Nedelja

Predlog za gledanje

Nevinost slave

Lična priča rokenrola

U poslednje vreme na pitanje prijatelja šta da gledaju u bioskopu preporučivao sam film "Korak do slave" Kamerona Kroua. Po odgledanom filmu neki si mi zamerili na predlogu rečima: "Film nije ništa naročito. Šta ti se tu dopada?". Odgovorio sam: "To je rokenrol, ako ga voliš, taj film je… To."

Pošto su me nemo posmatrali, kao da ne razumeju o čemu to pričam, shvatio sam da to i nije neko objašnjenje i pokušao sam sebi da objasnim zašto mi se dopada ovaj film. Stvarno zašto?

Kao prvo, volim filmove o rok muzici, a u ovom filmu nalazi se sve što se vezuje za rokenrol. Odavno sam počeo da slušam rok ploče, išao na koncerte, družio se sa muzičarima, bio sa njima iza scene i na žurkama, snimao video spotove, pa i filmove sa rok grupama. Dobar deo svog života prepoznao sam u filmu "Korak do slave".

… Kao klinac slušao sam jednu našu poznatu grupu, imao njihove postere, išao na njihove koncerte. Kasnije sam ih upoznao i čak režirao njihov spot. U filmu o kome pišem novinar upoznaje svoje idole i pravi tekst o njima.

… Početkom osamdesetih po nekoliko puta čitao sam iste tekstove iz magazina "Džuboks". Pratio sam kritike ploča, izveštaje iz studija i sa koncerata mnogih grupa. U filmu o kome pišem glavni junak je rok novinar.

… Radio sam spot jednoj ne toliko poznatoj grupi. U montažu je došao pevač i tražio da ne ostavljam suviše kadrova gitariste jer on nije toliko bitan. Nešto kasnije, došao je gitarista i zamolio me da se pevač ne pojavljuje toliko često, jer je ipak gitarista u ovoj grupi važniji. U filmu o kome pišem postoje slične scene. Tu su sujeta, ljubomora, pevačev i gitaristin ego, stalne prepirke ko je važniji u grupi.

… Snimio sam muzičare u autobusu kako "spremaju" džoint. Bili su ljuti zbog toga i zahtevali da se to ne ubacuje u film, jer šta će reći njihovi roditelji ako to vide. U filmu o kome pišem, jedan od muzičara je zatražio od novinara da ne piše sve što vidi. Rekao mu je: "Isključi kasetofon pa ću ti reći istinu".

… Prepoznao sam autobus, putovanja, nepoznate gradove, devojke koje vole muziku, ali i devojke koje vole muzičare.

"Korak do slave" film je o poslednjim godinama nevinosti rokenrola i baš zbog toga Kameron Krou voli svoje likove, dobronameran je prema njima, predstavlja ih boljim no što oni stvarno jesu, jer ovo je film o ljubavi i prijateljstvu. Najlepša scena u filmu za mene je kada u autobusu svi zajedno pevaju pesmu Eltona Džona "Tiny dancer". Duh zajedništva i ljubavi kojim odiše ovaj film tu je najočigledniji. I dok glavni junak peva ovu pesmu on kaže: "Moram da idem kući." Devojka u koju je zaljubljen, nežno mu odgovara: "Ti si sada kod kuće." Dok sam u mraku bioskopa gledao film "Korak do slave", osećao sam se kao da sam kod kuće.

Iz istog broja

Forum

Ruralni marketing srpskih radikala

Dr Dragan Vukmirović, profesor Laboratorije za statistiku Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu

TV MANIJAK

Besnilo i strava

Dragan Ilić

Meridijani

Duška Anastasijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu