnji sa Federacijom industrijalaca Istočne Makedonije i Trakije i sa Unijom svih asocijacija industrijalaca severnih regija Grčke. Takođe, jugoslovensko Udruženje i grčke asocijacije dogovorili su da odmah sačine informaciju prema svojim članovima i podstaknu ih na pripremu za prezentaciju investicionih projekata kako bi u potpunosti bile iskorišćene mogućnosti pomoći grčke vlade.

Zamenik šefa grčke diplomatije Andreas Loverdos izjavio je da je bio začuđen zbog smanjenog interesovanja grčkih vlasnika privatnog kapitala za investiranje na prostoru Srbije. On je, povodom sporazuma koje su potpisali jugoslovensko Udruženje i grčke asocijacijacije preduzetnika, istakao da je to najbolji put da se pomoć grčke vlade srpskom privatnom biznisu brzo i efikasno iskoristi.

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Jugoslavije će u skladu sa potpisanim ugovorom i dogovorenim aktivnostima podstaći svoje članove i omogućiti im da uz podršku Udruženja i saradnju s grčkim partnerima predstave svoje investicione planove Vladi Grčke. Komercijalna banka Beograd će na osnovu potpisanih sporazuma sa bankarskim institucijama Grčke obezbediti tehničku i svu drugu pomoć preduzetnicima koji na osnovu projekata budu dobili sredstva koja je Vlada Grčke izdvojila za pomoć privatnom biznisu u Srbiji.

Služba za informisanje UIPJ

TELEKOM SRBIJA je ovih dana potvrdio mesto lidera mobilne telefonije kod nas – dobio je 1.500.000 korisnika. Povodom 14. februara, Dana zaljubljenih, Telekom Srbija nagradiće "najljubavnije" SMS poruke u okviru nagradne igre "Poruka se kuca srcem", koja će trajati od 1. do 14. februara. Dovoljno je poslati ljubavnu poruku na 064-1402 i možda ćete dobiti neku od nagrada uključujući i sedam romantičnih dana za dvoje na Kopaoniku. Proglašenje pobednika je 21. februara.

DHL i AVIOGENEX su od 29. januara 2003. organizovali direktnu avionsku liniju između Beograda i Bergama u Italiji, odakle će se pošiljke iz Srbije i Crne Gore upućivati u više od 220 zemalja. Bergamo je jedan od 32 sortirna centra DHL-a u svetu a šesti u Evropi. Aviogenexov "antonov 26", kapaciteta pet tona, saobraćaće svakog radnog dana u oba smera. Time će komunikacija naših privrednih subjekata sa partnerima u inostranstvu biti znatno ubrzana.

Krajem decembra 2002. godine DEUTSCHE POST WORLD NET postao je vlasnik 100 odsto akcija DHL-a, čime je potvrđena njegova uloga jedne od najvećih logističkih kompanija u svetu.

MICRO FINANCE BANK (MFB) u saradnji sa Diners Club Internationalom od 1. februara 2003. nudi korisnicima Diners Club kreditne kartice mogućnost podizanja gotovine na blagajnama u svih deset filijala. MFB će početkom februara početi i da pruža usluge elektronskog bankarstva (e-MFB). Pored toga, uveden je i dnevno-noćni trezor, čime će pravnim licima, koji su klijenti MFB-a, biti omogućeno da svoje pazare u dinarima polože 24 sata dnevno, tokom cele nedelje.

MFB je uspostavio tesnu saradnju sa Ekonomskim fakultetom. Najboljim studentima, kako ističu u MFB-u, već su obezbeđena radna mesta u nekoj od brojnih filijala.

Iz istog broja

Pun kufer marketinga

Stoti majmun

Nadežda Milenković

Broj nedelje

500.000

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu