Nedelja

Ubistvo Brisa Tatona

Podignuta optužnica

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 19. januara optužnicu protiv petnaest osumnjičenih za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u septembru prošle godine.

Podignuta optužnica 1

foto: tanjug

Za to teško ubistvo optuženi su: Đorđe Prelić, Ljubomir Marković zvani Kića, Ivan Grković, Dejan Puzigaća, Jovan Karbić, Dragan Tomasović zvani Gagi, Milan Vujović, Branimir Četnik, Vladan Suvajac zvani Suvi, Stefan Veličković zvani Veleč, Milan Tarlać zvani Taki, Bojan Matijević, Stepa Petrović i Dejan Stanković zvani Džekson. Prelić i Puzigaća su u bekstvu, ostali optuženi su u pritvoru.

Optužnica ih tereti da su kao saizvršioci počinili krivično delo teško ubistvo, jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, "u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili francuskog državljanina Taton Sinkler Peter Brisa". Pošto se Vladimir Bošković tereti da je pomogao učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, on se jedini brani sa slobode. Tužilaštvo je predložilo da se okrivljenima koji se nalaze u pritvoru produži pritvor, a da se Preliću i Puzigaći sudi u odsustvu.

Bris Taton je brutalno pretučen 17. septembra 2009. godine pred utakmicu Partizan–Tuluz. Očevici su rekli da je do sukoba došlo posle verbalnog prepucavanja pristalica Tuluza i Partizana. Na grupu od petnaestak navijača Tuluza, koji su sedeli u bašti kafića Ajriš pab na Obilićevom vencu, oko 18 časova nasrnula je grupa od oko 30 huligana. U tuči su povređene tri osobe – dva francuska i jedan državljanin Srbije. Najgore je prošao dvadesetosmogodišnji Bris Taton. Napadači su mu naneli teške povrede glave, a od udaraca šipkom po grudima imao je povrede aorte i krvarenje u grudnom košu.

Uoči puta u Beograd Bris Taton je svojim prijateljima u prodavnici Žifi, u kojoj je radio, rekao da ide da se zabavlja. "Ne nosim ni dres ni zastavu, idem inkognito", kazao je. Uzeo je nekoliko slobodnih dana sa posla. U Tuluz je trebalo da se vrati 20. septembra kako bi trčao polumaraton u svom gradu. U Beogradu nije nosio dres Tuluza, već je poneo majicu Tuluzove navijačke grupe "Indijanci", čiji je član bio od 2001. godine. Bio je i blagajnik ove navijačke grupe od 2004. do 2006. godine.

Njegovi roditelji Alen i Suzan čuli su 17. septembra na televizijskim vestima da se u Beogradu dogodio napad na navijače Tuluza. Da je žrtva napada bio baš njihov sin saznali su tek kada im je žandarm kasno te večeri zakucao na vrata. Kada su u subotu ujutru 19. septembra krenuli avionom za Beograd, Alen i Suzan nisu znali koliko je teško njihov sin povređen. Znali su da leži u bolnici nakon operacije, ali bili su sigurni da će se vratiti kući s njim već u ponedeljak.

Srbija je svakodnevno u vestima gledala snimak iz bolničke sobe na odeljenju za intenzivnu negu u Kliničko bolničkom centru. Svi smo videli telo mladića prekrivenog kariranim ćebetom koje se grči i trza. Bris Taton je od posledica povreda preminuo 29. septembra, dvanaest dana nakon napada.

Deset dana pre njegove smrti policija je uhapsila jedanaest osoba osumnjičenih za napad. Najstariji među njima ima 27, ostali između 18 i 22 godine.

Iz istog broja

Lik i delo

Jelko Kacin

Dragoslav Grujić

Grip H1N1

Edukacija o vakcini

J. L

Queeria kalendar

Prijateljstvo u doba recesije

T. S

Atentator na papu Jovana Pavla II

»Napisaću savršeno jevanđelje«

Jelena Jorgačević

Dobri ljudi

Donacija za auto

Vladan Stošić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu