Nedelja

Sandžak

Muftija geteborški 2

Muftija geteborški

U švedskom gradu Geteborgu, u subotu, 14. novembra, otvoreno je predstavništvo Narodnog veća Sandžaka (NVS), organizacije koju vodi muftija Muamer Zukorlić. Kako u NVS-u kažu, ovo, regionalno i za Skandinaviju zaduženo predstavništvo, prvo je van Srbije, a u toku su pripreme za otvaranje istih kancelarija u Vašingtonu, Briselu i Istanbulu.

Seada Šaćirović, predsednik Izvršnog odbora NVS-a, rekao je da je otvaranje predsedništva u Švedskoj istorijski događaj i da će to da unapredi ekonomsko-trgovinsku i kulturnu saradnju sa Bošnjacima iz Sandžaka. "Takođe, želimo da naše sunarodnike iz Švedske više politički angažujemo, jer malo njih koristi svoje biračko pravo. Upravo zato želimo da ih animiramo i organizujemo za predstojeće izbore."

Za predsednika geteborškog predstavništva imenovan je Ferid Ferko Šantić, član Pokreta za autonomiju Sandžaka, nestranačke organizacije koja će "baštiniti tekovine decenijske borbe sandžačkih naroda za autonomiju Sandžaka". On je u autorskom tekstu za jedan Internet portal iz Sandžaka, objasnio da "predstavništvo za Sandžak ima i značaj i snagu ambasade".

"Večernje novosti" od 22. novembra, baveći se ovim pitanjem, prenose mišljenje bivšeg ambasadora Srbije u Nemačkoj Ognjena Pribićevića, koji kaže da je Zukorlićevo predstavništvo vid nelegitimne političke borbe: "To nigde na svetu ne postoji. Ko hoće politički da lobira – iznajmi agenciju, a ne otvara kancelariju. Brisel to sigurno neće prepoznati kao ozbiljnu stvar, jer je ovo na nivou lobiranja nekakvog preduzeća. Nikada nisam čuo da neko ko ima versku titulu otvara bilo kakvu kancelariju ovog tipa."

"Novosti" još pišu da su kancelarije, koje otvaraju okruzi ili pokrajine zemalja, česta pojava u diplomatiji, ali po tačno utvrđenim pravilima. "One se otvaraju u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova matične zemlje. Među najuticajnije ovakve institucije u Briselu, koje diplomate čak zovu i malim ambasadama, ubrajaju se, recimo, predstavništva Bavarske ili Baden-Virtenberga, ali na njihovim zgradama, pored zastave Pokrajine, stoji i obeležje Nemačke. Ovde to nije slučaj." Na svečanosti, iza govornika, visila je zastava Bosne i Hercegovine i zastava sa grbom Bošnjaka iz Sandžaka.

Predsednik Socijaldemokratske partije i ministar Rasim Ljajić, rekao je da je ovde reč o nepostojećim institucijama čiji je vek trajanja dug koliko mediji o tome pišu – dva ili tri dana: "Cilj je da se ovom fantomskom institucijom skrene pažnja. To je čista reklama. Zukorlić jedino stalnim pravljenjem problema može da ostane u životu. Upropastio je i uništio sve što je do sada radio. Ništa pozitivno ne može da ponudi. Koga će on da predstavlja?"

Iz istog broja

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Broj nedelje

44

 

Novogovor

Kriza

Aleksandar Ćirić

Goli performans u Beogradu

Krzno no, no

Đurđica Bogosavljević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu