Nedelja

Meridijani

Tulkarm: Ubijen lider Fataha

U eksploziji bombe na Zapadnoj obali u gradu Tulkarmu poginuo je Raed Karmi, vođa palestinske militantne grupe Fatah koja podržava Jasera Arafata. Izraelci su navodno prvo postavili eksplozivnu napravu pored ograde u dvorištu kuće gde je inkognito boravio Karmi, koji ubrzo nakon toga prima telefonski poziv u kojem ga izvesno lice poziva da hitno napusti kuću. U trenutku kada se približio ogradi bomba je aktivirana. Nakon eksplozije građani su mrtvog Karmija proneli ulicama Tulkarma, dok su pucajući u vazduh članovi Al-Aksa brigade pozivali na osvetu: "Otvorili ste pakao za sebe. Bićete (Izrael) sprženi njegovom vatrom." Palestinci ne sumnjaju da iza napada stoji Izrael, a jedan izraelski bezbednosni izvor to je potvrdio u izjavi za BBC. Izrael Karmija optužuje da je direktno odgovoran za smrt devet njegovih građana. "On je bio terorista najopasnije vrste", izjavio je odmah nakon vesti o Karmijevoj pogibiji Efraim Sneh, izraelski ministar. Ovo ubistvo potvrdilo je vraćanje Izraela taktici egzekucije najopasnijih i najtraženijih palestinskih vojnih lidera. Istovremeno izraelske vlasti su odlučile da prekinu sa akcijom rušenja palestinskih kuća na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, koju je izraelska vojska pokrenula kao odgovor na prošlonedeljno ubistvo četiri njihova vojnika. Brutalna vojna akcija izazvala je međunarodnu osudu. "Mi smo naučili lekciju i došli smo do zaključka da ovakav metod donosi više štete nego koristi", izjavio je Šimon Peres, ministar inostranih poslova Izraela.

Hong Kong: Sajberdisidenti

Zbog objavljivanja serije članaka na internet-sajtu u kojima se kritikuje aktuelni kineski predsednik Điang Cemin, dva kineska 29-godišnja disidenta osuđena su na kazne zatvora u trajanju od četiri godine. Informativni centar za ljudska prava i demokratiju iz Hong Konga saopštio je da se Lu Ksinhua tereti za subverziju zbog članka u kojem napada predsednikove teorije iz oblasti etike. "Naša familija je isuviše siromašna da bi ga spasli", izjavila je nakon hapšenja Luova majka, dodavši da su njenog sina uhapsili još prošlog meseca kada je policija upala u njihovu kuću i odnela kompjuter. Drugi autor Vang Đinbo osuđen je prošlog meseca u gradu Linđi u istočnoj provinciji Šandong, takođe zbog subverzije, a zbog članka o događajima na trgu Tijenanmen. U istom članku Vang poziva sadašnje kineske vlasti da promene stav o studentskim protestima iz 1989. godine. Vang je, zbog policijske zabrane da mu u posetu dođe porodica, sredinom prošle nedelje otpočeo štrajk glađu. Lu i Vang su članovi Kineske demokratske partije koja je zvanično osnovana u avgustu 1998. godine, a njeni glavni osnivači Ksu Venli, Kuin Đongmin i Vang Đoukai su zbog subverzije osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od 11 do 13 godina.

Seul: Psi na trpezi

Pobornici južnokorejske tradicije po kojoj se pseće meso koristi u ishrani prisiljeni su da odlože jednodnevni seminar na kom su planirali osnivanje svetske organizacije za jedenje psećeg mesa. Zvanično seminar je odložen zbog nesporazuma oko izdavanja prostora čiji je vlasnik kompanija Korea Telecom; navodno zakup je dupliran. Nezvanično, zvaničnici kompanije ističu da nisu bili upoznati sa pravom prirodom seminara, pa su nakon dobijenih informacija odlučili da ne dopuste održavanje kontroverznog skupa u njihovom prostoru. Planirano je da se na seminaru raspravlja o industriji psećeg mesa i dogovori o pokretanju internet-sajtova koji objašnjavaju ovu praksu na engleskom i japanskom jeziku. Seminar je dobio na publicitetu nakon što su organizacije za zaštitu životinja širom sveta započele kampanje za zaštitu pasa. Osude pristižu i zbog načina na koji se psi ubijaju – da bi meso bilo mekše, pse bese, a potom ih palicama udaraju do smrti. U međuvremenu vlasnici stotinu restorana koji u jelovniku nude pseće meso planiraju da odgovore ljubiteljima životinja osnivanjem nacionalne federacije i promovisanjem korišćenja psećeg mesa u ishrani uoči Svetskog fudbalskog prvenstva. Jedenje pasa nije široko rasprostranjena praksa u Južnoj Koreji, međutim, mnogi građani koji nikada ne bi pojeli psa žele da kulturna tradicija opstane.

Iz istog broja

TV manijak

Nije zezanje

Dragan Ilić

Predlog za novi Ustav

Imuni na vlagu

Filip Golubović, član Predsedništva DSS-a

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu