Nedelja

Slučaj Katarine Rebrače

Odbrana sa slobode

Katarina Rebrača (38), vlasnica istoimenog Fonda za prevenciju raka dojke, puštena je u ponedeljak 15. novembra iz pritvora u kome je provela više od sedam meseci. Rebrači je pre izlaska na slobodu, sa koje će pokušati da dokaže da nije proneverila 37 miliona evra, oduzet pasoš. Osim nje, za nenamensko trošenje novca prikupljenog u humanitarnim akcijama, optužene su njena majka Sandrina Bogunović (61), saradnice Slađana Mironija (46) i Mirjana Hristić (52). Mironija je, takođe, u ponedeljak puštena da se brani sa slobode, dok su Mirjana Hristić i Rebračina majka Sandrina na slobodi od ranije.

Odbrana sa slobode 1

Na suđenju na kome je veće beogradskog Višeg suda odlučilo da pusti Rebraču da se brani sa slobode, optužena je govorila o tome kako su trošena sredstva iz njenog fonda, kao i o tome da joj je hapšenje "namestio" bivši direktor Instituta za radiologiju i onkologiju Nenad Borojević. "Kad sam od Borojevića tražila da me obavesti gde su sredstva Skupštine grada uplaćena za kupovinu mamografa (10 miliona dinara koje je Grad Beograd izdvojio nakon razgovora Rebrače i gradonačelnika Dragana Đilasa – prim. nov.) oni su posle četiri dana otkazali podršku Fondu. Borojević me je, deset dana kasnije, prijavio Višem tužilaštvu", objašnjavala je sudu Rebrača. Prema njenim tvrdnjama, mesec dana nakon toga je uhapšena.

Inače, zbog sumnje da je član organizovane sedmočlane grupe lekara i farmaceuta koji su pacijentima obolelim od raka prepisivali veće količine citostatika od propisanih, Borojević je uhapšen krajem juna. Akcija hapšenja ove grupe nazvana je "Kraba" i u okviru nje, pre desetak dana, uhapšeno je još petoro lekara i dva predstavnika farmaceutske kuće "Merk".

Rebrača je na suđenju potvrdila da je njen Fond uplatio 5,7 miliona dinara, dobijenih od donatora, agenciji "K models" (čiji je Rebrača osnivač i jedini zaposleni) za pravljenje spiskova poznatih ličnosti koje su učestvovale na manifestacijama Fonda, za slanje faksova i slične aktivnosti. Centru za kreativno domaćinstvo Rebračine majke Sandrine Bogunović uplaćeno je 1,6 miliona dinara za izradu roze mašnica, heklanih srca i šalova koji su deljeni na manifestacijama. Tri miliona dinara "leglo" je i na račun agencije "Mima art" za usluge ličnog pomoćnika Katarine Rebrače, a novac je dobila i agencija "Top imidž" koja je, kako je navela optužena, kontaktirala sa donatorima Fonda i određivala gde će stajati njihov logo na manifestacijama, kao i način na koji će ih Katarina Rebrača predstaviti.

"Nije novac uplaćivan tek tako, nego za angažovanje važnih ličnosti, hostesa i manekena, medija, režisera manifestacije", objasnila je Katarina Rebrača i dodala da je tim novcem orgaanizovano i održano 99 manifestacija o kojima su izveštavali mediji.

Iz istog broja

Novogovor

Poslevođa

Aleksandar Ćirić

Protest studenata BU

Propali pregovori

J. L

Broj nedelje

46

 

 

Foto nedelje

nedelju uređuje Jasmina Lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu