Nedelja

Suđenje za ubistvo Brisa Tatona

Namigivanje u sudnici

Piše: J. L

Svedoci, nažalost, nisu mnogo pomogli 22. juna na suđenju optuženima za ubistvo Brisa Tatona. Zaštićeni svedok A1 nije prepoznala nikog od optuženih kao napadače na pokojnog francuskog državljanina prebijenog na smrt 17. septembra prošle godine, a Aleksandar Jakovljević, koji je sa Tatonom i njegovim prijateljima sedeo u bašti kafića Ajriš pab, u kom je radio kao konobar, kada je pala baklja, rekao je da nije video napad jer je i sam dobio udarac u glavu drvenom palicom.

Namigivanje u sudnici 1

Jakovljević je više puta tokom svedočenja dao iskaze suprotne onim koje je izneo u istrazi, a u vezi sa pravcem odakle je baklja bačena i osobama koje je video tada i označio ih kao napadače. Kako je rekao, prvi iskaz je dao u strahu, a policijsko obezbeđenje je tražilo da ga, kako je rekao, "ne jure novinari", od kojih se "uspešno krije već devet meseci". U istrazi je, naime, naveo da je oko pet-šest mladića sa palicama prilazilo iz pravca Ajriš paba ka mestu gde je svedok sedeo sa francuskim državljanima, kao i da je baklja došla iz tog pravca, što 22. juna nije mogao u potpunosti da potvrdi. "Mogu da kažem da je grupa prilazila, ali koliko ih je bilo, ne mogu da kažem", rekao je on dodajući da su u rukama imali "hladno oružje" i da je nekoliko njih stajalo u bašti "kao da se spremaju da udare nekog".

Zaštićeni svedok A1 svedoči pod posebnim merama zaštite pred Višim sudom u Beogradu, iz kabine za svedoke sa izmenjenom bojom glasa. To je, međutim, nije zaštitilo od namigivanja Ljubomira Markovića, jednog od optuženih. Bila je vrlo uznemirena tokom saslušanja, navodeći više puta da se plaši okrivljenih, ali je tokom prepoznavanja navela da optuženi Ljubomir Marković najviše odgovara građi jednog od dvojice mladića koji su istrčali iz kafića i uleteli u masu. Svedok A1 ispričala je da je videla kako mladića iz Francuske udaraju i pale bakljom po licu, ali ne i momenat kada je bačen niz stepenište kod garaže na Obilićevom vencu. "Bio je u poluležećem položaju, jednom rukom se podupirao, a drugom pokušavao da zaštiti lice", kazala je, ističući da zbog povreda nije mogao da ustane. Uz to, rekla je i da je videla kako tuku još jednog Francuza kod žardinjere, koga je, svako ko je prošao šutirao, najviše u glavu.

Četiri dana ranije u Beogradu su, u Palati pravde, svedočili Tatonovi roditelji. Suzan i Alan Taton rekli su tom prilikom da njihov sin nije ubijen, već masakriran. Zatražili su od suda da počinioci budu najstrože kažnjeni i još jednom se zahvalili srpskom narodu na podršci.

Za (krivično delo teško) ubistvo Brisa Tatona optuženo je četrnaest osoba.

Optuženi su i Stepa Petrović, Stefan Veličković, Milan Tarlać, Dragan Tomasović, Jovan Karbić, Bojan Matijević, Milan Vujović, Ivan Grković, Vladan Suvajac, Ljubomir Marković, Branimir Četnik i Dejan Stanković, koji će u sudnicu biti dovedeni iz pritvora. Đorđu Preliću i Dejanu Puzigaći se sudi u odsustvu, pošto su bekstvu, dok će se Vladimir Bošković, optužen za pomaganje počiniocima posle izvršenog krivičnog dela, jedini braniti sa slobode.

Iz istog broja

Telekomunikacije

Nove cene i nova konkurencija

M. Vidić

Valjevo

Vampir i popovi

D. Todorović

Broj nedelje

560

 

Saobraćaj

»Keca« u muzej

Vladan Stošić

Zagreb prajd

Foto nedelje

 

Novogovor

Akcija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu