Nedelja

TV MANIJAK

Metlom na džibere

Metlom na džibere 1

Znatan procenat televizijskog vremena u Srbiji otpada na reklame za kafu. Angažuju se poznati glumci da uz kaficu predahnu i ćeife, komšinice dolaze kod omiljenog komšije da im uz zvuke Pearl Jama gleda u šolju, ili sve stane na tren da se uživa u turskoj, grčkoj, srpskoj i espreso kafi. TV voditeljke goste pozivaju na razgovor uz kafu, a Studio B ima i emisiju u čijem su imenu spojeni kafa i televizija. Reklame za cigarete dođu kao logičan nastavak programa, da bi ugođaj bio potpun. Što bi rekla Majka Vuka: "Mmmm, alal vera – kajmaklijka!"

Ipak, leto je vreme festivala, koji se na našim televizijama tretiraju na različit načine. Medijski događaj broj jedan, bar za mlađu publiku, bio je EXIT u Novom Sadu. Njime su se detaljnije bavili TV B92 i Studio B. Pink televizija tek se površno osvrtala na EXIT jer se bližio Festival Sunčane skale u Herceg-Novom. Pošto u Novom Sadu nije nastupio nijedan ekskluzivac Citija ili Best recordsa, niti licencirani autori iz Hrvatske i Makedonije, Pink je ostao nezainteresovan. Nije bilo ni skandala, ni takmičenja, ni ružičastog bratimljenja estradnih umetnika Balkana. Zato je svega toga bilo na Sunčanim skalama. Voditeljka je iz Hrvatske, baš kao i pobednica (Ivana Banfić), u pauzi takmičenja je nastupio Magazin, a ukazao se i Danijel Popović. Podsetiću vas da je dotični svojevremeno nastupio (i pobedio) na Jugoviziji sa pesmom "Džuli", kao predstavnik Crne Gore. Već tada su đetići pokazali širinu svoje tolerancije i klicu sopstvene državotvorne samostalnosti. Odnos prema Srbiji festival je pokazao sastavom žirija u kojem je federalnu opciju predstavljala samo gospođa direktorka (čitaj – direktorova žena) SOS kanala. Sunčane skale, baš kao i festival u Zrenjaninu, detaljno su obradile sve ostale televizije (osim Studija B i B92). Rekli su nam sve o izvođačima na bini i iza bine, otkrili nam propuste i prednosti i uporno se trudili da nas uvere kako smo kao nacija žešće talentovani za festivale.

Što se sporta tiče, osim tenisko-haške afere i prispelih neplaćenih računa za vaterpoliste, ključni događaj je prenos fudbalske utakmice između Sloge iz Starog Đurđeva i Mladosti iz Turije na SOS kanalu. Sudija je u 84. minutu dosudio penal za Slogu, što je isprovociralo goste iz Turije da tuku sudiju i prekinu utakmicu. Sloga time ulazi u novosadsku ligu. Nakon utakmice akteri su dali izjave dostojne Eurolige, u kojima se koncizno i stručno analizira utakmica, otkrivaju planovi za sledeću sezonu i viteški pozdravlja protivnik. Tuča je izgleda obavezan deo programa, baš kao i jagnje na ražnju, ili pozdrav SOS kanalu. Ako fudbalska baza tako izgleda, predstoji nam zanimljiva fudbalska budućnost.

Što se tiče gej parade, ni taj festival nije ostao bez epiloga. Za njega se pobrinula "Klopka" na Pink televiziji, gde je jedan od gostiju bio sveštenik-građanin-revolucionar-penzioner Gavrilović. Još jednom smo čuli priču o toleranciji kombinovanu sa anatemama, fekalijama i hrišćanskoj ljubavi. Čovek koji sopstvene predrasude opravdava mantijom zaslužuje makar komentar nekog od zvaničnika SPC-a, jer auditorijum može steći utisak da čovek iznosi zvanične stavove. Sve ovo se dešava pred prvu školsku godinu u kojoj će učenici moći da pohađaju časove veronauke ili nastavu posvećenu demokratiji i ljudskim pravima. Nakon emisije "Klopka", ispada da su ova dva predmeta potpuno suprotstavljena i inkompatibilna, i eto povoda za još jednu podelu i to u školskim klupama.

Priču o toleranciji ovoga puta završiću prilogom koji je emitovan u emisiji "Roletna" na BK televiziji. Radi se o komunalcima Beograda koji imaju sizifovski zadatak da ovaj grad svakodnevno učine koliko-toliko podnošljivim za život. Osim tradicionalne nekulture i odsustvo higijenskih navika, komunalci (po pravilu tamnije puti) imaju problem sa arijevskim Srbima. Zato mi je gotovo neverovatno zvučala priča jedne od radnica koja se svojim sredstvom za rad (metlom) odbranila od napada nasrtljivca sa Novog Beograda. Metlom protiv džibera, bez obzira na versko, nacionalno, političko ili seksualno opredeljenje!

Iz istog broja

Meridijani

Priredila: D. Anastasijević

Predlog za gledanje

O Kizi, Superosmici i samoći

Petar Popović, rok kritičar

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu