Nedelja

Banjaluka

Oružje u dvorani

U sportskoj dvorani Borik u Banjaluci dan pre svečane akademije povodom obeležavanja 20 godina Republike Srpske pronađeno je naoružanje, saopštila je portparolka MUP-a RS Mirna Šoja. Policija Republike Srpske u cilju istrage još nije saopštila detaljnije podatke o vrsti i količini naoružanje koje je pronađeno: "Ne možemo govoriti o detaljima i vrsti naoružanja koje je pronađeno, ali možemo potvrditi da se radi o ubojitom vojnom naoružanju. S obzirom na količinu i vrstu naoružanja koje je pronađeno, da je bilo upotrebljeno, moglo je ozbiljno da ugrozi učesnike i goste na svečanoj akademiji." Mirna Šoja je navela da je naoružanje nađeno 8. januara po podne tokom protivdiverzionog pregleda dvorane, u okviru planiranih mera i radnji koje je MUP preduzimao na obezbeđenju svečanosti povodom jubileja RS.

Radio-televizija RS u utorak ujutru emitovala je vanredne vesti, navodeći da je nađeno oružje moglo da bude iskorišćeno za teroristički napad, zbog činjenice da je na svečanoj akademiji bilo više od 1000 zvanica iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i regiona. Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da se do okončanja istrage ne može govoriti o tome da li je naoružanje bilo namenjeno za teroristički napad ili atentat na neku od ličnosti koje su prisustvovale proslavi 20 godina postojanja RS. "Dok se istraga ne završi, o tome ne možemo govoriti. Treba da utvrdimo ko je i kako uneo naoružanje. S obzirom na to koliko je taj objekat bio otvoren i da je postojalo puno načina da se naoružanje unese, jer objekat fizički nije obezbeđen adekvatno i nema video-nadzor, ništa ne treba da prejudiciramo", rekao je Vasić u utorak posle podne i potvrdio da su poligrafska ispitivanja i saslušanja više osoba u toku, ali da još niko nije uhapšen. Prema njegovim rečima, oružje je pronađeno u manjoj prostoriji pri vrhu tribina u hali Borik, iz koje postoji odličan pogled na celu dvoranu.

Vasić je rekao i da oružje nije pronađeno na osnovu operativnih saznanja, već tokom protivdiverzionog pregleda dvorane. Prema njegovim rečima, ako se utvrdi da je pronađeno naoružanje trebalo da bude upotrebljeno za teroristički napad, onda će predmet preuzeti Tužilaštvo BiH. Ako bude utvrđeno da nije bilo terorističkih namera, slučaj će preuzeti banjalučko okružno tužilaštvo.

Direktor sportske dvorane Borik Manojlo Zrnić potvrdio je da je policija saslušala i njega i sve zaposlene u ovoj ustanovi i da pre održavanja svečane akademije nije bilo kontrole na ulazu, jer dvorana Borik nema svoje obezbeđenje, već samo noćnog čuvara.

Iz istog broja

Zaposleni na TV Avala i dalje u štrajku

Vlasnici na potezu

Radmilo Marković

Novogovor

Sjajno

Milan Milošević

Broj nedelje

4

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu