Nedelja

Bosi fest 2010

Nagrada emisiji o »Deci leptirima« 2

foto: m. milenković

Nagrada emisiji o »Deci leptirima«

Poslednjeg vikenda u maju, u Domu sindikata je održan Prvi beogradski internacionalni festival osoba sa invaliditetom – Bosi fest 2010. Podnaslov ovogodišnjeg festivala je "Nevidljive razlike i vidljive sličnosti", a teme su bile kultura, sport, turizam i obrazovanje.

Pored glavnog filmskog programa u kome je prikazano preko 60 emisija i filmova o životu osoba sa hendikepom, posetioci Bosi festa 2010 su mogli da učestvuju u likovnim i foto radionicama, muzičkim, scenskim i dečjim programima i tribinama.

Gran Pri Festivala dodeljen je američkom filmu Portreti emocija producenta i reditelja Slavomira Grunberga. Plaketu za najbolju režiju je dobio holandski film Drona i ja, a za najbolji scenario nagrađen je Sakupljač iz ulice Bedford, Eliosa Eliota iz Njujorka.

Za najbolju TV emisiju diplomu je dobila reportaža RTS-a "Deca leptiri", koja govori o retkoj bolesti, bulioznoj epidermolizi (EB). Za film su zaslužni reditelj Predrag Srećković i urednica i scenarista Jelena Mićić, koja za "Vreme" kaže da ovu nagradu shvata kao ohrabrenje i obavezu da se priča o ‘Deci leptirima’ ne završi na jednoj emisiji: "Najmanje što mediji mogu da urade je da podrže obolelu decu i njihove porodice u svakodnevnoj borbi sa ovom nezamislivom bolešću. Sam Festival je podsticaj autorima da se suoče sa teškim, ali značajnim temama i pronađu najadekvatniji način da ih predstave javnosti."

EB je nasledna, kožna i još uvek neizlečiva bolest usled koje se stvaraju plikovi na koži obolelih. O bulioznoj epidermolizi i "Deci leptirima" "Vreme" je pisalo krajem februara ove godine.

Prvi beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom su podržali Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Savetodavno telo OSI pri Kabinetu gradonačelnika grada Beograda, gradske opštine Stari grad i Vračar i Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd.

Iz istog broja

Novogovor

Rajder lista

Milan Milošević

Broj nedelje

2.000.000

Zlostavljanje životinja

Keruša Mila spremna za operaciju

 

Bez pušenja

Foto nedelje

Afera »Satelit«

Optužnica protiv Davinića

R.V

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu