Nedelja

Borka Vučić (1926 – 2009)

Pogibija najpoznatije srpske bankarke 2

Predsedavajuća Narodne skupštine

Pogibija najpoznatije srpske bankarke

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se u subotu, 1. avgusta, dogodila na autoputu Beograd–Niš, između Batočine i Lapova, poginula je Borka Vučić (83), narodni poslanik Socijalističke partije Srbije i najpoznatiji srpski bankar u vreme vladavine Slobodana Miloševića. U udesu je poginula i Mirjana Blagojević (64), potpredsednica beogradskog odbora socijalista i svojevremeno zamenica generalnog direktora smederevskog Sartida, a povređeni su Verica Milaković (59) i vozač Dejan Blagojević (27), čije povrede nisu opasne po život.

Do udesa je došlo kada se "škoda fabija", kojom je upravljao Blagojević, krećući se ka Nišu iznenada zanela, udarila u zaštitnu ogradu, preletela na suprotnu stranu kolovoza i zatim zapalila. Vozač "škode" Dejan Blagojević je policiji nakon udesa rekao da je "čuo kako je nešto jako puklo", posle čega je izgubio kontrolu nad automobilom.

Pogibija najpoznatije srpske bankarke 3
MESTO UDESA: Autoput Beograd–Niš

Prve pretpostavke su govorile da je do udesa došlo jer je na autu eksplodirala guma. Međutim, predsednik Opštinskog suda u Batočini Miroslav Lepojević je u ponedeljak izjavio da su sudski veštaci pregledali vozilo, i da se na osnovu rezultata tog pregleda još ne može reći šta je bio uzrok gubitka kontrole nad vozilom i njegovog prevrtanja. Isključena je mogućnost da je vozač zaspao, jer je pre samog udesa izašao iz krivine, a nisu uočeni ni tragovi kočenja na samom putu. Lepojević je takođe rekao da će se pouzdanije informacije o uzroku nesreće znati posle saslušanja vozača automobila, protiv koga je policija podnela krivičnu prijavu za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Pogibija najpoznatije srpske bankarke 4

U danima posle udesa u pojedinim medijima su se pojavile špekulacije da je Borka Vučić žrtva namerno izazvane saobraćajne nesreće. Kao razlog za tako nešto navodilo se da je ona bila nezgodan svedok "kiparske afere". Naime, Borka Vučić je za vreme međunarodnih sankcija prema SR Jugoslaviji bila direktor agencije Beogradske banke na Kipru i smatrana je jednim od osnovnih finansijskih stubova vlasti Slobodana Miloševića. Govorilo se i da je u danima posle 5. oktobra 2000. godine "sklonila neke tajne papire" koji bi mogli ukazati gde se nalaze pare koje su iz Srbije prenošene na Kipar, ali rezultati mnogo puta najavljivane istrage o tome šta se zaista dešavalo sa tim novcem na Kipru nikada se nisu pojavili u javnosti.

Sama Borka Vučić je uvek govorila da nije učestvovala ni u kakvom ilegalnom iznošenju novca, da je za vreme bivše vlasti novac iznošen iz zemlje, ali ne u koferima već po ustaljenoj proceduri, i da su sve optužbe na njen račun – laž. Posle 5. oktobra 2000. Borka Vučić je pozivana i na neka suđenja, poput onog povodom optužbe za zaključenje štetnog ugovora između Jubmes banke, koju je predstavljala, i Socijalističke partije Srbije, ali u sudskom postupku "nije dokazano da je ugovorom pričinjena materijalna šteta."

Pogibija najpoznatije srpske bankarke 5

Advokat Toma Fila je povodom smrti Borke Vučić izjavio da je ona bila "finansijski genije i divna žena" i da ne veruje u špekulacije o namernom izazivanju nesreće u kojoj je poginula. Milorad Vučelić je izjavio da je Borka Vučić bila "najveći bankar na Balkanu" i da su "priče o tajnim računima čiste laži".

Borka Vučić je rođena u aprilu 1926. godine u Komiriću kod Valjeva. Završila je Pravni fakultet u Beogradu 1951. godine. Specijalizirala je bankarstvo u SAD, Londonu i Holandiji. Radila je u Ekonomskom institutu SFRJ, bila šef kabineta sekretara za spoljnu trgovinu SIV-a, šef kabineta direktora Saveznog zavoda za planiranje i sekretara za industriju i građevinarstvo SIV-a. Bankarstvom je počela da se bavi u Privrednoj banci Srbije, od koje je kasnije nastala Beogradska banka, u kojoj je radila sa Slobodanom Miloševićem. Bila je i direktor predstavništva Beogradske banke u Londonu.

Borka Vučić izabrana je za poslanika na listi SPS-a posle parlamentarnih izbora 21. januara 2007. godine. Kao najstariji poslanik, predsedavala je sednicama Narodne skupštine i bila vršilac dužnosti predsednika Skupštine tokom njenog konstituisanja. U poslednje vreme najviše se posvetila Fondu za mlade poljoprivrednike koji je osnovala, a priča se da je gajenje šitake pečurke u Srbiji počelo zahvaljujući njoj. Napisala je monografiju Bankarstvo, izbor ili sudbina. Njen muž Stevan umro je pre nekoliko godina, a njihov sin je preminuo u dvadeset šestoj godini.

Socijalistička partija Srbije je u svom saopštenju povodom smrti Borke Vučić istakla da je ona bila "najpoznatija srpska bankarka svih vremena i finansijski stručnjak poznat i poštovan u svetskim finansijskim krugovima." Borka Vučić sahranjena je 4. avgusta na Novom groblju u Beogradu, a prethodno je u sedištu SPS-a održana komemoracija. Istog dana sahranjena je na Novom groblju i Mirjana Blagojević. Komemoraciji su prisustvovali visoki predstavnici mnogobrojnih političkih partija i ambasadori Rusije, Indije i Izraela u Srbiji, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Srbiji.

Iz istog broja

Reakcije na Gej prajd

»Milica« protiv Obraza

J. G i P. K

Dani kupine

S Medvednika vetar piri

D. Todorović

Broj nedelje

14

Novogovor

Transparentnost

Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu