Nedelja

Eksplozija u Bugojnu

Pohapšene vehabije 2

Pohapšene vehabije

U snažnoj eksploziji kod policijske stanice u Bugojnu 27. juna poginuo je četrdesetjednogodišnji policajac Tarik Ljubaškić, njegova dvadesetšestogodišnja koleginica Edina Hindić je teško ranjena, dok je Sanel Hodžić, takođe policajac, lakše povređen staklom koje je letelo tokom eksplozije. Istoga dana bosanska policija je uhapsila Harisa Čauševića zvanog Oks, Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa, Nasera Palislamovića, Nermina Avdibašića i Adnana Haračića. Kako je javila federalna televizija, svi privedeni pripadaju radikalnom vehabijskom pokretu. Čaušević je odranije poznat organima gonjenja zbog vršenja krivičnih dela. Pre četiri godine je u jednoj bugojanskoj džamiji verbalno napao tadašnjeg člana Predsedništva BiH Sulejmana Tihića, a dovodi se i u vezu sa Rustempašićevom grupom, optuženom pred Sudom BiH za terorizam. Nakon što je toga jutra u 4.50 h aktivirao eksplozivnu napravu, Čaušević je pokušao da pobegne sa lica mesta, ali je ubrzo uhapšen i u istoj stanici priznao da je izvršio napad. Direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić izjavio je da je u Travniku privedena i jedna osoba koja je elektronskom poštom policiju upozorila da grupa koja je organizovala napad u Bugojnu planira da nastavi terorističke aktivnosti u Donjem Vakufu. Većina zvaničnika u BiH oštro je osudila napad i složna je da se protiv terorizma treba boriti svim sredstvima, a portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da je istraga o ovom slučaju u toku i da lista uhapšenih i osumnjičenih još nije zaključena.

Prema svedočenju očevidaca, Bugojno je toga jutra ličilo na Bejrut. Policijska stanica je veoma teško oštećena, automobili koji su se nalazili u blizini su spaljeni, od siline detonacije popucali su prozori na zgradama udaljenim i do 300 metara od policijske stanice, a u bugojanskom domu zdravlja bila je gužva.

Tarik Ljubaškić je sahranjen 29. juna. U Bugojnu je taj dan proglašen Danom žalosti. Njegova koleginica Edina se još bori za život.

Iz istog broja

Kriminal i pravosuđe

Potpisan sporazum o izručenjima

R. V

Novogovor

Začin

Aleksandar Ćirić

Vidovdanski parastos

Foto nedelje

 

Broj nedelje

20

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu