Nedelja

Solidarne prodavnice

Oštećeno pakovanje

Zamišljeno je da u ovim prodavnicama mogu da kupuju oni koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije, kao što su nezaposleni, penzioneri i oni sa niskim primanjima, nakon što su dobili posebne potvrde o svom statusu

Oštećeno pakovanje 1

Tek što se pojavila vest o otvaranju prve socijalne prodavnice u Beogradu, izgledalo je kao da će cela priča pasti u vodu. Međutim, najnovije informacije pokazuju da će 25. marta u Bulevaru Kralja Aleksandra 532 biti otvorena prva ovakva prodavnica, uprkos protivljenju nadležnih u Vladi Srbije.

Prvobitna informacija glasila je da Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) u saradnji sa trgovinskim lancem "Jabuka" planira otvaranje lanca takozvanih SOS radnji, u kojima će osnovni prehrambeni artikli biti prodavani po znatno nižim cenama od uobičajenih. "Niže cene artikala u SOS marketima dogovorene su s dobavljačima koji će se odreći dela marže, koja neće biti veća od pet odsto. S druge strane, trgovci se obavezuju da će robu platiti najkasnije 30 dana od preuzimanja. Kraći rokovi biće mogući zbog očekivanog velikog prometa u tim objektima", objasnila je predsednica ASNS-a Ranka Savić. Zamišljeno je da u ovim prodavnicama mogu da kupuju oni koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije, kao što su nezaposleni, penzioneri i oni sa niskim primanjima, nakon što su dobili posebne potvrde o svom statusu. Penzioneri će na uvid doneti poslednji ček, nezaposleni potvrdu Službe za zapošljavanje koja ne sme biti starija od mesec dana, korisnici socijalne pomoći potvrdu nadležne službe, a osobe sa invaliditetom, izbegla i raseljena lica legitimaciju.

Oštećeno pakovanje 2

Reagujući na saopštenje Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Srbije, Ministarstvo trgovine je poslalo dopis u kome se, na izvestan način, ograđuje od koncepta podele kupaca. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević izjavio je za "Politiku" da jedan sindikat i jedna trgovačka kuća ne mogu da kategorišu kupce i izdaju im socijalne kartice koje će im omogućavati povlašćenu kupovinu: "To je posao državnih organa. Kako ćete zabraniti bilo kom kupcu da pazari ove jeftinije artikle? Po kom kriterijumu?", zapitao se Milosavljević i dodao da "Jabuka" može da otvora takozvane SOS markete, ali za sve kupce, kao što svaki drugi trgovac ima pravo da to radi, jer "niko nema monopol na siromašne".

Milosavljević je potvrdio da je učestvovao u razgovorima sa predstavnicima "Jabuke", ali da nije bilo reči da je to odobren koncept, a posebno ne da će se država odreći PDV-a na osnovne životne namirnice. Iz Ministarstva trgovine stiglo je i reagovanje u kome se ističe da Ministarstvo u načelu podržava ovu ideju, ali da će preduzeti korake ka formiranju stručnog tima koji će se baviti ovom problematikom. Milosavljević je predložio osnivanje maloprodajnih objekata tipa "hard diskonta" gde bi svi trgovci, ako žele, mogli da ponude robu po najnižim cenama svim kupcima.

Inače, "Jabuka" je ranije napravila plan za otvaranje još četiri ovakve prodavnice u prestonici do kraja aprila, a u narednih mesec i po dana najavljeno je otvaranje SOS prodavnica u svakoj opštini u Srbiji.

Planirano je da vekna hleba košta oko 25 dinara, litar mleka 35, a flaša suncokretovog ulja oko 92 dinara. Pirinač će koštati oko 64 dinara. U ponudi će biti oko 300 namirnica različitih robnih grupa, a po nižim cenama prodavaće se i meso i konditorski proizvodi. Kilogram keksa stajaće 152 dinara, crni luk 14, a krompir 16 dinara po kilogramu. Da bi se sprečile malverzacije, potrošači će neke od osnovnih namirnica kupovati u ograničenim količinama. Recimo, najviše po tri litra mleka ili zejtina.

Inače, ovakav koncept prodavnica nije nepoznat, a solidarne radnje postoje i u najbližem okruženju. U Ljubljani je 16. marta svečano otvorena prva slovenačka SOS prodavnica u kojoj su najosnovniji prehrambeni i higijenski proizvodi do 70 odsto jeftiniji nego što je uobičajeno. Prema rečima Alana Jurakoviča, direktora SOS Zadruge, neprofitne organizacije koja je uz pomoć više slovenačkih opština otvorila ljubljansku, a planira još desetak ovakvih prodavnica, roba u ovim trgovinama je uglavnom nabavljena besplatno, a neki proizvodi su kupljeni uz pomoć donatora. Pravo na kupovinu namirnica i ostalih proizvoda po niskim cenama imaju samo članovi SOS Zadruge. Za članstvo mogu da apliciraju nezaposleni, penzioneri i radnici sa nižim primanjima. SOS trgovina u Ljubljani namenjena je porodicama i pojedincima čija mesečna primanja ne prelaze 500 evra po članu.

Zbog ograničene količine robe i socijalne orijentacije udruženja ograničena je i količina koja će mesečno moći da se kupi u tim prodavnicama. Tako će, na primer, pojedinac koji živi sam, a primanja su mu ispod 500 evra mesečno, u SOS trgovini moći da kupi robu do 35 evra vrednosti. Moguće zloupotrebe treba da spreči centralizovani informacioni sistem i legitimisanje sa posebnim karticama. U SOS trgovini u Ljubljani kilogram belog hleba košta 0,35 evra, paket od četiri kilograma testenine dva, a pasta za zube jedan evro. Ljubljanska prodavnica otvorena je sa više od mesec dana zakašnjenja u odnosu na prve najave zbog otežane nabavke robe. Na ovu u suštini korisnu i dobronamernu ideju baca senku činjenica da u SOS dućane proizvođači doniraju robu koja je pred istekom roka upotrebe ili joj je oštećena ambalaža. O eventualnim posledicama po konzumente za sada ne govori niko.

Pre dve nedelje, Vlada Federacije BiH prihvatila je inicijativu o otvaranju prodavnica za siromašne, koju je predložio federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, a prve takve trgovine trebalo bi da prorade do leta. Ministarstva trgovine i rada i socijalne politike u obavezi su da pripreme program realizacije i računa se da bi taj posao mogao biti završen do maja. U planu je da prve trgovine budu otvorene u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. "Otvorićemo humanitarni telefon putem kojeg bi građani poklanjali novac u tu svrhu. Pozvaćemo kompanije koje proizvode ili distribuiraju prehrambene proizvode da poklanjaju namirnice kojima je rok trajanja pri isteku ili da im snize cenu za 30 do 50 odsto, a planirana je i prodaja robe oduzete na carinama", izjavio je Radivojević.

Namera je da te prodavnice budu neprofitne, a sistem trgovina biće preuzet po uzoru na slovenačke, gde će korisnici kupovati namirnice uz pomoć kartice, koje će najpre odobriti federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s opštinskim organima.

Istovremeno, prema pisanju "Večernjih novosti", u Republici Srpskoj su sve glasniji zahtevi za otvaranje socijalnih prodavnica. U ovom delu BiH veliki broj radnika živi sa minimalnom platom od 320 KM, mnogi od njih ostali su bez posla, oko 60 odsto penzionera živi na rubu siromaštva, a 99 odsto njih prima penziju manju od prosečne plate u RS. Prema zvaničnim podacima 5000 ljudi u Republici Srpskoj prima socijalnu pomoć. Prema nekim procenama promet u trgovinama u poslednjim mesecima pao je za oko 30 odsto. Savez sindikata Republike Srpske saopštio je da su počeli sa pripremama i prikupljanjem podataka o socijalnim potrebama radnika sa ciljem otvaranja ovakvih radnji. Predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić upozorila je da otvaranje SOS trgovina neće biti moguće bez podrške Vlade.

Iz istog broja

Međuvreme

Uređuje Jasmina Lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu