Nedelja

Međuvreme

10/09/08

Matične ćelije: Mogućnosti i stremljenja

Međuvreme 1

Danas se oko 75 vrsta bolesti tretira adultnim matičnim ćelijama izdvojenim iz krvi pupčane vrpce. Osim bolesti krvi (leukemije), matičnim ćelijama se tretiraju imunološke bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema i metaboličke bolesti. Iz adultnih matičnih ćelija se mogu stvoriti tkiva jetre, pankreasa, krvnih sudova, rožnjače. Njihovo prikupljanje iz krvi pupčanika je bezbolan i bezopasan postupak, a za taj zahvat ne postoji nijedna etička dilema. Na ovu činjenicu ukazao je i ministar zdravlja Tomica Milosavljević, otvarajući 10. septembra jedan od najvećih skupova posvećenih regenerativnoj medicini u regionu – "Regenerativna medicina u 21. veku, mogućnosti i stremljenja". Ministar Milosavljević je objasnio da bi trudnicama trebalo objasniti mogućnosti i značaj uzimanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, jer se te ćelije, u slučaju potrebe u narednih osamnaest godina, mogu koristiti za lečenje deteta. Kako je istakao, zdravstvene ustanove u Srbiji mogu da sklapaju ugovore sa međunarodnim kompanijama, koje bi bile posrednici između banke matičnih ćelija koje u inostranstvu postoje. Danas je upotreba matičnih ćelija najzastupljenija u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Aziji, a u svetu je od početka godine matičnim ćelijama iz krvi pupčanika tretirano oko 10.000 pacijenata.

Cilj Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i predstavnika kompanije Cryo Save za Srbiju – Life R.F., organizatora skupa, bio je da se u stručnoj javnosti otvori rasprava o ovoj potpuno novoj grani medicine, ali i da se šira javnost upozna sa načinom lečenja uz pomoć matičnih ćelija. Naučnom skupu je prisustvovao veliki broj domaćih stručnjaka iz ove oblasti. Jedan od njih je i profesor Colin McGuckin, šef katedre regenerativne medicine Univerziteta u Njukastlu, koji je dokazao postojanje pluripotentnih ćelija iz krvi pupčane vrpce i prvi stvorio trodimenzionalnu minijetru iz ćelija krvi pupčanika. Mada se ćelije u ljudskom telu razvijaju u tri dimenzije, to je veoma teško izvesti u laboratorijskim uslovima. Da bi to postigao, McGuckinov tim je sarađivao sa američkom svemirskom agencijom (NASA) koja je obezbedila bioreaktor. Osim profesora McGuckina, svoje radove su na skupu prezentovali i: prof. Bela Balint (načelnik odeljenja za hemoterapiju i aferezno lečenje, VMA, Beograd, Institut za Medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu), dr Nico Forraz (međunarodni istraživački konzorcijum Novussanguis, Francuska), dr Nenad Borojević (direktor Instituta za onkologiju, Beograd) i dr Marko Strbad (Zavod za transfuziju krvi, Ljubljana, Slovenija).

J. L.

Hi-Files show - prvi deo

Magazin "Hi-Files" je u Beogradu održao prvi deo sajma vrhunske audio i video opreme. U prostorijama hotela Holiday Inn u Novom Beogradu, tokom vikenda predstavilo se pet domaćih distributera Hi-Fi opreme. Hi-Files Show je osmišljen tako da svaki posetilac može da uđe u zasebne prostorije i da posluša vrhunske audio-sisteme, te da u komunikaciji sa predstavnicima distributera dobije dodatne informacije. Na ovoj izložbi je prikazana oprema vodećih svetskih proizvođača Hi-Fi opreme, kao što su: B&W, Yamaha, KEF, Dynaudio, MartinLogan i mnogi drugi. Zvezdu prve Hi-Files Show manifestacije predstavljaju čuveni zvučnici B&W Nautilus sa preporučenom cenom od 60.000 evra. Više informacija možete pronaći na sajtu jedinog domaćeg časopisa posvećenog Hi-Fi opremi www.hifiles.com/show. Drugi deo manifestacije održaće se u subotu i nedelju 20. i 21. septembra od 12 do 19 časova u hotelu Holiday Inn.


Grafik: Da li planirate turističku posetu Kini?

Očekivanja Svetske turističke organizacije bila su da će do 2020. Kina postati destinacija sa najvećim brojem posetilaca na svetu, međutim, istraživanje agencije Nielsen sprovedeno na preko 25.000 ispitanika pokazuje da je zahvaljujući Olimpijadi taj datum znatno bliži. Pre početka Olimpijskih igara želju da poseti Kinu imalo je 46 odsto ispitanih, dok se ovaj procenat tokom Olimpijade popeo na 51. Najveće interesovanje za turističke posete Kini pokazali su stanovnici Hong Konga i Singapura (86 odsto), a za njima slede Indija (80 odsto), Meksiko (72 odsto), Tajvan, Južna Afrika (69 odsto) i Južna Koreja (66 odsto). Interesantno je i da je preko 70 odsto ispitanika nakon Olimpijade zaključilo da im Peking izgleda znatno modernije i lepše nego što su očekivali.


Međuvreme 2

Broj nedelje

Srpska pravoslavna crkva je 14. septembra proslavila 789 godina autokefalnosti. U Nikeji je 14. septembra 1219. godine proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, a Sveti Sava je hirotonisan u prvog srpskog arhiepiskopa.

Iz istog broja

Galerija

Svečanost na kiši

Fotografije M. Milenković

Održivi razvoj - Univerzitet i nauka

Dr Kvark i drugi doktori

Pripremio Slobodan Bubnjević

Igralište

Lov na Engleze

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu