Nedelja

Meridijani

Jerusalim: Zaoštravanje krize

"Nije zapisano ni u jednoj svetoj knjizi da treba da dižemo u vazduh ljude", kaže svedok eksplozije autobusa koja se desila u jednoj od mnogobrojnih samoubilačkih akcija Palestinaca proteklog vikenda u Izraelu. Ovaj teroristički napad desio se samo nekoliko sati nakon eksplozija u centru Jerusalima koje su odnele preko 20 života, a više od 100 ljudi je ranjeno. Samoubica je aktivirao eksploziv punjen ekserima i metalnim delovima odmah po ulasku u autobus. Očevidac Manam Masri kaže da je video narandžasti plamen, dim i tela koja su letela u vazduh.

Nakon nemirnog vikenda na Bliskom istoku, Izrael je optužio palestinsku vlast da podržava terorizam. Izraelski zvaničnici, pak, uzvraćaju da izraelski premijer Arijel Šaron ne želi više mir. Zatim je, u ponedeljak, stigao i vojni odgovor Izraela: bombardovali su rezidenciju palestinskog lidera Jasera Arafata u Ramali. Arafat je ostao nepovređen, iako se u trenutku napada nalazio u rezidenciji, a uništena je pista aerodroma u Gazi sa kog je Arafat putovao u inostranstvo.

Moskva: Nova podmornica

Ruski predsednik Vladimir Putin pustio je u rad novu nuklearnu podmornicu Gepard. Čestitajući marincima Putin je prilikom posete luci Sverodvinsk rekao da je "mornarica dobila brod kojim može da se ponosi". Ovo se tumači kao pokušaj iskupljenja zbog prošlogodišnjeg nesrećnog slučaja sa podmornicom Kursk, što vojska poriče. I samo porinuće broda je simbolično, budući da se odigralo na brodogradilištu Sevmaš, na mestu odakle je i Kursk lansiran pre sedam godina. Osim što je podigao zastavu na novoj podmornici, Putin se upoznao i sa posadom i timom konstruktora. Stelt podmornica Gepard je manja od Kurska i prima samo 63 člana posade. Novi ruski ponos spada u najnečujnije i najbrže podmornice na svetu, a može da nosi kako nuklearne krstareće rakete, tako i torpeda.

Tokio: Kraljevska beba

Prvog dana decembra japanska princeza Masako rodila je ćerku. Porođaj koji je Japan iščekivao godinama pokrenuće mnoga pitanja. Budući da nije dozvoljeno da prestolonaslednik bude žensko dete, rođenje kraljevske devojčice pojačaće pritisak da se taj zakon izmeni, čemu doprinosi i to što kraljevska porodica već nekoliko poslednjih decenija nije imala muškog naslednika. Neki analitičari još procenjuju da bi rođenje bebe moglo da podstakne ekonomsko oživljavanje Japana, tako što bi povratilo optimizam i ohrabrilo potrošače da opet troše. Konkretan primer je i pomama Japanaca za proizvodima posvećenim kraljevskoj bebi, a očekuje se da bi princezin porođaj mogao da izazove bejbi bum u Japanu, što bi izazvalo porast nataliteta.

Beba je po rođenju težila jedva nešto više od tri kilograma, a srećnom događaju u bolnici u centru Tokija prisustvovao je i otac, princ Naruhito. Sve glavne televizijske mreže prekinule su svoj redovan program kako bi izveštavale o princezinom porođaju, a specijalna izdanja novina su planula na ulicama Japana.

Japanski premijer Jonićiro Koizumi čestitao je kraljevskoj porodici i nazvao rođenje divnim događajem za japanski narod. Koizumi, koji je sa ostalim visokim japanskim zvaničnicima posetio Kraljevsku palatu u nedelju ujutru, rekao je da je "rođenje princeze simbol budućeg napretka kraljevske porodice, a ujedno radost za celokupnu javnost".

Prema tradiciji, ime japanske princeze mora da se završava na "ko", što znači dete, a daće ga vladar Akihito.

Iz istog broja

Lični stav - zakon o radiodifuziji

Prvi, novi, demokratski

Miloš Živković, član radne grupe koja je izradila nacrt zakona o radiodifuziji

TV manijak

Lična trema

Dragan Ilić

Predlog za putovanje

Spomenici bivšeg života

Dara Džokić, glumica

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu