Nedelja

Obrazovanje

Obučeni za direktore

Direktori osnovnih i srednjih škola će, po novom zakonu, morati da polažu ispit za dobijanje dozvole za rad ukoliko žele da ostanu na svom radnom mestu. Za dobijanje direktorske licence treba da pokažu određeni nivo informatičke pismenosti, znanja stranog jezika i koliko poznaju zakonske normative. Istraživanje Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije iz 2005. godine pokazalo je da su više od polovine direktora ovdašnjih škola nastavnici fizičkog vaspitanja, 20 odsto učitelji, četiri odsto pedagozi i psiholozi, a ostalo su nastavnici drugih predmeta.

Kako je izjavio pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov, onima koji su na čelu vaspitno-obrazovnih ustanova nedostaje i "neka vrsta socijalno psihološkog znanja". Na koji način će se proveravati ta vrsta znanja i kako će se direktori obrazovati za isto još nije poznato.

Zanimljiv je primer iz Slovenije gde je sredinom devedesetih godina osnovana Škola za direktore, koja je obavezna za sve koji vode obrazovne ustanove. Tamo se u roku od godinu dana oni uče menadžerskim veštinama, uvođenju inovacija u nastavu, usavršavanju nastavnika.

Nakon vesti iz Ministarstva prosvete da će svi morati da polažu ispit, Društvo direktora škola Srbije, u kojem je za sada prisutno četrdesetak čelnih ljudi osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga, zatražilo je da direktori ostaju na svojoj funkciji do kraja profesionalne karijere. Kada već moraju da se obučavaju i polažu ispit, da znaju zašto to rade.

Iz istog broja

Broj nedelje

40

Lik i delo

Jožef Kasa

Dragoslav Grujić

Meteorit

Vanzemaljac iz ambara sena

S. Bubnjević

Deca obolela od raka

Pramen nade

J. Lazić

Politika, budžet i stanovi

Malo skromnosti

M. Vidić

Novogovor

Blejanje

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu