Nedelja

Slučaj Miladina Kovačevića

Optužnica za tri dela

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Miladina Kovačevića kojom su obuhvaćeni i bivši konzul i vicekonzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović i Igor Milošević.

"Želim da istaknem da je podizanje optužnice u ovom slučaju logičan rezultat dobre saradnje između američkog i srpskog tužilaštva, a samo ustupanje ovog predmeta srpskim pravosudnim institucijama bez rezervi i uslovljavanja predstavlja izraz poverenja u naš pravosudni sistem", kazao je za Tanjug portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Kovačević se optužnicom tereti za nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru. Osim toga, Kovačeviću se na teret stavlja i da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave, jer je 9. juna 2008. godine u Beogradu na Aerodromu "Nikola Tesla" neistinitu javnu ispravu, putni list, upotrebio kao pravu i pokazao na uvid pripadnicima pogranične policije MUP-a Srbije prilikom pasoške kontrole.

Nenadović i Milošević terete se da su zloupotrebili službeni položaj, tj. da su 8. juna 2008. godine u prostorijama generalnog konzulata Srbije u Njujorku, "prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, pribavili korist Kovačeviću i omogućili mu da napusti teritoriju SAD i izbegne vođenje krivičnog postupka pred pravosudnim ogranima SAD po optužnici koja ga je teretila za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu", rekao je Zorić.

Podsetimo, 4. maja 2008. godine, u okrugu Brum u Sjedinjenim Američkim Državama, došlo je do tuče u studentskom klubu. Brajan Štajnhauer zadobio je teške povrede i završio u komi, Kovačević je uhapšen, a nakon mesec dana pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara. U tuči su učestvovali Sanel Softić (22), američki državljanin poreklom iz BiH, i Edin Džbara (25), državljanin BiH, i oni su u SAD osuđeni 13. januara na po dve godine zatvora.

Kada je Kovačević pušten iz pritvora, Nenadović i Milošević pomogli su mu da iz SAD pobegne u Srbiju tako što su mu izdali privremenu putnu ispravu. Srpska vlada je posle pregovora i plaćanja odštete u iznosu od 900.000 dolara kao troškova lečenja uspela da izdejstvuje da se suđenje Kovačeviću obavi u Srbiji.

Kovačević bi, ukoliko bude proglašen krivim za nanošenje teških telesnih povreda, mogao da dobije između jedne i osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata od jedne do pet godina zatvora, a za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja od šest meseci do pet godina.

Iz istog broja

Prava životinja

Zabraniti borbe gusana

R. V

Broj nedelje

1

Nagradna igra

Koliko nas ima?

Potresi u svetu i kod nas

Zemljotres skratio dan

Mirko Rudić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu