Nedelja

Meridijani

Meridijani 1

Katmandu: Posledice

U strahu od nemira koji su zahvatili Nepal, posle masakra u kraljevskoj palati, turističke agencije iz čitavog sveta počele su da otkazuju aranžmane u ovoj zemlji, a turisti koji su već stigli pohrlili su da pobegnu.

Čim je iz Katmandua prošle sedmice stigla vest o ubistvu kralja i njegove porodice, američka, britanska, australijska i mnoge druge vlade upozorile su svoje građane da neko vreme zaobilaze himalajsku kraljevinu. Oni kojima nije pošlo za rukom da odmah dobiju mesto u avionu ili su ih nemiri zatekli po povratku sa planinarenja ostali su zarobljeni u luksuznom hotelu prestonice. Zbog proglašene 13-dnevne žalosti kasino je zatvoren, a turisti, čekajući da se situacija smiri, provode vreme u šetnji raskošnim vrtovima oko hotela ili pokraj bazena. Turistički radnici, međutim, kako saznaje Beta, tvrde da je prerano govoriti o dugoročnijim posledicama po nepalski turizam, posebno što su se nemiri, kako kažu, poklopili sa kišnom sezonom. Procenjuje se da Nepal godišnje poseti oko pola miliona turista iz celog sveta, od čega ova siromašna zemlja, gde je prosečan prihod tek nešto viši od 200 dolara godišnje, zaradi više od 160 miliona dolara.

Meridijani 2

Madrid: Buš u Evropi

Američki predsednik Džordž Buš započeo je šestodnevnu evropsku turneju posetom Španiji gde je naišao na vruću dobrodošlicu. Na hiljade građana Madrida protestovalo je zbog Bušove posete, a najveći broj demonstranata kritikovao je američkog predsednika zbog odbijanja da pristupi Sporazumu iz Kjota o globalnom zagrevanju, planu o izgradnji raketnog štita i zbog njegovog zalaganja za smrtnu kaznu. Bušovo neiskustvo sa inostranstvom i nepoznavanje međunarodne politike već je notorno, i nema tog brifinga koji bi otklonio gaf koji Buš učini gotovo uvek prilikom susreta sa stranim državljanima. Tako je i prva poseta Evropi počela gafom, jer je u intervjuu španskoj televiziji Buš preimenovao španskog premijera Hozea Mariju Asnara u "Aszara". Iako se Buš hvalio time da od stranih jezika govori španski, u intervjuu je brkao rodove i pravio ozbiljne gramatičke greške. "Moraću da vežbam ovaj divan jezik", pokušao je da se izvadi predsednik. "Jer, ako ga ne vežbam, upropastiću ga." Buš će tokom turneje posetiti još i Brisel, Geteborg, zbog samita EU-a, Poljsku i Sloveniju, gde ga očekuje susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koga će američki predsednik pokušati da ubedi da prihvati plan o izgradnji raketnog štita. Sudeći po naslovima iz najuticajnih londonskih, pariskih i berlinskih medija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka osećaju se prilično uvređenim što će ih Buš zaobići. Čak je ugledni londonski nedeljnik "Ekonomist", najnaklonjeniji Bušu od britanskih medija, na naslovnoj strani objavio naslov "G. Buš putuje u Evropu" preko karikature na kojoj se vidi kako predsednik SAD raketom putuje na Mesec.

London: Smrt princeze

U Londonu je umrla Leila Pahlavi (31), najmlađa ćerka iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavija. Prema rečima njene majke kraljice Fare koja živi u Parizu, Leila je umrla u snu. "Leila je bila depresivna poslednjih nekoliko godina", izjavila je majka novinarima. "U egzilu je bila od svoje devete godine i nikada nije prežalila očevu smrt." Šah, koga su iranski islamski revolucionari proterali iz Irana 1979, umro je u Egiptu godinu dana kasnije. Kraljica Fara kaže još da njena ćerka nikada nije mogla da oprosti nepravdu učinjenu njenoj porodici. Princeza Leila izjavila je u septembru prošle godine u svom poslednjem intervjuu za španski časopis "Ola" da joj nedostaje Iran i da je uprkos tome što je gotovo čitav život provela u inostranstvu, ostala prava Iranka.

Iz istog broja

Budućnost osnovnih škola u Srbiji

Loš program i drugi problemi

Mirjana Milošević

TV manijak

Ultimate, bre, fight

Dragan Ilić

Predlog za razbibrigu

King of the world

Vukašin Petrović, novinar

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu