Nedelja

Lečenje

Moždani udar kao srpsko prežderavanje

Sjećate se onog nesretnika Srbina koji je u Gospiću zaozbiljno osuđen zbog toga što je nekoliko stoljeća jahao na plećima nejakog hrvatskog naroda? Sudac koji je takvu presudu izrekao godinama je još dijelio pravdu i sablažnjavao javnost. Sad mu se pridružio i jedan liječnik iz nedalekog Otočca u kojem je, kako tvrde otočki čelnici, liječnik opće prakse u Domu zdravlja u Otočcu prekršio Hipokratovu zakletvu, odbivši pružiti adekvatnu liječničku pomoć pacijentu srpske nacionalnosti Bošku Radiću iz Vrhovina, koji je prošle nedjelje po podne dovežen sa simptomima moždanog udara.

Moždani udar kao srpsko prežderavanje 1

Problemi su nastali, kako piše zagrebački "Jutarnji list", kada je liječnika nazvao načelnik općine Vrhovine Milorad Delić sa molbom da bolesnog Radića otpremi u bolnicu u Ogulin. Spomenuti liječnik je to najprije odbio, a nakon što su u Otočac došli načelnik Vrhovina Delić i njegov zamjenik Miroslav Mašić, počeo ih je vrijeđati i malo je, kako tvrde, nedostajalo da ih i fizički napadne.

"Govorio nam je: ‘Dosta je bilo vašeg četnikovanja u Vrhovinama… gamad vrhovljanska… skinut ću vam ja kokarde sa glave obadvojici… što ćete kad ste rođeni kao četnici svi… hoćete li možda zapjevati Vojvodu Sinđelića ovdje’ i mnoge druge uvrede kojih se više i ne sjećam. Sve nam je to govorio u hodniku stacionara pred još desetak pacijenata. Na kraju nas je potjerao riječima: ‘Marš van’", kaže zamjenik načelnika Vrhovina Miroslav Mašić, dodajući da su bolesnog Radića općinskim automobilom prevezli u ogulinsku bolnicu tek nakon telefonske intervencije ravnatelja Doma zdravlja Otočac Ivice Miletića.

U ogulinskoj bolnici Radiću su dijagnosticirali moždani udar – kako svjedoči njegov sin Slobodan Radić, i on je sam pretpostavio da je o tome riječ, jer mu otac nije mogao hodati, oko mu je bilo zatvoreno i "glava poremećena", ali doktor u Otočcu to nije vidio. Naprotiv, kad je liječnika pitao kakvo je zdravstveno stanje njegovog oca, ovaj mu je odgovorio da mu je otac previše jeo i da mu nije ništa, te da mu umjesto bolnice sljeduje – kuća.

Milorad Delić, načelnik općine Vrhovine, kaže da će se na ponašanje liječnika žaliti ministru zdravstva, Vladi, a obavijestit će i Delegaciju Evropske komisije u Hrvatskoj. Da stvar bude gora, čelnici općine Vrhovne tvrde da ovo nije prvi puta da se građani srpske nacionalnosti žale na postupanje tog liječnika, te da tvrde da mu se "diže kosa na glavi" kad se mora baviti srpskim pacijentima.

Sam prozvani liječnik slučaj nije htio komentirati: nije ga briga za novinare, izjavio je, te dodao da se jedino pred sudom može izjasniti o svemu.

O postupanju liječnika otočkog Doma zdravlja Enesa Mujkanovića, najavljuje hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović, bit će provedena istraga i ako se ispostavi da su optužbe istinite, Mujkanović će biti kažnjen, jer "takvima nema mjesta" među zdravstvenim radnicima, kaže ministar.

Iz istog broja

Broj nedelje

1,3 miliona

Novogovor

Demokratija

Aleksandar Ćirić

Terorizam

Osuđene vehabije

J. L

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu