Nedelja

Međuvreme

Galenika: Udes sa kiselim kupusom

U nedelju uveče dogodio se ekološki udes koji je uznemirio ceo Beograd – u kompaniji Galenika Fitofarmacija a.d., koja je specijalizovana za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja, došlo je do požara zbog čega je vazduh nad gradom zatrovan opasnim gasovima. Mesto tog lokalnog požara je prostorija do 30 kvadratnih metara gde se vrši priprema sirovine i koja se nalazi na dnu zgrade proizvodnje. Ostatak zgrade nije uopšte oštećen, ka ni energana koja je iza nje, a ni tridesetak metara dalja upravna zgrada i veliki magacin.

U ponedeljak oko podne samo po pločniku u neposrednoj blizini mesta požara mogli su se videti tragovi gareži, dok je cela zgrada sa postrojenjima bila netaknuta. "Čekamo dozvolu da krenemo u proizvodnju", kaže za "Vreme" doktor Dragan Sekulić, direktor u Fitofarmaciji. Kad je u ovom pogonu fabrike u nedelju oko 19.30 izbio lokalni požar, odmah su se aktivirali automatski alarmni sistemi, postavljeni u prilično modernizovana postrojenja Fitofarmacije, a zatim su na teren izašle vatrogasne brigade MUP-a Srbije i susedne fabrike Galenika a.d., koje su brzo ugasile požar.

Međutim, nije ekološki udes u samom požaru. Zbog njega je došlo do eksplozije pet buradi dimetoata koja su se nalazila u tom postrojenju, pa je tokom večeri u atmosferu ispuštena nepoznata količina raznovrsnih gasova. Ovo zagađenje su osetili građani na širem području Galenike, Zemun Polja, Bežanije i Zemuna, koji su se uglavnom žalili da osećaju neprijatan miris (kiselog kupusa), peckanje u nosu i grlu, a poneko je osetio i svrab na koži.

Tokom večeri je na VMA primljeno 27 ljudi – dvadeset vatrogasaca, sedam radnika Galenike i dva policajca – koji su najviše bili eksponirani otrovima, budući da niko nije posedovao odgovarajuća odela za gašenje ovakvih požara. No, nije bilo većeg trovanja, pa su na lečenju u ponedeljak zadržana samo dva vatrogasca sa opekotinama prvog i drugog stepena. Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, Slobodan Tošović izjavio je u ponedeljak ujutru da "praktično više nema opasnosti" – indirektnim merenjima utvrđeno da je koncentracija otrovnih materija daleko manja nego posle eksplozije.

U suštini, incident je u poređenju sa trovanjima u Pančevu, Obrenovcu ili Boru bio malih razmera. No, bio je to slučaj da se i u Beogradu odigrao ekološki scenario koji se viđa svuda po Srbiji gde industrija, stalno ili povremeno, zagađuje vazduh u dramatičnim iznosima emisija.

Inače, iza iste ograde, uz autoput i naselje Galeniku, nalaze se dve razdvojene fabrike Galenika a.d. i Galenika Fitofarmacija a.d., koje su nekad davno potekle iz istog korena. Pošto je zbog toga bilo nedoumica u medijima, generalni direktor Galenike a.d. Aleksandar Pravdić je istakao da se požar nije desio u njihovoj kompaniji, već u komšiluku. Inače, radnici Galenike su vrlo aktivno učestvovali u gašenju požara, pošto Fitofarmacija pozajmljuje obezbeđenje i vatrogasnu brigadu od njih.

Posle malo premišljanja, rukovodstvo Fitofarmacije se u ponedeljak odlučilo da u krug uvede reportere kako "Vremena" tako i drugih beogradskih redakcija. "Ne ulazite unutra ako još nemate porodice", šalio se policajac na kapiji, ali se unutra nije videlo ništa strašno – samo niz savremenih postrojenja čiji je rad trenutno zaustavljen.

Međutim, na mestu požara se još uvek osećao strašno jak, neprijatan miris, takvog intenziteta da se nikom nije dalo da smisli bolje poređenje od kiselog kupusa. Zapravo, sledeći pančevačku školu zagađenja, centralno pitanje celog slučaja je šta izaziva taj miris – odnosno, šta i u kojoj količini je izašlo u atmosferu.

Naime, imisija nad gradom je bila raznovrsna. Diometoat koji se oslobodio iz pet zapaljenih buradi je otrov koji se koristi za suzbijanje štetnih insekata u poljoprivredi. On se nalazi u čvrstom stanju do 35 stepeni Celzijusa, na 45 prelazi u gasnu fazu, a već na 80 dolazi do dekompozicije na više gasova od kojih je svaki štetniji da ne može biti više štetan – ugljen-monoksid, razni azotni oksidi, dimetil-sulfid, metil-merkaptan itd.

Preciznih podataka o tome šta i koliko je činilo emisiju i potom imisiju nije bilo tokom samog udesa, a prema rezultatima merenja Gradskog zavoda koja su objavljena dan kasnije, došlo je do većih prekoračenja dozvoljenih imisija na sva četiri merna mesta. To je za Ministarstvo zaštite životne sredine bio dovoljan osnov da trenutno zabrani rad Fitofarmaciji, a da protiv odgovornih lica ove kompanije podnese krivične prijave.

Slobodan Bubnjević


Manastir Ćelije: Setve i žetve

I ove godine, na Blagovesti, 7. april, u manastiru Ćelije, nedaleko Valjeva, u kome je na taj dan upokojen otac Justin Popović, u pravoslavnom svetu poznatiji kao Ava Justin, održan je pomen jednom od najvećih teologa i duhovnika Srpske pravoslavne crkve, čiji je uticaj, uz svetog vladiku Nikolaja, sve prisutniji, i sve dominantniji, u srpskom narodu.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju su služile vladike, i Justinovi učenici, Artemije, Atanasije i Irinej, te vladike Lavrentije i Milutin, prisustvovao je veliki broj odasvud naroda. Nakon liturgije, crkvenih pesama, pričešća naroda, na Justinovom grobu, gotovo tradicionalno, probesedio je vladika Atanasije koji je rekao da je Ava Justin bio sav u blagovesti, da je bio živa vera, i da je to velika blagovest ovog naroda, ali i da je Justin govorio da u ovom svetu, pored blagovesti, postoje i gorkovesti, pa je naveo primer da su danas gorkovesti, pod vidom blagovesti, sve one koji pozivaju, uđite u Evropsku uniju, bićete srećni, jer tako je i Hitler obećavao, tako su obećavali svi tirani od Vavilona, gorkovesti su to, braćo moja, gorčina i otrov prekriveni medom… Jedna od gorkovesti, kako je nastavio vladika, jeste da nam danas ne daju ni duhovno jedinstvo, grade razne službe da razore srpsku crkvu, a svi se sećaju, kad je izbio raskol u srpskoj crkvi, Ava je toliko plakao da je izgubio krvnu sliku na jedan milion krvnih zrnaca, a čovek ima oko pet, ali je plakao i na kraju isplakao to sjedinjavanje i zaceljenje. Verujemo, nastavio je vladika, da i danas plače, i molimo ga da spreči zlo u raznim vidovima, jer neće oni stati sa pokušajem da nam otmu Kosovo…

Pa bila pauza za ručak, pa bili guslari, Spasoje od Nikšića i jedan profesor, Spasoje odguslo, Oooj Justine, srpske crkve sine, a profesor guslo o Kosovu ravnom. Onda bila promocija nove knjige sabranih tekstova, "Setve i žetve", oca Justina. Filozof Bogdan Lubardić, koji je zahvalio na ukazanoj, i sto puta nezasluženoj, časti, proslovio je svoju udarnu misao, Teško je ne poviti kolena pred ovom čudesnom i nebivalnom knjigom, ona predstavlja splet bogojavljanja sa 123 kore, što ih je kroz 858 listova, preko raspona od pola stoleća, od usta i srca za nas odvajao prepodobni otac Justin… Onda se javio i vladika Atanasije, koji je priredio knjigu, rekavši da su naslov dali mitropolit Amfilohije i vladika Irinej, jer bi naslov "Članci i spisi" bio previše prozaičan. I rek’o da je to tako bogata i slojevita zbirka da je i njemu otkrila nove dimenzije, te da je Justin nesmestiv u ljudske kalupe, jer je za njega Hristos bio sve.

D. T.


Hrvatska: Smrt generalaubojice

Prošloga petka ujutro, istoga dana kad je popodne u Zagreb trebao stići američki predsjednik Džorž Buš, u jednoj zagorskoj vikendici u zaseoku Kosi, nađen je mrtav odbjegli general Hrvatske vojske Ivan Korade. Policija je potvrdila da je on počinio samoubojstvo, nakon što je iz kuće koju je opkolila policija ispalio rafal kojim je usmrtio i svoju petu žrtvu u tjedan dana, mladog karlovačkog policajca Marija Kusanića.

Međuvreme 1

Potraga za Koradeom počela je nakon što je tjedan dana prije nego što je nađen mrtav u tuđoj vikendici počinio prvo ubojstvo, prijatelja Davora Petriša. U utorak, 25. marta kasno navečer ili u prvim satima srijede, 26. marta, nakon sukoba s Petrišem – koji mu je bio ratni drug i koji je odležao u zatvoru zbog nekih zajedničkih zločina u vrijeme rata – Korade je, iako jednoruk, Petrišu polomio ekstremitete i ispalio mu hice u oba oka i u čelo.

Dan nakon toga, nakon što se u svojoj kući naspavao i presvukao, u četvrtak 27. marta banuo je u kuću 63-godišnjeg Franje Kosa u Velikoj Veterničkoj i ubio ga, navodno zbog fizičkog sukoba otprije više od dvadeset godina, te mu potom i ritualno zabio kuhinjski nož u lijevu stranu vrata. Vladu Knoka (59), koji je s Kosom bio u kući, srećom je samo ranio.

Sat vremena potom, ubio je 62-godišnju Ceciliju Hudić, koja mu se zamjerila davnom optužbom da je nešto ukrao iz njene trgovine i njezinog 15-godišnjeg unuka Gorana Hudića (navodno ga je nerviralo to što se malac po selu vozi na motoru).

Zatim je nestao, a prema tvrdnjama policije i nadležnog tužilaštva koje je čekalo čak pet dana da bi protiv njega podnijelo krivičnu prijavu za četiri ubojstva i jedan pokušaj, sva je ubojstva – kojima treba pridružiti i jedan pokušaj otmice jedne žene, majke mladića koji ga je s prijateljima istukao prošloga ljeta – počinio iz osvete ili zbog prikrivanja zločina.

Za Koradeom, penzioniranim generalom i predratnim monterom centralnog grijanja, osam dana je tragalo više stotina policajaca. Upućeni kažu da su neki američki stručnjaci za sigurnost, koji su tih dana u Zagrebu pripremali "teren" za posjet svoga predsjednika Buša, svoje hrvatske kolege pitali zašto takva osoba nije bila pod stalnim sigurnosnim nadzorom. Korade se, naime, kao zapovjednik VII gardijske brigade Hrvatske vojske proslavio postavljanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi 5. avgusta 1995. godine, ali su nadležni u vojsci i izvan nje vrlo dobro znali za niz incidenata kojih je bio vinovnik i u funkciji montera centralnog grijanja i kasnije generala.

U generalskom svojstvu bio je i hapšen, prvi puta 1994. kod Zadra, i osuđivan i prije i poslije penzioniranja u aprilu 1997. godine: osuđen je uvjetno na osam mjeseci zatvora zbog brutalnog zlostavljanja pukovnika SIS-a u varaždinskom lokalu Bijeli konj, a dovodio se i u vezu s više tučnjava, prometnih nesreća i nasilničkih ispada.

Osim penzioniranja kao odgovora na sve gore ispade generala, država nije učinila baš ništa kako bi spriječila tragediju u Zagorju: što je bio pijaniji i nasilniji, nadležni su bili darežljiviji sa ustupcima u smirivanju Koradea. Uostalom, ubojica Korade nije tek jedna nečasna iznimka u vojnim redovima.

Činjenica da je Ministarstvo obrane saopćilo da Koradea neće sahraniti uz vojne počasti slaba je utjeha za žrtve od kojih je nekima posljednje počivalište na istom groblju u Velikoj Veterničkoj.

T. Tagirov


Izložba: Skeleti na Kalemegdanu

U Prirodnjačkom muzeju u Beogradu je početkom nedelje otvorena izložba skeleta i skeletnih modela životinja. Ova izložba, pod nazivom "Skeleti uživo", autora Milana Paunovića, bavi se tajnama građe organizama – njihovim osloncem, kretanjem i uspravnim držanjem. "Izložba ima edukativni značaj", kaže za "Vreme" Milan Paunović, koji napominje da će svi posetioci moći ne samo da vide nego i da dodirnu neke eksponate. Posetiocima Galerije Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu će na taj način do 31. avgusta ove godine biti predstavljeno više od 134 eksponata. Među njima je 70 krupnih skeleta životinja, zatim tu su lobanje, egzoskeleti, endoskeleti, modeli skeletnih delova, razne kosti, zglobovi i vilice, pa čak i polne kosti sisara. Najuzbudljiviji bi mogli biti eksluzivni skeleti sivog delfina, afričkog noja, majmuna gvereze i šimpanze, vuka, srndaća, papagaja, flaminga, jazavca i drugih životinja. Skeleti su postavljeni u prirodnim pokretima, odnosno položajima koje bi životinje zauzimale u prirodi. Ova interesantna izložba na zanimljiv način pripoveda priču o prirodi i njenoj istoriji.

S. B.


Prvoaprilske šale: USB test za utvrđivanje trudnoće

Kompanija P-Teq osmislila je USB test za utvrđivanje trudnoće čiji se rezultati dobijaju priključivanjem ovog majušnog gedžeta na kompjuter. Uređaj košta 17,99 dolara, a sistem je manje-više sličan "tradicionalnom": trakicu treba umočiti u mokraću, sa drugog kraja "štapića" treba skinuti kapicu i uključiti ga u USB port na računaru. Evo šta sledi dalje: "Električna energija iz vašeg računara započeće jonizacijski proces koji će stvoriti spektograf različitih masa za analizu. Analiza se odvija unutar samog USB-a. Analiziraju se hormoni hCG, hCG-H i LH čiji se nivo menja ukoliko je žena trudna. Takođe, ta se analiza može koristiti i za planiranje trudnoće jer pokazuje kada se u telu odvija ovulacija. I dok se obični testovi oslanjaju na pokazivanje jedne ili dve crtice, kružića ili nekih drugih znakova, ovaj test vam tačno pokazuje nivo hormona. Uz to na samom USB stiku će se na LCD ekranu pojaviti simbol bebe i datum kada bi, ukoliko je žena trudna, trebao biti porođaj. Nakon što testiranje bude gotovo, jednostavno treba isključiti USB test iz računara i zameniti testnu traku. Ekran će ostati osvetljen sledećih pet minuta i onda se automatski ugasiti. Proizvođač u paketu daje 20 trakica za testiranje i garantuje 99-postotnu tačnost izračunatog nivoa hormona. Međutim, visok nivo određenog hormona ne mora nužno ukazivati na trudnoću. Za stopostotnu sigurnost treba pričekati devet meseci ili posetiti lekara… Ovako su neki domaći, a i mnogi strani sajtovi i IT magazini opisali najnoviji gedžet koji je slučajno baš predstavljen javnosti 1. aprila na sajtu Think Geek. "Poslovna žena", domaći online magazin namenjen "prvenstveno ženama koje interesuju poslovne vesti i ostale korisne informacije o životu i radu žena", vest o novoj spravici počinje ocenom da "iako su gedžeti vezani za mušku populaciju, očigledno su u SAD shvatili i da sve više žena voli različite informatičke spravice. P-Teq osmislio je test za utvrđivanje trudnoće koji je toliko pun podataka da će vam za iščitavanje trebati i uputstvo za korišćenje…" Na šalu je naseo i čuveni IT magazin "Wired" koji je čak, predstavljajući proizvod na sajtu, ubacio linkove na Wikipediu koji vode do manje poznatih termina upotrebljenih u članku. Četiri dana kasnije autor teksta u magazinu "Wired" priznao je da je "nasamaren", tvrdeći da je posebno ubedljivo bilo to što je Think Geek ovu vest predstavljao kao "ozbiljnu" čitava tri dana. Zahvalio se brojnim čitaocima koji su redom objašnjavali o čemu se zapravo radi i pitali se šta je sa istraživanjem i proverom podataka kojima barataju novinari.

Što se tiče P-Teqa, navodnog proizvođača, kompanija pod tim imenom zaista postoji ali ne pravi nikakve gedžete i nalazi se u Južnoj Africi.

Think Geek ovakve šale pravi tradicionalno već godinama, i to svakog 1. aprila po nekoliko.

M. Vidić


Ambasada

Kancelarija Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu i Metohiji postala je ambasada te zemlje na Kosovu. Obraćajući se okupljenima, otpravnik poslova Tina Kajdanov je kazala da preimenovanje američke kancelarije u ambasadu oslikava posvećenost SAD dobrobiti Kosova i svih građana koji tu žive. "Trudili smo se da poboljšamo privredna dostignuća Kosova, da razvijemo njegove demokratske institucije, da veličamo raznolikost kulturnog i etničkog nasleđa, kao i da osiguramo puna prava svih etničkih zajednica", rekla je ona.


Pobednik

Radio-amater Ratko Novaković iz Knića, pobednik je svetskog takmičenja u prenosu slika na daljinu koje je organizovalo japansko Udruženje radio-amatera, čime je ostvario 59. pobedu na takvim takmičenjima. Takmičenje radio-amatera u brzini prenosa slike na daljinu održano je u januaru, a Novaković, koji nije putovao u Japan, već je učestvovao šaljući slike iz Knića, ovih dana je dobio obaveštenje da je pobednik.


Vuna u Britaniji

Međuvreme 2

Poljoprivredna zadruga Sjenička ovca iz sela Trijebine kod Sjenice, u Veliku Britaniju ovog proleća treba da izveze 30 tona vune sa Peštera, a narednih meseci u tu zemlju počeće da isporučuje i vunu iz drugih delova Srbije, rečeno je danas Tanjugu u toj zadruzi. Rukovodilac Zadruge Edo Rahić kazao je da je početkom ove godine, u skladu sa dugoročnim ugovorom sa firmom iz engleskog grada Bretforda, izvezeno 15 tona vune, a da proletos sledi nova isporuka i da će se izvoz do kraja godine intenzivirati. Vuna sa Peštera u Engleskoj se koristi uglavnom za proizvodnju tepiha.


Konferencija

U Beogradskoj nadbiskupiji Rimokatoličke crkve u utorak je počelo plenarno zasedanje Međunarodne biskupske konferencije svetog Ćirila i Metodija, na kojoj će se raspravljati o pitanjima ekumenizma i zajedničkim vrednostima koje povezuju Rimokatoličku i pravoslavne hrišćanske crkve. U radu ovog 20. plenarnog zasedanja učestvuju predstavnici osam biskupija, članica Međunarodne konferencije svetog Ćirila i Metodija, delegacije susednih biskupskih konferencija – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije, Albanije, Grčke, kao i predstavnici biskupskih konferencija Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Jedna od tema je i završni dokument susreta Međunarodne teološke komisije za razgovor katoličke i pravoslavne crkve održan od 8. do 14. oktobra prošle godine u Raveni.


Opel u Zastavi

Stručni tim nemačkog Opela bio je u utorak u poseti fabrici Zastava automobili, u vezi sa tehničkom primenom sporazuma o proizvodnji "opel astre". Tim inženjera kompanije Opel doputovao je kako bi nastavili sagledavanje tehničkih mogućnosti za instaliranje proizvodne opreme neophodne za sklapanje "opel astre", ali i da ocene kvalitet već postavljene opreme. Ugovorom između Dženeral motorsa i Zastave predviđeno je da krajem ove godine u Kragujevcu počne montaža "opel astre".


Skicentar Brezovica

JP Skijališta Srbije i Fond Ineks-intereksport potpisali su ugovor o osnivanju D.O.O. Ski-centar Brezovica. Formiranje Ski-centra Brezovica predložilo je srpsko ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u okviru sprovođenja Akcionog plana za Kosovo i Metohiju, a planirano je da u naredne tri godine u Brezovicu bude investirano oko 40 miliona evra. Ulog Fonda Ineks-intereksport u novoformiranom društvu je nenovčan i sastoji se od nepokretnosti koje čine hotelsko turistički kompleks na Brezovici – hoteli Narcis, Breza i Molika, kao i pripadajuća infrastruktura.

Međuvreme 3


O autonomiji

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pokrenulo je informativni sajt o autonomiji Vojvodine, na adresi www.autonomija.info. Na sajtu mogu da se prate vesti, intervjui i pregled štampe u vezi sa ustavno-pravnim i političkim položajem Vojvodine, navodi se u saopštenju NDNV-a. Na sajtu se mogu pronaći i transkripti sa tribina i seminara u organizaciji NDNV-a. Udruženje je pozvalo sve zainteresovane da se uključe u saradnju sa novim informativnim sajtom. Sajt se realizuje u okviru projekta "Javna rasprava o Vojvodini", koji je podržala američka fondacija NED (National Endowment for Democracy).


Uvredljivi grafiti

Starešinstvo crkve Svetog Petra u Novom Pazaru obavestilo je policiju i medije da je nepoznato lice ispisalo vulgarne i uvredljive grafite na zidu tog verskog objekta i zatražilo od nadležnih organa da hitno pronađu i sankcionišu počinioce. Povodom tog slučaja oglasili su se opština Novi Pazar, Bošnjačka lista za evropski Sandžak i Rijaset Islamske zajednice Srbije, kojim rukovodi Adem Zilkić. U odvojenim saopštenjima, lokalna samouprava i bošnjačka lista zatražile su od nadležnih organa da hitno reaguju tim povodom i da se privedu počinioci i nalogodavci ovog, kako se navodi, gnusnog čina. "Skrnavljenje bilo kojeg verskog objekta predstavlja seme smutnje i po Kuranu je veći greh od ubistva", navodi se u saopštenju Rijaseta IZS-a.


Broj nedelje

Od januara do marta ove godine građani Srbije su podneli 501 zahtev za dobijanje azila, dok su Iračani uputili 1995 molbi, što je najveći broj. Građani Srbije su i u prva tri meseca ove godine, posle Iračana, podneli najveći broj zahteva za azil u Nemačkoj, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Samo u martu od građana Srbije stiglo je 145 zahteva. Građani iz Srbije (i Crne Gore) se već godinama nalaze na samom vrhu, kada je reč o zahtevima za sticanje azila u Nemačkoj. Oni su, takođe, među najbrojnijima i kada je reč o sticanju nemačkog državljanstva i 2006. godine su, posle Turaka, bili na drugom mestu. U toj godini je, prema oficijelnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, 12.611 osoba, poreklom iz Srbije i Crne Gore, steklo nemačko državljanstvo, što je za čak 43 odsto više nego u 2005. godini.


Dan Roma: Apel za uključivanje u društvo

Širom sveta 8. aprila je obeležen Svetski dan Roma, praznik ustanovljen da bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj ovog naroda. I u trećoj godini evropske strateške akcije "Dekada uključenja Roma", čiji su ciljevi da se otkloni diskriminacija Roma i da se oni uključe u društvene tokove, najveći problemi Roma u Srbiji su nepostojanje državne politike prema Romima, diskriminacija i problem predrasuda.

Međuvreme 4
Međuvreme 5

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu