Nedelja

Vreme nauke

Nagrade

Žene naučnici

Piše: S. Bubnjević
Nagrade 1
Eugenija Kumačeva

Profesorka iz čuvene Laboratorije Kevendiš na Univerzitetu u Kembridžu, Atina M. Donald bavi se neobičnim fizičkim sistemima – glinom i DNK molekulom, a njena istraživanja bioloških i takozvanih mekih sistema, omogućuju mikrobiolozima i medicinarima dublji i mnogo jasniji uvid u to kako živa ćelija funkcioniše. Za svoj istraživački doprinos u razotkrivanju fizičkih tajni rastresitih materijala, u rasponu od cementa do skroba, Donaldova je ove godine dobila nagradu programa L’ORÉAL–UNESCO za Evropu.

Pored nje, nagrađene su i četiri naučnice sa preostalih kontinenata: za Afriku i arapske države – Tebelo Niokong sa Univerziteta Rods u Južnoj Africi, "za rad na primeni svetlosti u lečenju raka"; za Aziju i Pacifik – Akiko Kobajaši sa Univerziteta Nihon u Japanu, "za doprinos razvoju molekularnih provodnika"; za Severnu Ameriku – Eugenija Kumačeva, sa Univerziteta Toronto u Kanadi, "za razvoj novih materijala sa primenama u lečenju raka i u razvoju optičkog skladištenja podataka"; i za Latinsku Ameriku – Beatris Barbi, profesorka sa Univerziteta Sao Paulo u Brazilu, "za rad o životu zvezda".

Nagrade 2
Tebelo Niokong

Ovogodišnje laureatkinje ovog programa pod nazivom "Za žene u nauci", izabrane su na osnovu nominacija pristiglih iz mreže od oko hiljadu naučnika. Kako je saopštio sedamnaestočlani naučni žiri, izbor dobitnica za 2009. godinu kojima će se nagrade dodeliti u martu bio je "u znaku fizičkih nauka". Dobitnice, "raznorodne po poreklu, odlučne u svojim stremljenjima i izvanrednog intelekta, odražavaju misiju ovog specifičnog programa: menjanja lica nauke u svetu i podsticanja napretka žena u nauci".

Nagrade programa L’ORÉAL–UNESCO za prirodne nauke dodeljuju se od 1998. godine, sa idejom da se pomogne u rešavanju starog problema zapostavljanja žena u nauci. Osim nagrada, L’ORÉAL–UNESCO program "Za žene u nauci" dodeljuje i stipendije mladim naučnicama širom sveta. Iz ovog programa je do sada podeljeno 120 međunarodnih stipendija i 340 nacionalnih stipendija za doktorske i postdoktorske studije.

Nagrade 3

Atina M. Donald

Iz istog broja

Poslednji jugo

Život i šta posle njega

Marija Vidić

Međuvreme

Uređuje Marija Vidić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu