Nedelja

Mediji

Osuđeni na solidarnost 2

foto: a. anđić

Osuđeni na solidarnost

Beogradski dnevni list "Danas" moraće da plati kaznu od 942.000 dinara zbog teksta koji je u ovom i još dva beogradska lista objavljen 2006. godine. Tekst je, po presudi Apelacionog suda, narušio ugled nekoliko požarevačkih policajaca. Kazna je skoro milionska zbog toga što "Danas" plaća kaznu za krivicu svih osuđenih u ovom procesu – novina "Kurir", "Glas javnosti" i "Danas" i novinarke, autorke spornog teksta – Dušanke Novaković. Nije štamparska greška – jedan plaća za sve koji su osuđeni. To se zove solidarna naplata. Doduše, "Kurir", "Glas javnosti" i novinarka Novaković bi trebalo da isplate "Danasu" svoj deo kazne – po 200.000 dinara (tri lista i autorka teksta po 200.000, plus troškovi parničnog postupka od 138.500 dinara, sa zateznom kamatom). Do tada "Danas" mora da se izbori sa činjenicom da na svom računu nema novca za plate radnika.

Sporni tekst je prvo objavljen u "Glasu javnosti" 30. oktobra 2006. godine (može se naći u internet arhivi "Glasa javnosti" pod nazivom "Žrtve montiranog procesa"), zatim u "Kuriru", a nakon nekoliko dana i u "Danasovom" dodatku "Braničevo".

Apelacioni sud je presudu doneo na osnovu Zakona o obligacionim odnosima. Kako je advokat Slobodan Kremenjak objasnio, taj zakon dopušta, da ukoliko pouzdano ne može da se utvrdi koji je konkretan udeo štete svakog od četiri osuđena subjekta, sud može da donese odluku na osnovu koje osuđeni mogu "solidarno" da odgovaraju. Na solidarnost osuđeni, kasnije mora da, žargonski rečeno, "uteruje" refundaciju od ostalih osuđenih.

Glavni i odgovorni urednik "Danasa" Zoran Panović rekao je da njegov list nema ništa protiv plaćanja kazne, ali da je problematičan način izvršenja, odnosno solidarna naplata. "Sve ovo postaje jako sumnjivo. Poznato je da u medijima imamo male plate i honorare, sa ovako velikim kaznama to postaje neizdrživo. ‘Danas’ mora da plati za druga dva lista, a da posle potražuje od njih. Kako da potražujemo od ‘Glasa javnosti’, kada više ne postoje kao novine. Nemam ništa protiv ta dva lista, ali je besmisleno da mi plaćamo za njih", rekao je Panović i dodao da je zbog ovoga doveden u pitanje opstanak "Danasa".

Potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Jelka Jovanović podsetila je da je "Danas" u više navrata plaćao solidarne kazne, praktično bez mogućnosti da od drugih osuđenih medija naplati njihov deo. "Zbog čega se vrši selektivna pravda pa samo jedan medij, u ovom slučaju je to ‘Danas’ koji je solventan, plaća kaznu za sve ostale kad je na svima, uslovno rečeno, isti greh?", pita se Jovanovićka. "Ovo je strahovita nefer odluka suda zato što je ovom odlukom suda zapravo kažnjena najbolja od tri redakcije. Sud je najteže kaznio onu redakciju koja ne krije svoje prihode, koja ne krade porez od države, koja plaća svoje novinare na vreme", rekla je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

"Zapravo, ispali smo budale zato što uredno plaćamo porez, zato što imamo transparentne vlasnike, zato što nemamo tajkune i strance, zato što u vreme krize nismo nijednog novinara otpustili… Da li nam je ovo nagrada?", pita se na kraju urednik "Danasa" Panović.

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Novogovor

Digitalno

Aleksandar Ćirić

Broj nedelje

166.000.000

 

»Vreme« i »Filmkombajn«

Konferencija za medije

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu