Nedelja

Telekomunikacije

Nove cene i nova konkurencija

Piše: M. Vidić

Prvi konkurent Telekomu Srbija u fiksnoj telefoniji, Orion telekom, zvanično je počeo da pruža usluge fiksne telefonije 18. juna i stekao prve korisnike.

"Ulaskom na tržište Orion telekom će rešiti probleme dvojnika koji su u zemljama regiona odavno nepoznata pojava. Mnogi su naš ulazak na tržište prepoznali kao istorijski momenat – prvi put građani Srbije imaju mogućnost izbora operatora fiksne telefonije.

Nove cene i nova konkurencija 1

Telekomunikaciono tržište dobija oblik zdravog konkurentskog okruženja gde će najviše profitirati građani Srbije. Težimo da inovativnim servisima i rešenjima utičemo na razvoj svakog segmenta života gde su telekomunikacioni servisi potreba", izjavio je Slobodan Đinović, generalni direktor Orion telekoma.

Prema podacima sa sajta ove kompanije, Orion uglavnom nudi pakete usluga koji uključuju fiksnu bežičnu telefoniju i internet. Osnovni paket koji mesečno košta 599 dinara sadrži besplatnih 100 minuta razgovora i neograničeno korišćenje interneta s protokom 64Kb/s, što je otprilike dovoljno za surfovanje ili razmenu pošte, ali ne i neki veći posao. Uspostava ove usluge se plaća 7000 dinara, a u paketu stižu telefon i ruter. Lokalni pozivi, kada se iskoristi 100 besplatnih minuta, koštaju 0,4 dinara za minut, međugradski dva dinara, međunarodni od 3,9 dinara po minuti pa naviše (što je u rangu cena VoIP usluge), a pozivi ka mobilnim mrežama koštaju devet dinara po minuti.

Orion je ponudio još nekoliko paketa, od kojih neki uključuju i mobilni internet – USB modem koji omogućava protok od 750 Kb/s.

Kod Telekoma Srbija cene su nešto drugačije: uvođenje linije je 5000 dinara, a mesečna pretplata je 388 dinara (za dvojnički priključak 56,06 dinara) koja uključuje 150 impulsa. Cena jednog impulsa iznosi 0,4 dinara. I Telekom Srbija građanima koji žive na područjima gde je, zbog konfiguracije zemljišta otežana izgradnja telekomunikacione infrastrukture, nudi fiksnu bežičnu telefoniju – CLL priključak. Priključak košta isto koliko i standardni – 5000 dinara – a posebni telefon u koji se ubacuje SIM kartica košta 4100 dinara. Cena mesečne pretplate, poziva i naknada za korišćenje dodatnih usluga, potpuno su isti kao kod standardnog "žičnog" telefonskog priključka.

Iz istog broja

Valjevo

Vampir i popovi

D. Todorović

Broj nedelje

560

 

Saobraćaj

»Keca« u muzej

Vladan Stošić

Zagreb prajd

Foto nedelje

 

Novogovor

Akcija

Milan Milošević

Suđenje za ubistvo Brisa Tatona

Namigivanje u sudnici

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu