Nedelja

Međuvreme

Saobraćajni udes: Nesreća i glasine

Međuvreme 1

Prošle nedelje u neformalnoj javnosti (čaršiji) pojavile su se dve glasine vezane za saobraćajni udes ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića. Jedna je glasila da je ministar sam vozio službeno vozilo M 10-20 ("mercedes" G 500 L; "puch", kako ga inače zovu ovde); druga glasina kaže da je pre udesa došlo do "utrkivanja na putu ministara Jočića i Đilasa".

Iz nadležnog i dobro obaveštenog izvora Vlade Srbije "Vreme" je dobilo autentično tumačenje za obe okolnosti, i obe ih objašnjava. Naime, ministar Dragan Đilas vozio je te noći sam službeno vozilo BMW serije 5, jer mu je vozač bio angažovan na drugom zadatku. Negde pred ponoć, Đilas se ne seća tačno kad, na putu ga je sustiglo vozilo ministra Jočića, koji je prepoznao broj registarskih tablica i dao mu znak (plavim svetlom). Đilas je usporio i oba vozila su se poravnala u istom smeru, jer je put bio ionako pust; Đilas sa desne, a Jočić sa leve strane. Usporili su na oko 50 km na sat, spustili prozore – Đilas svoj levi, a Jočić svoj desni – i razmenili nekoliko rečenica, što je trajalo tridesetak sekundi. Onda su se pozdravili, a Đilas je ubrzao i otišao napred, pošto je vozio brže vozilo. Nekoliko kilometara kasnije došlo je do udesa, ali Đilas toga nije bio svestan sve do sledećeg jutra, kada je čuo na vestima. Prema našem izvoru, Đilas je bio malo umoran i vodio je računa da ne vozi preterano brzo, tako da se relativne brzine dva vladina vozila mogu proceniti kao nešto između 120 i 140 km na sat.

Iz toga se vidi da je ministar Jočić sedeo na desnom, suvozačkom, sedištu i da – očigledno – nije vozio sam. Pored toga, iz iskaza našeg izvora iz vlade jasno je da nije bilo nikakvog "utrkivanja", nego da je reč o susretu koji je kratko potrajao i ne može se dovesti u vezu sa kasnijim udesom.

M.V.


Slučaj Šinvoz: Poništena privatizacija, stečaj nastavljen

Međuvreme 2

Sudeći po dešavanjima u proteklih nedelju dana, epilog "slučaj Šinvoz", o kome je "Vreme" detaljno pisalo u broju 890 od 24. januara ove godine još je neizvestan. Agencija za privatizaciju raskinula je 31. januara ugovor o privatizaciji ove zrenjaninske fabrike, čiji je većinski vlasnik posle aukcije 2004. godine postao Nebojša Ivković iz Beograda. U obrazloženju ove odluke navodi se da je na osnovu revizorskog nalaza utvrđeno da kupac nije ispunio ugovorene obaveze o investiranju. Agencija takođe tvrdi da joj nije dostavljena potvrda nadležnog revizora o investicijama, iako je rok od trinaest meseci koji je za to predviđen bio čak i produžen.

Dragan Jevtović, bivši direktor Šinvoza, negirao je navode Agencije za privatizaciju, izjavivši da je Agenciji data potvrda o investiranju, ali da je traženo i da se priloži dokaz o knjigovodstvenom evidentiranju investicija. Jevtović kaže da se dokaz o tome nije mogao dobiti zato što je stečajni sudija zrenjaninskog Trgovinskog suda odbio da investiciju uknjiži, jer bi time navodno bio povređen stečajni postupak.

Radnici Šinvoza, koji su u protestu već više od mesec dana, pozdravili su odluku Agencije. Oni su takođe apelovali na Trgovinski sud u Beogradu da uspori radnje na stečajnom postupku jer su izrazili sumnju da je vlasnik stečaj namerno izazvao kako bi se oslobodio radnika. Odluka o uvođenju stečaja u Šinvozu doneo je Trgovinski sud u Zrenjaninu 16. novembra 2006. godine.

Međutim, 1. februara je saopšteno da je Viši trgovinski sud iz Beograda odbacio žalbu radnika akcionara fabrike Šinvoz na odluku zrenjaninskog Trgovinskog suda. Viši trgovinski sud ocenio je da su svi postupci zrenjaninskog Trgovinskog suda opravdani i svojim rešenjem, koje je izvršno, naložio dalje sprovođenje stečaja.

Posle raskidanja ugovora o privatizaciji, 56 odsto društvenog kapitala u Šinvozu biće preneto Akcijskom fondu, a posle evidentiranja u Agenciji za privredne registre zastupanje tog dela kapitala prelazi u nadležnost Centra za stečaje. Stečaj se posle toga nastavlja pred zrenjaninskim Trgovinskim sudom.

Radnici Šinvoza, koji danonoćno dežuraju u fabrici, nisu zadovoljni odlukom Višeg trgovinskog suda. Čelnici Sindikata i Protestnog odbora najavili su da će njihova delegacija otputovati za Beograd i tražiti sastanak sa ministrom pravde.

M. T.


Protest sveštenika u Čačku: Suhojedenije

Međuvreme 3

Nakon odluke vladike žičkog Hrizostoma da sveštenici čačanske crkve Dragan Nikotović i Miroljub Jovanović, sa 1. februarom, budu premešteni u Ljig, odnosno Belanovicu, ova dvojica su poslednjeg dana januara, u čačanskoj crkvi, počela strogi post, e da bi, kako su izjavili, ukazali na probleme unutra Srpske pravoslavne crkve. Sveštenici – kojima se u protestu pridružio Goran Janković, isto premešten, protonamesnik crkve u dragačevskom selu Goračići – na suhojedenije su , samo voda i malo ‘leba, evo još pojašnjenja, prešli kako bi vernicima, crkvenim vlastima i građanima ukazali na neke pojave koje prete da unište svetosavlje kao biće SPC-a. Ne želimo, rekoše, da neko pogrešno protumači našu odluku, kao nastojanje da zadržimo svoje parohije, već kao glas protiv uvođenja u bogosluženje nekih pravila koja se primenuju u katoličkoj crkvi, a koja nemaju dodirnih tačaka sa svetosavljem na čijim temeljima vekovima živi SPC. Za neupućene, u Sinodu SPC-a je pokrenuta inicijativa da se promeni način bogosluženja, između ostalog da se molitva u oltaru čita glasno i razgovetno. Do odluke Sinoda dozvoljena su oba načina bogosluženja.

Međuvreme 4

Javilo se i udruženje Zakonopravilo, koje zastupa tvrdu veru, koje je pozvalo vernike da dolaze na liturgije i tako podrže sveštenike i nastave da traže objašnjenje od crkvenih vlasti. Javio se i predsednik lučanske opštine Jolović jerbo su meštani premeštajem popa mnogo uznemireni, sveštenike u suhojedeniju obišli čelnici čačanske opštine, kao vernici imaju moralnu obavezu da posete sveštenike i o njihovom stanju obaveste vladiku. Vladika Hrozostom poručio da se premeštaj ne može tumačiti kao disciplinska mera protiv trojice sveštenika koji su javno kritikovali promene u bogosluženju, i saopštio da njihov bunt niti je opravdan, niti je razumljiv, niti su raščinjeni, niti su kažnjeni zbog svog liturgijskog stava. Nije tačno da su samo trojica navedenih dobila nova poslušanja, još šestorica sveštenika je sa 1. februarom premešteno u nove parohije.

Drugog dana suhojedenija, u petak, 1. februara, suhojedenije dovelo do pogoršanog zdravstvenog stanja kod sveštenika, koji su noć proveli spavajući na smenu u vrećama, ali sveštenici izjavili da uprkos ‘ladnoći neće odustati od protesta. U molitvama im se pridružio veliki broj vernika, otvorena i knjiga podrške u koju se upisalo 700 građana, nekoliko njih obavestili crkvu da i oni prelaze na suhojedenije. I u subotu uveče protonamesnik Radoslav Milinković javno saopštio odluku vladike Hrizostoma da se poništava rešenje o premeštaju sveštenika. Sveštenici u strogom postu odma’ prekinuli suhojedenije, jer su, kako odma’ rekli, odluku vladike shvatili kao poziv na dijalog. Dodali da odma’, prikupljanjem potpisa i organizovanjem tribina, nastavljaju borbu protiv ekumenizma i pokatoličenja, a sve u cilju očuvanja svetosavskih temelja Naše crkve.

D.T.


Ekologija: Traženje krivca

Posle nekoliko januarskih incidenata sa aerozagađenjem u Pančevu, klupko krivice i odgovornosti se konačno malo raspletljalo. Za ta poslednja povećanja koncetracije zagađujućih materija u medijima je sumnjičena HIP Petrohemija, budući da se u ovom preduzeću istovremeno dogodio kratkotrajni ispad u fabrici Etilen, o čemu je "Vreme" detaljno pisalo u prethodnim brojevima. Međutim, izgleda da krivica leži na susednom preduzeću Južne industrijske zone – Rafineriji nafte Pančevo. Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, podstaknuta novim talasom zagađenja republička inspektorka Jelena Stanković je 26. januara obavila vanredne inspekcijske preglede u oba preduzeća i otrkila da je Rafinerija vršila pretakanja naftnih derivata uprkos izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda da su vremenske prilike bile nepovoljne. Time je Rafinerija prvi put uhvaćena na delu i to kako krši odluku Vlade Srbije iz decembra 2006. godine o usklađivanju aktivnosti sa vremenskim prilikama. Zbog toga je protiv Rafinerije podneta prekršajna prijava, da bi u novoj inspekciji, četiri dana kasnije, republička inspektorka zabranila Rafineriji i da ispušta obrađenu lužinu ka separatoru, što je bio dodatni izvor zagađenja. U oba pregleda, svi rezultati u HIP Petrohemiji su zadovoljavali projektom definisane vrednosti. Ceo ovaj slučaj je doprineo rasvetljavanju odgovornosti i suštinskom rešavanju problema Pančeva, ali je u izbornoj groznici ostalo nedovoljno zapaženo da je za zagađenje zapravo odgovoran komšija dežurnih krivaca.

S.B.


Zdravstvo: Ima se, može se

Odlukom Upravnog odbora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje koju je prošle nedelje odobrila i Vlada Srbije, najsiromašniji među penzionerima, zaposlenima i poljoprivrednicima u 2008. godini moći će da se leče bez plaćanja participacije. To praktično znači da država za ove kategorije stanovništva ukida, inače, obavezno dodatno plaćanje za, na primer, specijalističke preglede, bolničko lečenje ili preglede na medicniskim aparatima (skener ili magnetna rezonanca). Finansijske olakišice odnose se i na laboratorijske nalaze, kućno lečenje, hirurške zahvate, ortopedska i druga pomagala, lečenje zuba… Prema važećem cenovniku visina participacije se kreće od 20 dinara za pregled kod specijaliste do 30.000 dinara za komplikovane hirurške zahvate.

Pravo na ovu "privilegiju" imaće građani Srbije koji uredno izmiruju obaveze iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, tzv. zdravstveni doprinos, pod uslovom da su im mesečna primanja manja od utvrđene minimalne zarade koja u Srbiji iznosi 12.180 dinara. Odluka se odnosi i na članove njihovog domaćinstva, pod uslovom da prihod po članu ne prelazi osam hiljada dinara. Za ostvarivanje ovih, najnovijih prava u zdravstvenoj zaštiti, građani će morati da se prijave matičnoj filijali Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu i podnesu dokaze o svojim mesečnim primanjima. Pri korišćenju zdravstvenih usluga, participaciju dosad nisu plaćali civilni i vojni ratni invalidi, dobrovoljni davaoci krvi, slepa i trajno nepokretna lica i neke druge socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

B. Kaljević


Medikamenti: Ispravne/neispravne kapi

Međuvreme 5

Početkom ove nedelje veliki broj roditelja uznemirila je informacija da se na našem tržištu nalaze AD kapi sumnjivog sastava, inače namenjene bebama do godinu dana starosti. Počelo je tako što je na sajtu Bebac.com objavljeno da je redakcija ovog sajta došla do rezultata analize laboratorijskih ispitivanja A+D3 kapi proizvođača "Iva farm" iz Valjeva, analiza je urađena u Sektoru za preventivnu medicinu VMA i iz rezultata se jasno vidi da one ne zadovoljavaju uslove u pogledu zdravstvene ispravnosti. Prema toj analizi, proizvod ne samo što ne poseduje ispravnu deklaraciju, već nije pogodan i zato što nije vodeni rastvor A i D3 kako se navodi, već navedenih vitamina u smeši glicerola i vode što je nedopustivo, jer se bebama preporučuju isključivo vodeni rastvori. Dan nakon objavljivanja ove vesti kompanija "Iva farm" oglasila se saopštenjem demantujući navode veb-sajta posvećenog brizi o bebama. U saopštenju, "Iva farm" je dostavila i ateste i analize koji su takođe urađeni na VMA i koji pokazuju da su AD kapi ove kompanije ispravne.

U redakciji portala Bebac.com agenciji Beta rečeno je da ne spore dokument koji poseduje "Iva farm", ali su dodali da poseduju i dokument dobijen sa VMA, u kojem su ove AD kapi označene kao neispravne, a koji predstavlja rezultat naknadne analize. Na kraju se povodom ovog slučaja oglasila i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, obavestivši javnost da kapi A+D3 proizvođača "Iva farm" iz Valjeva, prema njihovoj evidenciji, nemaju dozvolu za stavljanje u promet kao lek. Agencija će odluku o tome da li su te kapi lek ili ne doneti na osnovu propisane dokumentacije, a na zahtev proizvođača, navodi se u saopštenju.

J. Gligorijević


Mladi za EU

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, najavio je 5. februara da će od Brisela zatražiti 500 stipendija u vrednosti od deset miliona evra za finansiranje školovanja studenata iz Srbije u zemljama članicama Evropske unije (EU) i najavio formiranje nacionalne agencije za mlade, koja je preduslov za dobijanje sredstava iz evropskog budžeta za studente iz Srbije. Predstavnici mladih su potpredsedniku Vlade rekli da će usvojiti deklaraciju kojom će iskazati želju da Srbija postane članica EU-a, a on je obećao da će tu deklaraciju proslediti predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, komesaru za proširenje Oliju Renu, drugim članovima Komisije i predstavnicima vlada zemalja članica EU-a. Potpredsednik vlade je podsetio da je, na prošlonedeljnom sastanku ministara spoljnih poslova, EU predložila da se značajno povećaju finansijska sredstva koja će omogućiti mladima iz Srbije da studiraju u Evropi. Prema njegovim rečima, Srbija će, takođe, obezbediti da predstavnici mladih budu prisutni u svim forumima EU-a gde se odlučuje o merama i načinima kojima se daje podrška mladima u našoj zemlji. Inicijativu je podržala i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, jer, kako je rekla, ona pokazuje kapacitet mladih da odlučuju o svojoj sudbini i budućnosti. Ministarka je naglasila da će Srbija, pored zahteva za stipendiranje studenata, od EU-a zatražiti mogućnost da oko 300 studenata završnih godina na fakultetima iz Srbije, u skladu sa njihovim profesionalnim orijentacijama, stažiraju u institucijama Unije kao što su, na primer, Evropska komisija, Evropski parlament, ili Sud pravde.

J. Lazić


Oružje

Izvoz oružja u Irak, u vrednosti od oko 235 miliona dolara, obezbediće, prema rečima direktora kompanije Jugoimport SDPR, Stevana Nikčevića, u narednih godinu dana posao za 20.000 radnika namenske industrije. "Ovaj posao sa Irakom treba da se realizuje za godinu dana, osim izvoza aviona ‘lasta’ za koji je rok isporuke duži. Ugovor je stupio na snagu, akreditiv je otvoren, overila ga je i jedna ugledna međunarodna banka, dok se sve završava preko naše poslovne banke", rekao je Nikčević u intervjuu "Politici". On je dodao da prve isporuke oružja iz Srbije put Iraka kreću za dva meseca od potpisivanja ugovora.

Rehabilitacija

Okružni sud u Beogradu rehabilitovao je karikaturistu i jednog od osnivača lista "Ošišani jež" Dragoslava Stojanovića, koji je 1945. godine streljan zbog plakata "Majko Srbijo pomozi". Redakcija satiričnog lista "Ošišani jež" saopštila je 5. februara da je na osnovu njenog zahteva doneto Rešenje o rehabilitaciji Stojanovića, koji je 1945. zbog pomenutog plakata izbačen iz Udruženja likovnih umetnika Srbije, a nakon toga i streljan.

Konzulat u Boki

Upravni odbor Matice Boke, koja deluje na prostoru Kotora, Budve, Tivta i Herceg Novog, odlučio je da Odboru Skupštine Srbije za dijasporu uputi zahtev u kojem se traži otvaranje konzulata Srbije u Boki Kotorskoj, u Crnoj Gori. Osim tom odboru srpskog parlamenta, Matica Boke saopštila je da je zahtev upućen i predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici i ministarstvima za inostrane poslove i za dijasporu Vlade Srbije.

Uhapšen Letica

Bivši kapetan JNA Mile Letica (56) uhapšen je 4. februara uveče na graničnom prelazu kod Iloka na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisao Županijski sud u Sisku. Letica, koga hrvatsko pravosuđe tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ostaće u pritvoru narednih mesec dana.

Bioskop

Od 8. februara počinje da radi prvi digitalni bioskop u Srbiji. Digitalni bioskop "Jadran 2K DLP" biće otvoren projekcijom prvog domaćeg dugometražnog animiranog filma Film Noar, u režiji Srđe Penezića i Riste Topaloskog, i kratkog animiranog filma Janitor Nikole Vulovića.

Nema opasnosti

U Srbiji nema ptičjeg gripa, a ekipe Uprave za veterinu pojačaće narednih nedelja nadzor zbog pojave većeg broja labudova i divljih ptica, izjavio je Beti šef Centra za kontrolu i prevenciju naročito opasnih bolesti Nenad Petrović. On je rekao da je trenutno situacija u vezi sa ptičjim gripom "mirna" i da se tek u slučaju neposredne opasnosti od te bolesti u nekoj bližoj regiji preduzimaju mere prevencije. On je dodao da postoji 15 lokaliteta na kojima se vrši uzorkovanje i jedan migracioni put na Dunavu koji je važan kada je reč o doletu ptica iz rizičnih područja.

Raspust zbog požara

Više od 870 učenika osnovne škole "Čaki Lajoš" u Bačkoj Topoli nalazi se na prinudnom raspustu zbog požara u kome je uništen sistem za grejanje u toj školi. Požar je izbio na gorioniku kotla za grejanje, kada je u školi u popodnevnoj smeni bilo oko 300 đaka, koji su odmah evakuisani. Na sreću, povređenih nije bilo, a brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen. Prema rečima direktorke škole Ide Tot, uzrok požara je "dotrajalost sistema za grejanje, na čijoj zameni će se narednih dana intenzivno raditi".

Skuplja vožnja

Železnički prevoz u unutrašnjem putničkom saobraćaju u Srbiji poskupeo je za 20 odsto, a u Beovozu za deset odsto, saopštio je Medija centar Železnica Srbije. Osim povećanja cene karata, poskupeo je i dodatak za brzi voz, sa 80 na 100 dinara, dok za Inter siti voz doplata iznosi 200 umesto dosadašnjih 160 dinara, a povećana je i cena rezervacije sedišta – sa 90 na 110 dinara. Nove cene važe od 3. februara, a od 1. februara ukinuta je i povlastica za članove Ferijalnog saveza. Od polovine februara treba očekivati i poskupljenje putarine za domaća vozila od 18 odsto, najavljeno je u Ministarstvu infrastrukture.

Kvalitet

Novi fotoaparat µ 1030 SW odoleva padovima sa visine do dva metra, vodootporan je do dubine od deset metara, izdržava hladnoću do minus deset °C i pritisak od sto kilograma. Poseduje širokougaoni 3,6x optički zum (ekvivalentno 28-102mm), i optički senzor od 10,1 megapiksela, koji daje sliku vrhunskog kvaliteta na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, dok veliki HyperCrystal II LCD dijagonale 2,7″/6,9cm, omogućava udobno kadriranje i pregled slike uz jasan pogled čak i po jakom suncu. Metalno kućište, otporno na grebanje, dostupno je u "platina srebrnoj", "ponoćno crnoj" i "britansko zelenoj" boji.


Broj nedelje

Na području Beograda od 28. januara do 3. februara ove godine registrovana i prijavljena 1391 osoba obolela od gripa, što je za 4,8 odsto više nego prethodne sedmice. Najveća koncentracija obolelih je među školskom decom uzrasta od pet do 19 godina – njih 647. U Beogradu još uvek nema epidemije. Od respiratornih infekcija u istom periodu na području Beograda obolelo je 18.500 ljudi, što je za 15 odsto više nego prošle nedelje. Najviše obolelih je uzrasta od pet do 19 godina, oko 43 odsto, sledi radno aktivno stanovništvo uzrasta od 20 do 59 godina, njih 4899, deca do četiri godine starosti, njih 4136, a najmanje obolelih ima među starijima od 65 godina.

Život

Međuvreme 6

Povodom istovremenog obeležavanja 50 godina američke kosmičke agencije NASA i grupe Beatles, u utorak, 5. februara u 20 sati po srednjoevropskom vremenu u svemir je emitovana pesma Across the universe liverpulskog benda. Emitovanje je izvršeno u pravcu Severnjače, najsjajnije u konstelaciji Malog medveda, udaljene 431 svetlosnu godinu od Zemlje, navodi NASA na svom internet sajtu, a prenose agencije. Pesma putuje svemirom brzinom od oko 307.000 kilometara u sekundi. Tim povodom, bivši "bitls" ser Pol Makartni, poručio je američkoj kosmičkoj agenciji: "Začuđujuće! Bravo NASA, prenesite našu ljubav vanzemaljcima!" Autor pesme Across the universe je Džon Lenon. Njegova udovica Joko Ono ocenila je događaj kao značajan pošto "obeležava početak novog doba u kom ćemo jednog dana komunicirati sa milijardama planeta". Ovo nije prvi put da NASA koristi muziku Bitlsa jer je u novembru 2005. godine Pol Makartni pevao pesmu Good Day Sunshine na koncertu čiji je prenos emitovan na Međunarodnoj kosmičkoj stanici na kojoj se nalazi ekipa sastavljena od američkih i ruskih astronauta.

J.Gligorijević


Međuvreme 7

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu