Nedelja

Meridijani

Bagdad: Pametneglupe sankcije

Irački predsednik Sadam Husein najavio je da će odbaciti američko-britanski predlog o ublažavanju sankcija i da će zahtevati njihovo potpuno ukidanje.

"Svojim prijateljima i susedima iznećemo naše mišljenje, a ono glasi da odbijamo takozvane ‘pametne sankcije’ koje su, zapravo, gluplje od sadašnjih sankcija", izjavio je irački predsednik i prvi put izneo svoj stav o američko-britanskom predlogu, u trenutku dok Savet bezbednosti UN-a raspravlja o kaznenim merama protiv Iraka. Savet bezbednosti treba da odluči da li će biti produžen program ‘nafta za hranu’, koji Iraku omogućava da u vrednosti izvezene nafte uveze hranu. Husein je ocenio da predlog SAD-a da se Iraku takozvane pametne sankcije, koje bi trebalo da budu usmerene više na režim, a da manje pogađaju stanovništvo, jasno pokazuje da su "SAD priznale da sankcije nisu uspele i da su SAD pogodile više nego Irak". Po američko-britanskom predlogu, Irak bi mogao da uvozi velik broj proizvoda koji se ne mogu koristiti u vojne svrhe, od viskija do bicikala. Za uvoz svega što ima takozvanu dvostruku namenu potrebno je specijalno odobrenje UN-a.

Za razliku od Velike Britanije i SAD-a, ostale članice Saveta bezbednosti Rusija, Kina i Francuska zalažu se za suspenziju sankcija koje su Iraku uvedene pre 11 godina. Irak bi za uzvrat morao da sarađuje sa timom UN-a za razoružanje koji treba da utvrdi da li je Irak obustavio programe za proizvodnju oružja za masovno uništenje. Irak je 1998. proterao članove UNSCOM-a i time prekršio rezoluciju 687 Saveta bezbednosti, nakon čega su Velika Britanija i SAD počele sa vazdušnim udarima na Irak. Jasno je da stroge međunarodne sankcije kombinovane sa upotrebom vojne sile američko-britanske koalicije nisu privolele iračkog predsednika da sarađuje sa međunarodnom zajednicom. Zato ostaje pitanje da li će pokušaj zaokreta i ublažavanje sankcija biti delotvorniji.

Ulan Bator: Ponovo pobeda

Meridijani 1

Na nedavno održanim izborima u Mongoliji pobedio je bivši šef Komunističke partije Natsagin Bagabandi, čime je osigurao drugi uzastopni mandat. Izbori su se održali u veoma teškom trenutku tranzicije kroz koju Mongolija prolazi. Ova mahom poljoprivredna zemlja, za koju je stočarstvo jedan od osnovnih privrednih resursa, odnedavno mora da se bori i sa slinavkom i šapom. Zbog ove bolesti već je uništeno više stotina hiljada grla stoke. Ekonomske reforme su ostavile velik broj Mongola bez posla i zato analitičari procenjuju da će okoreli komunista na čelu države pokušati da stabilizuje ekonomske prilike u zemlji, ali da bi mogao ozbiljno da ugrozi privredni rast i brzinu kojom se tranzicija odvija.

"Građani se sa nostalgijom sećaju dana kada život pod komunistima jeste bio težak, ali nisu bili gladni", kaže jedan neimenovani zapadni diplomata u Ulan Batoru. "Sada se privreda privatizuje, bile su dve teške zime, a slinavka i šap je uništila stočarstvo". Partija predsednika Bagabandija MPRP, koja je na vlasti u drugoj zemlji socijalizma praktično već sedam decenija, obećava veću socijalnu sigurnost i oprezniji kurs u reformi. Protivkandidat na izborima Gončigdorđ, inače sin budističkog sveštenika i vođa demokratskog pokreta 1989-90, u svojoj kampanji je isticao vrednost ljudskih prava i demokratizacije zemlje. On je osvojio oko 39 odsto glasova, ali je Bagabandi osigurao pobedu u prvom krugu.

Singapur: Za štipanje u zatvor

Penzioner Ng Čun Kang (70) osuđen je na dve godine zatvora zato što je u autobusu gradskog prevoza pipnuo jednu četrdesetogodišnju putnicu za grudi. Putnica se smesta požalila vozaču koji je zaustavio autobus i pozvao policiju. Kazna za sedamdesetogodišnjeg Kanga stroža je od prosečne kazne za isto delo, jer je Kang zbog sličnih prestupa i nasrtaja osuđivan već četiri puta u poslednje tri godine.

Iz istog broja

TV MANIJAK

Ženska ruka na menjaču

Dragan Ilić

Predlog za kulturni šok

Barselona koja zbunjuje

Saša Markuš, filmski kritičar

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu