Nedelja

Vazduhoplovstvo

Nebeski fotograf za 2,7 miliona evra 2

foto: igor salinger / aermedia.com

Nebeski fotograf za 2,7 miliona evra

Piše: Igor Salinger

Po nimalo prijatnoj kiši i vetru, na batajnički aerodrom prošlog utorka 24. januara sleteo je avion pajper seneka V (Piper Pa-34-220T Seneca V) koji je Ministarstvo odbrane nabavilo za potrebe Vojnogeografskog instituta (VGI) kao deo "najsavremenije digitalne tehnološke linije za aerofotogrametrijsko snimanje". MO navodi da "orijentaciona vrednost sa plaćenom carinom, porezom, taksama, osiguranjem i komisionom provizijom uvoznika Jugohemije" celokupne investicije iznosi 2.737.425 evra (293.031.455 dinara) a ona uključuje nabavku aviona od proizvođača, obuku pilota i tehničara, opremu za održavanje i preporučeni set rezervnih delova za narednih pet godina; digitalnu kameru ADS80 sa senzorom SH82 švajcarskog proizvođača Lajka geosistems (Leica Geosystems AG), obuku za dva aerofoto-snimatelja, softver i ugradnju kamere i opreme. Ovo poslednje je urađeno prošle godine u nemačkom servisu Gomolzik (Gomolzig Flugzeug-und Maschinenbau GmbH), koji je poznat po ovakvoj vrsti konverzija vazduhoplova. Zanimljivo je da je srpska seneka prva kombinacija ovog tipa aviona i kamere ADS80 – do sada je kamera uspešno ugrađivana na druge tipove aviona; takođe, u upotrebi su seneke sa različitim kamerama za aerofoto-snimanje. Kamera je inače po konverziji aviona, ugradnji i ispitivanju demontirana i odvojeno je transportovana u Srbiju.

U MO kažu da su ponovnim uvođenjem u upotrebu platforme za aerofotogrametriju – dva dornijera 28D povučena su iz upotrebe i ne lete – omogućeni "prikupljanje i analiza geoprostornih podataka u digitalnom obliku po savremenim standardima, čime se stvaraju uslovi za razvoj i implementaciju geografsko-informacionog sistema Republike Srbije i formiranje baze digitalnih geoprostornih podataka za potrebe Vojske Srbije".

Pored aerofotogrametrije, piloti 138. transportne eskadrile koristiće novi avion za laki transport (u putničkoj varijanti ima mesta za pet putnika) kao i za obuku pilota po savremenim standardima koji važe i u civilnoj avijaciji.

Seneka je, kao i svi avioni američkog proizvođača Pajper, dobio ime po jednom plemenu indijanskih starosedelaca Severne Amerike. Prvi je novoproizvedeni avion nabavljen iz inostranstva za srpsku vojnu avijaciju posle bezmalo četvrt veka – poslednja nabavka bila je 1987. godine, kada je SFRJ isporučeno 16 lovaca MiG-29 iz SSSR, a dve godine kasnije stigla su i dva helikoptera kamov 28 koji su povučeni iz upotrebe 2000. godine.

Iz istog broja

Novogovor

Kampanja

Aleksandar Ćirić

Društvo

Silovanje u pokušaju

Marina Ilić

Broj nedelje

3

 

Vanredna zima

Broj nastradalih raste

Đurđica Bogosavljević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu