Nedelja

23. 5. 2001. / 19.42

Meridijani

Bagdad: Pametneglupe sankcije

Irački predsednik Sadam Husein najavio je da će odbaciti američko-britanski predlog o ublažavanju sankcija i da će zahtevati njihovo potpuno ukidanje.

"Svojim prijateljima i susedima iznećemo naše mišljenje, a ono glasi da odbijamo takozvane ‘pametne sankcije’ koje su, zapravo, gluplje od sadašnjih sankcija", izjavio je irački predsednik i prvi put izneo svoj stav o američko-britanskom predlogu, u trenutku dok Savet bezbednosti UN-a raspravlja o kaznenim merama protiv Iraka. Savet bezbednosti treba da odluči da li će biti produžen program ‘nafta za hranu’, koji Iraku omogućava da u vrednosti izvezene nafte uveze hranu. Husein je ocenio da predlog SAD-a da se Iraku takozvane pametne sankcije, koje bi trebalo da budu usmerene više na režim, a da manje pogađaju stanovništvo, jasno pokazuje da su "SAD priznale da sankcije nisu uspele i da su SAD pogodile više nego Irak". Po američko-britanskom predlogu, Irak bi mogao da uvozi velik broj proizvoda koji se ne mogu koristiti u vojne svrhe, od viskija do bicikala. Za uvoz svega što ima takozvanu dvostruku namenu potrebno je specijalno odobrenje UN-a.

Za razliku od Velike Britanije i SAD-a, ostale članice Saveta bezbednosti Rusija, Kina i Francuska zalažu se za suspenziju sankcija koje su Iraku uvedene pre 11 godina. Irak bi za uzvrat morao da sarađuje sa timom UN-a za razoružanje koji treba da utvrdi da li je Irak obustavio programe za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Irak je 1998. proterao članove UNSCOM-a i time prekršio rezoluciju 687 Saveta bezbednosti, nakon čega su Velika Britanija i SAD počele sa vazdušnim udarima na Irak. Jasno je da stroge međunarodne sankcije kombinovane sa upotrebom vojne sile američko-britanske koalicije nisu privolele iračkog predsednika da sarađuje sa međunarodnom zajednicom. Zato ostaje pitanje da li će pokušaj zaokreta i ublažavanje sankcija biti delotvorniji.

Ulan Bator: Ponovo pobeda

Meridijani 1

Na nedavno održanim izborima u Mongoliji pobedio je bivši šef Komunističke partije Natsagin Bagabandi, čime je osigurao drugi uzastopni mandat. Izbori su se održali u veoma teškom trenutku tranzicije kroz koju Mongolija prolazi. Ova mahom poljoprivredna zemlja, za koju je stočarstvo jedan od osnovnih privrednih resursa, odnedavno mora da se bori i sa slinavkom i šapom. Zbog ove bolesti već je uništeno više stotina hiljada grla stoke. Ekonomske reforme su ostavile velik broj Mongola bez posla i zato analitičari procenjuju da će okoreli komunista na čelu države pokušati da stabilizuje ekonomske prilike u zemlji, ali da bi mogao ozbiljno da ugrozi privredni rast i brzinu kojom se tranzicija odvija.

"Građani se sa nostalgijom sećaju dana kada život pod komunistima jeste bio težak, ali nisu bili gladni", kaže jedan neimenovani zapadni diplomata u Ulan Batoru. "Sada se privreda privatizuje, bile su dve teške zime, a slinavka i šap je uništila stočarstvo". Partija predsednika Bagabandija MPRP, koja je na vlasti u drugoj zemlji socijalizma praktično već sedam decenija, obećava veću socijalnu sigurnost i oprezniji kurs u reformi. Protivkandidat na izborima Gončigdorđ, inače sin budističkog sveštenika i vođa demokratskog pokreta 1989-90, u svojoj kampanji je isticao vrednost ljudskih prava i demokratizacije zemlje. On je osvojio oko 39 odsto glasova, ali je Bagabandi osigurao pobedu u prvom krugu.

Singapur: Za štipanje u zatvor

Penzioner Ng Čun Kang (70) osuđen je na dve godine zatvora zato što je u autobusu gradskog prevoza pipnuo jednu četrdesetogodišnju putnicu za grudi. Putnica se smesta požalila vozaču koji je zaustavio autobus i pozvao policiju. Kazna za sedamdesetogodišnjeg Kanga stroža je od prosečne kazne za isto delo, jer je Kang zbog sličnih prestupa i nasrtaja osuđivan već četiri puta u poslednje tri godine.

Iz istog broja

TV MANIJAK

Ženska ruka na menjaču

Dragan Ilić

Corax

Dragan Ilić

Predlog za kulturni šok

Barselona koja zbunjuje

Saša Markuš, filmski kritičar

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu