Nedelja

Festival nauke

Nema teorije

Šesti međunarodni Festival nauke, jedan od najvećih događaja za promociju nauke u jugoistočnoj Evropi, biće održan od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu. Ove godine, pod sloganom "Nema teorije", manifestacija će biti raspoređena na četiri lokacije u centru Beograda: bivšu Robnu kuću "Kluz", Studentski kulturni centar, galeriju Narodne banke Srbije i scenu Teatra "Bojan Stupica".

Više od 450 mladih naučnika iz 36 domaćih, naučnoobrazovnih institucija i 40 gostiju iz Francuske, Amerike, Švedske, Španije, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske biće deo više festivalskih celina. Festival nauke će, na centralnoj lokaciji, Robnoj kući "Kluz", predstaviti 36 potpuno novih postavki, sa posebnim fokusom na talent zonu "Ekspertinejdžeri", koja okuplja školske i druge festivale u Srbiji nastale po uzoru na beogradski Festival nauke.

"Ekspertinejdžer" zona je namenjena prvenstveno mladim ljudima, istraživačima koji su u svojim školama napravili mini festivale poput ovog našeg. Oni će imati priliku da svoja razmišljanja, iskustva i dostignuća razmenjuju sa vršnjacima iz Španije, Mađarske, Švedske i drugih zemalja, rekla je Ana Jovanović, direktorka Festivala nauke. Prema njenim rečima, ove godine manifestacija traje dan duže zbog većeg interesovanja posetilaca, ali i zarad promovisanja novih sadržaja.

Kada je reč o gostovanjima, posebno je zanimljiva poseta Marše Ivins, profesionalne astronautkinje i veteranke NASA, koja je provela 1318 sati u svemiru i 7000 sati u NASA i civilnim letelicama. Ona će, između ostalog, pričati i o svakodnevnom životu u spejs-šatlu.

Iz Notingema, na Festival nauke stiže CSI – odeljenje za forenzičke nauke. Pored toga, Laslo Robert Ziros, mladi mađarski doktor nauka, kroz "eksploziju nauke" predstaviće različite eksperimente – bezbedne, koji se mogu isprobati bilo kada, ali i one vrlo opasne, koje nikada ne treba isprobavati kod kuće.

Galerija Narodne banke Srbije biće prostor u kojem će naučna igraonica iz Španije predstaviti kako se može reciklirati materijal, kako kroz šou namenjen svim uzrastima tako i jedinstvenom izložbom. U Teatru "Bojan Stupica", u novom i unapređenom izdanju, nastupiće Švedski laserski šou, gde će tim eksperata za zvuk i svetlost sa Univerziteta Lund održati 16 zasebnih predstava.

Festivalske karte po ceni od 400 dinara su u prodaji na svim Eventim prodajnim mestima, u Beogradu, a od ove godine i u celoj Srbiji. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u Robnoj kući "Kluz", Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Manifestaciju, osim kroz prodaju karata, finansijski podržava nekoliko sponzora, a finansijski pokrovitelj festivala je, kao i prethodnih godina, Centar za promociju nauke. Uz to, u okviru festivala, u prostoru Robne kuće "Kluz", Centar predstavlja izložbu "Deset otvorenih pitanja nauke".

Iz istog broja

Novogovor

Pedokratija gerontokratije

Milan Milošević

Broj nedelje

9

 

Zdravstvo

Propao tender za VTO

D. Prica

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu