Nedelja

Pretnje dopisnici "Novosti" iz Šapca

Pop Bogdan

Pop Bogdan 1

Nakon teksta u "Novostima" – u kome se informiše da je protiv sveštenika i suvlasnika šabačkog nedeljnika "Glas Podrinja" Bogdana Simanića podignuta policijska prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, jerbo je oštetio "Glas Podrinja" tako što je "nako" podig’o 4,6 miliona dinara – dopisnica iz Šapca Aleksandra Delić je dobila pretnju od sveštenika i medijskog vlasnika da će joj, čim je bude sreo, polomiti obe noge i rasuti po asfaltu, jer on, kao vlasnik medija, ima uvid u stanje u novinarstvu. Novinarka je slučaj prijavila policiji, i obavestila tužilaštvo. Redakcija "Novosti" i oba novinarska udruženja su zatražili od državnih organa da rade svoj posao i zaštite novinarku. Pop i vlasnik medija Bogdan Simanić, u kameru, rek’o da pretnji nije bilo, te da o svemu nema pojma, novinarku ne poznaje, ni lično ni telefonski, njegov telefon je dostupan policiji pa neka utvrde.

Ovo ne bilo prvi put da pop Bogdan "nema pojma". Početkom 2006. godine vladika šabački Lavrentije oduzeo mu je parohiju zbog bavljenja građevinskim biznisom, koji se sastojao u izgradnji višespratnica po Šapcu. Simanić je ostao u mantiji iako su parohijani javnom peticijom tražili njegovo raščinjenje, Zato što ne dolazi, ili kasni, na opela, zaboravlja da sveti vodicu, laže, neprijatan je, nedolično se ponaša, i što je bezobrazan prema ženskom polu, namiguje ženskinju na sahranama, priča da je i on muško ispod mantije i da neverstvo nije greh, deli ginekološke savete, traži da vernice ne spavaju sa muževima i da ga posete, zarad duhovne okrepe, posle ispiranja rastvorom hipermangana… Pop Bogdan na peticiju odgovorio da su sve to neistine i napadi na crkvu, i da će se moliti za one koji su ga oklevetali.

Sledeće godine, u proleće 2007, pop Bogdan opet dospeo u medije, nakon što je izudarao suprugu, koja je posle boravka na Neurološkoj klinici u Šapcu spas našla u Sigurnoj kući u Beogradu. Krajem 2007. pop Bogdan, sa biznismenom Slobodanom Teodorovićem, kupuje šabački nedeljnik "Glas Podrinja" za blizu 800.000 evra, što je bilo skoro 50 puta više od početne cene. Kad pazario nedeljnik, zajedno sa zgradom od 567 kvadrata, pop, jašta nego za medije, rek’o da tu ne vidi ništa čudno, jer se svaki sveštenik bavi javnom rečju, kao i da se, po njemu, novinarski i sveštenički posao podudaraju i dodiruju. Većina novinara je po privatizaciji napustila nedeljnik, k’o što biva nisu svi, i "Glas Podrinja", u kome pop Bogdan gazduje i upravlja, i danas izlazi. A gospodin Bogdan Simanić, koji još sveštenik, koji još u tu mantiju, o pretnjama novinarki "Novosti", kao i ostalom, nastavlja da "nema pojma", nije valjda zato, rek’o da je zato, "što kao vlasnik medija ima uvid u stanje u novinarstvu". Ili će biti da se ovde sveštenički i novinarski poziv baš na taj "nemam pojma" način podudaraju i dodiruju.

Iz istog broja

Novogovor

Inkluzivno

Milan Milošević

Broj nedelje

11.923

Inicijativa

Spasavanje platana

Jelena Jorgačević

Lik i delo

Dragan Vukanić

Dragoslav Grujić

Likovni konkurs

Ostavite cigarete

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu