Nedelja

Blokade

Naučna metoda 2

foto: biljana nenković

Naučna metoda

U poslednje vreme, a i od pre, još kad je Onaj radnik dole u Pazaru sebi odsek’o prst, svi oni koji ‘oće pare od države, bili to radnici raznih privatizovanih, ili firmi u stečaju, ili pak razni i vojni rezervisti, a po osnovu što nemaju za život, odlučuju se za blokade pruga i puteva. Primera vazdan, do jako Batočina, od jako cela Kuršumlija, a biće toga i još na redu. Država, ko što se zna, mora o svemu brine, i o nezadovoljni radnici, i o saobraćaju na pruge i putevi, pa je policija, mada Dačić rek’o da neće biju narod, sve više u pripravnosti i toj gotovosti.

Reklo bi se da to sa gotovošću policije, jer to sa blokadama uzelo maha, donekle suzbija radikalizaciju protesta, ali, čini se, da bi protest zaposlenih u Centru za strna žita u Kragujevcu, koji su blokirali prostorije Gradskog odbora Demokratske stranke u tom gradu, mogao biti novi, i to Naučni, način isterivanja pravde i para koji ne ugrožava funkcionisanje države i te putne i ostale koridore.

Naime, radnici Centra za strna žita, za koji vele da je najstarija naučno-istaraživačka ustanova na Balkanu, još su u oktobru prošle godine, protestujući zbog neisplaćenih zarada, javno, i ispred Centra, zapalili diplome i doktorske disertacije. Od tog posla ne bilo ništa, plate koje su kasnile skoro godinu dana, nisu isplaćene. Prošlog ponedeljka, tačno 25. januara, 50 zaposlenih blokiralo je Gradski odbor DS-a, a zbog 12 plata i nerešenog statusa Centra. I jošte zbog toga što su gladni, i što ih je muka naterala, poslednja isplata bila akontacija za januar 2009. Predsednik sindikata zaposlenih Blagoje Kovačević rek’o da će svakog narednog dana blokada DS-a trajati po sat duže, sve dok zahtevi ne budu ispunjeni. A zašto su blokirali DS, i to rek’o – Demokratska stranka je najodgovornija za naše probleme, ova partija je trenutno na čelu Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, koje je zaduženo za nas. Još rek’o da Centar propada, i da se kadrovi postavljaju po političkoj liniji, a nemaju veze sa naukom i poljoprivredom, da im je račun, zbog neažurnosti Ministarstva, blokiran za preko 20 miliona, i da im je prošlog meseca uplaćeno milion dinara za plate, ali na pogrešan, blokiran račun, pa to otišlo poveriocima.

Na sve to predsednik GO DS-a Goran Ivanović, izjavio medijima da blokada njihovih prostorija nema nikakvog osnova, jerbo partije nisu državni organi, te da zaposleni u Centru treba da razgovaraju sa osnivačima, lokalnom samoupravom i nadležnim ministarstvom, a jedino što oni mogu je da posreduju, pa je tako i zakazan sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu za nauku i tehnologiju. Zaposleni ne misle tako, drže da su, tom svojom naučnom analizom, pronašli pravu adresu i Organe za svoje probleme. A da l’ će ovo, da se bude jel’ te figurativno, sejanje dati kakvo žito, bumo videli.

Iz istog broja

Grafikon

Pomoć za Haiti

 

Štrajkovi

Niko ne sme da vas bije

Mirko Rudić

Podunavski Nemci

Nagrada i sećanje

Jovan Milević

Novogovor

Mafija

Aleksandar Ćirić

Vojska

Strogo profesionalno

Jelena Jorgačević

Broj nedelje

66.438

Lokalni izbori

Za evropske Odžake

J. Jorgačević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu