Nedelja

Međuvreme

Kumrovec

Učenici prvog razreda Osnovne škole "Vasa Pelagić" u Kotežu bili su prošle sedmice na jednodnevnoj ekskurziji u selu Koštunići – poznatom pre svega po tome što iz njega potiče aktuelni predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica. Prvaci su za obilazak malobrojnih turističkih atrakcija ovog mesta plaćali po 650 dinara, a na putovanje su, prema rečima jednog roditelja, "morali da ponesu sve". Pošto savezne vlasti sasvim sigurno imaju pametnija posla nego da određuju gde će putovati ovdašnji prvaci, logično je pretpostaviti da iza odluke da se (umesto bilo gde drugde) đaci vode baš u Koštuniće stoje školska upravna tela. Ostaje jedino nepoznato da li je odluka posledica nepoznavanja zemlje u kojoj živimo (pa samim tim i nedostatka inspiracije pri izboru putovanja), želje da se nekom "s vrha" skrene pažnja (na nekoga ili nešto) ili puke inercije iz kumrovačkog doba. Prvake uostalom iovako niko neće ništa pitati.

Terminologija

Inicijativu grupe građana iz gornjeg Dragačeva da se administrativno sedište opštine preseli iz Lučana u Guču u početku su podržavale sve tamošnje političke partije, ali je u sredu 22. maja postalo jasno da stvari neće ići tako glatko. Žitelji donjeg Dragačeva, tj. Lučana, najavili su da će u slučaju da izgube status opštinskog sedišta podneti inicijativu za formiranje zasebne opštine i (ni manje ni više nego) otcepljenje od komšija iz gornjeg Dragačeva. U skladu sa smelom terminologijom, radnici preduzeća "Milan Blagojević" iz Lučana takođe su se osmelili i istog dana upali na sednicu Skupštine opštine i fizički nasrnuli na neke odbornike. No, to valjda tako mora da bude kada je reč o otcepljenju. Makar u pitanju bili gornje i donje Dragačevo.

Transparentnost

Svi dijabetičari u Srbiji koji su u četvrtak 23. maja pokušali da kupe lekove ili potrošni materijal mogli su na licu mesta da se uvere u efikasnost i brzinu nadležnih u Ministarstvu zdravlja. Nije poznato kako su prošli ostali bolesnici, ali su dijabetičare obavestili apotekari da je "od pre pola sata sve stopirano", da se "više se ne izdaju nikakvi lekovi niti potrošni materijal na recept ili nalog" i da je "jutros raskinut ugovor između Jugohemije i Republičkog zavoda za zdravstvo". Obavešteni su takođe da će više informacija biti u ponedeljak 27. maja, ali niko nije umeo da im objasni čime i kako da se leče do tada. Samo u Beogradu ima oko 100.000 dijabetičara.

Upad

Sveštenik Milorad Veličković iz Vranja ušao je u petak 24. maja u prostorije lokalnog OK radija, vređao članove ekipe i otvoreno im pretio u prisustvu gostiju iz UNHCR-a. Kao razlog za nedolično ponašanje naveo je da je taj radio emitovao vest u kojoj se navodi da je Opštinsko javno tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu za krivično delo pronevere tj. preprodaje crkvenih ikona vrednih 45.000 dinara. Veličković (bar za sada) nije upao u Tužilaštvo i tamo "objasnio" kako stoje stvari. SPC (za sada) nije reagovala čak ni ukorom neposlušnom svešteniku. O bavljenju praktičnom primenom hrišćanskog načela o bacanju kamena i pogače, o okretanju drugog obraza ili bar elementarnim vaspitanjem onih koji bi trebalo da budu primer sopstvenoj pastvi, da i ne govorimo.

Obrazloženje

Višemesečni protesti žitelja Dedinja i Senjaka zbog najave da će nova kineska ambasada biti izgrađena u parku između Šekspirove ulice i Bulevara mira u Beogradu urodili su plodom. Tek što su građani najavili masovno protestno okupljanje na spornom "placu", visoka kineska delegacija obavestila je direktora gradske direkcije za građevinsko zemljište da će se ambasada ipak graditi na nekom drugom mestu. U obrazloženju odluke nema međutim ni pomena činjenice da je nesuđeno gradilište trebalo da bude usred velike zelene površine ili činjenice da ga je Kinezima onomad obećala Mira Marković lično – navodi se samo da se od lokacije odustalo zbog "tehničkih problema s kojima bi se susreli pri izgradnji tako važnog objekta". Da bi nekako olakšali Kinezima, gradski čelnici saopštili su da sporna lokacija neće biti nikome dodeljena "pošto bi na iste probleme (tehničke? – prim. prir.) naišli i drugi investitori".

Iz istog broja

Sport

Kingsi

V. S

Metropolis

Kako odrati putnika

S. Beka

Pun kufer marketinga (3)

Računajte na prste

Nadežda Milenković

Vreme novca

Tržišni krvotok

Nikola Živanović, specijalni savetnik guvernera NBJ-a

Broj nedelje

103.700.000

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu