Nedelja

Zdravstvo

Otvorena prva Roditeljska kuća 2

Otvorena prva Roditeljska kuća

Piše: J. L

Beograd je napokon dobio prvu Roditeljsku kuću – objekat u kome će deca iz unutrašnjosti obolela od malignih bolesti kojima je transplantirana koštana srž i njihovi roditelji moći da borave tokom lečenja u glavnom gradu. Na pomoćnu zgradu Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" nadograđeno je 800 kvadrata, gde je smešteno osam apartmana za bolesnu decu i njihove roditelje i četiri apartmana za gostujuće stručnjake i lekare na specijalizaciji, a objekat su 3. februara otvorili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" Irina Čepinac Ban iz Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti "Zvončica" i Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja je dala ideju i prikupila novac za izgradnju.

U martu 2008. godine Svetlana Vukajlović je u saradnji sa Udruženjem "Zvončica" i Institutom "Dr Vukan Čupić" organizovala dobrotvornu aukciju na kojoj je prodala autorske fotografije i prikupila 13,5 miliona dinara.

Aukcijom i drugim donacijama uspela je da prikupi 65 miliona dinara. Zanimljivo je da je to najveći iznos koji je putem donacija u humanitarne svrhe prikupilo jedno fizičko lice u Srbiji.

Izgradnja kuće počela je prošle godine, nakon što su prikupljena sredstva i pribavljene neophodne dozvole.

Obolelim mališanima i njihovim roditeljima su, osim apartmana, na raspolaganju i velika, potpuno opremljena kuhinja, trpezarija, vešeraj, a svaki apartman ima DVD i televizor.

Ovakvi objekti postoje u skoro svim evropskim zemljama. Osim značajne psihosocijalne podrške, izgradnjom Roditeljske kuće stvaraju se uslovi i da se veliki broj dece obolele od raka leči preko dnevne bolnice. Time se skraćuje trajanje njihove hospitalizacije, smanjuje se rizik od ozbiljnih infekcija, ali se oslobađaju i kapaciteti u bolničkom sterilnom bloku.

Za boravak u Roditeljskoj kući već ima kandidata, a kako ne bi bilo nesporazuma ko i koliko može da boravi u tom objektu, formirana je komisija na Institutu za majku i dete u kojoj će biti lekari i predstavnici Udruženja "Zvončica".

Dobra vest je da prva Roditeljska kuća neće ostati usamljena. RZZO je u saradnji sa opštinom Savski venac prošle godine započeo projekat izgradnje druge Roditeljske kuće, u kojoj bi bili smešteni roditelji i deca koja se leče u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i na dečjoj onkologiji u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Iz istog broja

Novogovor

Inkluzivno

Milan Milošević

Broj nedelje

11.923

Pretnje dopisnici "Novosti" iz Šapca

Pop Bogdan

D. Todorović

Inicijativa

Spasavanje platana

Jelena Jorgačević

Lik i delo

Dragan Vukanić

Dragoslav Grujić

Likovni konkurs

Ostavite cigarete

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu