Nedelja

Novogovor

Platforma

Ako s razlogom kao jedan od temelja novogovora pretpostavimo njegovu savršenu neodređenost – ili, drukčije, značenje pojmova koje proističe samo iz konteksta – platforma je novogovorska reč za primer. Što se može reći i kao par excellence sa platforme novinarske učenosti.

U globalnom svakodnevnom životu nastupati s neke platforme je, prosto, uslov svakog nastupa.

Tako, na primer, dobar skok u vodu ne može se izvesti bez odgovarajuće platforme, mi bismo rekli odskočne daske, mada roniocima platforma treba samo za otiskivanje u dubinu. Odskočna daska – ali i sve elastične, zategnute i naročito opremljene površine takođe su platforme, npr. trambuline ili cirkuske mreže za hvatanje artista koji se omaknu sa svoje platforme za skok smrti.

Drugoj grupi pripadaju naftne, rudarske i geološke platforme, ali u ovoj potonjoj nauci, geologiji, platforma je deo kontinentalne ploče prekriven sedimentnim stenama. Zemljani nasip nasut kao osnova neke građevine ili radova takođe je platforma, kao što su "platforme" i cipele s debelim đonom, koje danas iz nekog razloga nose samo žene, dok su sedamdesetih godina prošlog veka bile posebno popularne kod onižih muškaraca, pa još sa "patka kljunom" (za starije: to je nosio i Željko Bebek u slavnim danima).

Postoji i pozorišna platforma, kao i železnička ili tramvajska – uzdignuti deo na stanici po kom se iz vozila izlazi ili u njega ulazi. U tehnologiji, kompjuterska platforma je okvir neophodan za rad određenih aplikacija, a u širem smislu to je tehnologija koja omogućava proizvodnju i procese koji su okrenuti/otvoreni za budući razvoj.

Automobilska platforma je naziv zbira delova zajedničkih za različite modele vozila.

Najzad, platforma znači i plan akcije, skicu ili projekat.

Pa nas to dovodi i do političkih značenja. Partijska platforma je spisak principa kojih se neka partija – ne pod obavezno, a naročito ne ovde – navodno drži ili se za njih zalaže.

U značenju plana akcije, skice ili projekta, platforma se u engleskom jeziku pojavljuje sredinom XVI veka iz francuskog u značenju nečeg ravnog, doslovno kao opis uzdignute poravnate površine. U značenju opredeljenosti politike neke stranke javlja se tek početkom XIX veka, možda u vezi s navikom političara da se svetu obraćaju s uzdignute ravne površine, tj. platforme.

Što se onog ispod tiče, nema tog političara koji će sa platforme sići ispod donje crvene crte.

Dok ne siđu.

Iz istog broja

Društvo

Priprema novog Zakona o radu

Marina Ilić

Broj nedelje

5

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Smotra proizvođača rakije

»Tomina ljuta«

Đ. Bogosavljević

Ustavni sud Srbije

Neustavna četnička prava

D.N

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu